Natka pietruszki ma niezwykle dużo witaminy C, więcej niż cytryna, cytrusy i inne popularne owoce. To jeden z powodów, by natkę pietruszki jeść tak często, jak tylko masz okazję. Sprawdź, jak najlepiej skorzystać z jej wysokiej zawartości „witaminy odporności".
Spis treści:
- Natka pietruszki - źródło witaminy C
- Zawartość witaminy C w pietruszce
- Jak jeść natkę pietruszki, by wykorzystać witaminę C?
- Zalety wysokiej zawartości witaminy C w pietruszce
Natka pietruszki - źródło witaminy C
Zielona pietruszka jest doskonałym źródłem naturalnej witaminy C, choć mało kto podejrzewa ją o te właściwości. Natka pietruszki wyprzedza pod względem stężenia witaminy C np. cytrynę, pomarańcze, truskawki i większość innych sezonowych owoców. Zawartość witaminy C w brukselce i kiszonej kapuście też jest niższa niż w zielonej pietruszce. Więcej witaminy C niż natka pietruszki ma (z popularnych warzyw) tylko papryka.
Zawartość witaminy C w pietruszce
Najbardziej zasobna w witaminę C cześć pietruszki to jej natka. W 100 g natki pietruszki znajduje się od 133 do 180 mg witaminy C. Korzeń pietruszki też jest źródłem kwasu askorbinowego, ale zawiera „tylko” 41 mg witaminy C na 100 g.
Najwięcej witaminy C jest w liściach pietruszki, ale zasobne w ten składnik są też łodygi pietruszki. Posiekaj je drobno i korzystaj z nich w kuchni dla najlepszego wykorzystania witaminy C.
Dla kontekstu, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla kobiet to ok. 75 mg, a dla mężczyzn ok. 90 mg. Zapotrzebowanie rośnie w ciąży, u sportowców i np. w okresie przeziębień.
Wystarczy więc ok. 50 g natki pietruszki, by wypełnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Tyle dokładnie waży średniej wielkości pęczek pietruszki.
Jak jeść natkę pietruszki, by wykorzystać witaminę C?
Lubisz natkę pietruszki, ale stosujesz ją tylko jako posypkę do rosołu? Nie dostarczasz w ten sposób znaczącej zawartości witaminy C. By traktować natkę jako znaczące źródło kwasu askorbinowego w diecie, trzeba jeść ją w większych ilościach. Oto kilka doskonałych metod na przemycenie do jadłospisu nawet całego pęczka natki pietruszki bez kompromisów smakowych.
- Zrób pesto z pietruszki - zmiksuj liście z oliwą, czosnkiem i wybranymi przyprawami. Powstałą pastę stosuj do smarowania pieczywa, jedz z makaronem lub ugotowaną kaszą do obiadu.
- Drobno posiekaną pietruszkę wykorzystaj do dressingu do sałatki: dodaj do niego sporo czosnku i oliwę, a smak natki pietruszki zrobi się łagodniejszy.
- Zrób koktajl z natką pietruszki. Skorzystaj np. z przepisów na smoothie z jarmużem, zamiast jarmużu dodaj natkę pietruszki.
- Zbuduj nawyk sypania natką pietruszki (lub inną zieleniną) każdego dania: makaronów, dań jednogarnkowych, wszystkich zup, kanapek.
- Dodawaj liście pietruszki pod koniec gotowania i przed blendowaniem do zup-kremów.
Żeby korzystać z natki pietruszki jako źródła witaminy C, musisz przede wszystkim znaleźć smaczny sposób na jedzenie jej w odpowiedniej ilości i na surowo. Po obróbce termicznej natka pietruszki traci znaczną część witaminy C (ale nie całą, dalej warto ją jeść).
fot. Zielona pietruszka to doskonałe źródło witaminy C/ Adobe Stock, Виталий Борковский
Zalety wysokiej zawartości witaminy C w pietruszce
Witamina C w pietruszce to prawdziwy skarb dla zdrowia i urody. Dzięki jej obecności natka pietruszki jest stałym składnikiem wszystkich koktajlów dla urody. Fakt, dieta zasobna w witaminę C poprawia wygląd skóry, zapobiega przedwczesnemu starzeniu i odżywia paznokcie.
Witamina C z zielonej pietruszki może też w pewnym stopniu poprawiać odporność. Jedz ją w sezonie jesienno-zimowym i wczesną wiosną dla maksymalizacji sił naturalnej odporności w okresie infekcyjnym.
To niejedyne zalety diety bogatej w witaminę C. Jej odpowiednia podaż (z zielonej pietruszki lub innych źródeł) zapewnia:
- ochronę DNA;
- lepsze wchłanianie żelaza;
- uszczelnienie naczyń krwionośnych;
- odpowiednią syntezę neuroprzekaźników;
- przeciwdziałanie rozwojowi miażdżycy;
- lepszą regenerację stawów.
Czytaj także:
Źródło naturalnej witaminy D o wiele lepsze niż mleko. Rosną w całej Polsce za darmo, wystarczy po nie sięgnąć
Ma o wiele więcej witaminy A, niż pomarańcze, morele i papryka, a Polacy dalej jej nie doceniają. Teraz jest najtańsza i najsmaczniejsza
„Polska cytryna”, niedoceniany owoc o cudownych właściwościach prozdrowotnych. Sprawdź, czy nie rośnie pod twoim domem
Mają więcej witaminy E, niż wszystkie warzywa i owoce, a wielu Polaków po prostu je wyrzuca. Są pyszne, wystarczy je wysuszyć