Leciutka sałatka jarzynowa na Wielkanoc smakuje jak klasyk. Weźmiesz dokładkę i zmieścisz jeszcze żurek
Wielkanocną sałatkę jarzynową w wersji fit łatwo przygotować, a do tego jest zdrowsza, bo nie obciąża układu pokarmowego tak jak tradycyjna sałatka warzywna z majonezem. Skorzystaj z naszych podpowiedzi i przepisu, a przyrządzisz wyśmienitą, treściwą sałatkę warzywną, której smak kochają Polacy. Bez tego dania trudno wyobrazić sobie świąteczny stół.

Tradycyjna sałatka jarzynowa sama w sobie jest zdrowa, ponieważ zawiera warzywa i owoce będące źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych, ale przez niektóre dodatki, głównie majonez, jej walory maleją. Dlatego warto przygotować sałatkę wielkanocną w wersji fit, którą można jeść bez wyrzutów sumienia. Poniżej znajdziesz wskazówki, jak ją zrobić.
Jak zrobić lżejszą sałatkę jarzynową na Wielkanoc?
Niewielka porcja 100 g sałatki jarzynowej z majonezem ma ok. 150 kcal. Na zwiększenie jej wartości energetycznej wpływa zwłaszcza obecność majonezu, cukru i ziemniaków, które należą do kalorycznych warzyw. Dokonując kilku drobnych zmian podczas przygotowania potrawy, można znacznie obniżyć kaloryczność sałatki, bez pogorszenia jej smaku.
Jeśli zależy ci na tym, aby nie obciążać układu trawiennego podczas świątecznego biesiadowania, dokonaj kilku drobnych zmian w czasie przygotowania posiłków. Dzięki temu przejdziesz przez ten czas bez niepotrzebnych dolegliwości, jak ból brzucha po jedzeniu, niestrawność, zgaga czy nudności.
Tak zmienisz tradycyjną wielkanocną sałatkę na jej lżejszą wersję:
- zastąp majonez jogurtem naturalnym lub greckim albo serkiem wiejskim (wcześniej zmiksowanym),
- jeżeli nie możesz obejść się bez majonezu, spróbuj chociaż zmniejszyć jego ilość, np. łącząc majonez z jogurtem,
- inna możliwość to mieszanka musztardy z jogurtem,
- nie dodawaj cukru do sałatki, słodkie jabłka są wystarczające,
- ogranicz ilość ziemniaków w sałatce,
- ugotuj warzywa na parze (zachowają więcej witamin, minerałów; często są smaczniejsze niż gotowane w dużej ilości wody).
Przepis na wielkanocną sałatkę jarzynową w wersji fit
Składniki na lekką sałatkę jarzynową:
- 2 marchewki,
- 2 korzenie pietruszki,
- 1/4 selera,
- 2 ziemniaki,
- 5 jajek,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 jabłka,
- 200 g zielonego groszku (świeży, mrożony lub konserwowy),
- kilka łyżek jogurtu naturalnego lub greckiego,
- szczypiorek,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze. Jeżeli używasz świeżego lub mrożonego groszku, to również go ugotuj.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w kostkę.
- Pokrój ugotowane warzywa, ogórki i jabłka w drobną kostkę.
- Wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj jogurt, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku.

Czytaj także:
- FIT mazurek wielkanocny: kajmakowy, czekoladowy i śliwkowy. 3 przepisy na dietetyczne i zdrowe mazurki na Wielkanoc
- Mazurek na owsianym spodzie z daktylowym „kajmakiem” to wielkanocny hit. Ma mniej kalorii i czaruje smakiem
- Obiad wielkanocny - ponad 20 pomysłów na wyjątkowe potrawy wielkanocne