Sprawdź kalorie w jedzeniu

Sprawdź kalorie w jedzeniu

Tabele kalorii to zestawienie produktów wraz z ich wartością energetyczną, zawartym w nich tłuszczem, białkiem i węglowodanami. Tabela pozwala ocenić nie tylko kaloryczność danego produktu, ale także porównać go z innymi produktami w danej grupie.
/ 29.02.2012 09:44
Sprawdź kalorie w jedzeniu

Woły kontra kurczaki

Wiele osób nie wyobraża sobie posiłku bez mięsa. Polacy gustują szczególnie w wołowinie czy wieprzowinie, najczęściej smażonych w głębokim tłuszczu z dodatkiem panierki. Niestety dania przygotowywane w ten sposób to dietetyczne samobójstwo okraszone cholesterolową omastą. Z myślą o ograniczeniu kalorii, na naszych stołach coraz częściej czerwone mięso zastępowane jest przez ptactwo i dziczyznę. Niestety, mięso gęsi i kaczek również nie należy do najchudszego.

Zobacz też: Tabela kalorii – mięso

Rybka lubi pływać, ale nie w oleju!

Drugim (obok mięsa) produktem pochodzenia zwierzęcego są filety i przetwory rybne. Najchętniej wybieramy ryby pospolite lub łatwo dostępne w naszych sklepach, takie jak śledzie, tuńczyki, makrele. Często wybieramy też bogate w tłuszcz i kalorie przetwory typu ryby w oleju, z dużą ilością soli, a nierzadko polepszaczy smaku. Zamiast nich lepiej sięgnąć po halibuta, morszczuka czy dorsza. W wersji saute ryby te dostarczają niewielu kalorii, za to sporej ilości białka.

Polecamy: Tabela kaloryczności – ryby

Golonka, flaki i inne przysmaki

Coraz częściej w naszej kuchni domowe potrawy zastępowane są przez półprodukty i dania ze słoika. Do zakupu zachęcają nas dopiski „domowe”, „jak u mamy”, „tradycyjne”. Niestety, w większości tego rodzaju dania to bogactwo kalorii, tłuszczu i węglowodanów, dlatego warto polubić gotowanie i potrawy niskokaloryczne (również występujące w kuchni polskiej).

Zobacz też: Tabela kaloryczności – potrawy i przetwory

Bezkarne przekąski?

Warzywa to podstawowy składnik naszej codziennej diety. Obok mięsa i ryb stanowią bazę wielu posiłków. Co ważne, możemy sięgać po nie prawie bezkarnie, gdyż są niezbyt kaloryczne i bardzo zdrowe.

Przeczytaj więcej: Tabela kaloryczności – warzywa

Niestety, tego samego nie można powiedzieć o owocach i orzechach, które, choć bogate w witaminy i mikroelementy, są również bardzo kaloryczne. Ich ilość w diecie nie powinna przekraczać jednej porcji dziennie. Już jedna porcja pozwoli nam, na szczęście, korzystać ze wszystkich dobroczynnych właściwości zarówno owoców, jak i orzechów.

Zobacz również: Tabela kaloryczności – orzechy i owoce

Śniadanie w wersji light

Płatki na mleku czy jogurt to dla wielu osób nieodłączne składniki śniadania. Warto zatem wiedzieć, jak ograniczyć ilość kalorii, które przyjmujemy z nabiałem. Zmiany ograniczające kaloryczność śniadaniowych posiłków nie są trudne do wprowadzenia. Wystarczy tylko wybierać odpowiednie grupy produktów.

Zobacz też:Tabela kalorii – nabiał

Drugim obok nabiału składnikiem śniadania jest pieczywo i produkty mączne. Zamiast wafli i nadmuchanych podróbek chleba, lepiej wybrać dużo zdrowszy i mniej kaloryczny chleb razowy.

Polecamy: Tabela kalorii – pieczywo i produkty zbożowe

Kromkę ciemnego pieczywa możemy posmarować odrobiną masła. Ważne jednak, by miało ono odpowiednio wysoką zawartość tłuszczu.

Przeczytaj więcej:Tabela kaloryczności – tłuszcze

Które słodycze najbardziej tuczą?

Czekoladowe batony, ciasteczka i ciasta z dużą ilością masy kakaowej to prawdziwa zmora osób na diecie. Równie tuczące są sezamki i herbatniki, których nie powinno się spożywać w nadmiernych ilościach. Jeśli już sięgamy po lody, wybierajmy te na naturalnych sokach owocowych, bez śmietany.

Przeczytaj więcej:Tabela kalorii – słodycze