Jeśli szukasz dobrego zamiennika białego chleba, sięgnij po pieczywo razowe. Zamiast dietetycznych wafli, które przeważnie są dość kaloryczne i pozbawione błonnika. Ciemne chleby są znacznie bardziej wartościowe niż pszenne, często bogate w sztuczne dodatki, bułeczki czy bagietki. Podobna zasada dotyczy produktów zbożowych - makaron razowy jest dużo bardziej wartościowy niż pszenny.
Produkt | Kcal | Węglowodany | Białko | Tłuszcz | Grupa |
Kasza gryczana | 336 | 69,3 | 12,6 | 3,1 | Produkty zbożowe |
Kasza jaglana | 346 | 71,6 | 10,5 | 2,9 | Produkty zbożowe |
Kasza jęczmienna perłowa | 327 | 75 | 6,9 | 2,2 | Produkty zbożowe |
Kasza jęczmienna pęczak | 334 | 74,9 | 8,4 | 2 | Produkty zbożowe |
Kasza manna | 348 | 76,7 | 8,7 | 1,3 | Produkty zbożowe |
Makaron bezjajeczny | 363 | 78,5 | 10 | 1,6 | Produkty zbożowe |
Makaron czterojajeczny | 377 | 76,2 | 12 | 3,4 | Produkty zbożowe |
Makaron dwujajeczny | 373 | 77,4 | 11,5 | 2,6 | Produkty zbożowe |
Mąka pszenna typ 500 | 342 | 74,9 | 9,2 | 1,2 | Produkty zbożowe |
Mąka pszenna typ 550 | 343 | 74,1 | 9,4 | 1,6 | Produkty zbożowe |
Musli z owocami suszonymi | 325 | 72,2 | 8,4 | 3,4 | Produkty zbożowe |
Musli z rodzynkami i orzechami | 375 | 62,9 | 11,5 | 12,7 | Produkty zbożowe |
Otręby pszenne | 183 | 61,9 | 16 | 4,6 | Produkty zbożowe |
Płatki jęczmienne | 389 | 79,4 | 9,8 | 3,6 | Produkty zbożowe |
Płatki kukurydziane | 385 | 83,6 | 6,9 | 2,5 | Produkty zbożowe |
Płatki owsiane | 390 | 69,3 | 11,9 | 7,2 | Produkty zbożowe |
Płatki pszenne | 387 | 81 | 9 | 3 | Produkty zbożowe |
Płatki żytnie | 385 | 82,6 | 6,4 | 3,2 | Produkty zbożowe |
Ryż biały | 349 | 78,9 | 6,7 | 0,7 | Produkty zbożowe |
Ryż brązowy | 353 | 76,8 | 7,1 | 1,9 | Produkty zbożowe |
Ryż dziki amerykański | 351 | 73 | 13,8 | 0,4 | Produkty zbożowe |
Skrobia kukurydziana | 367 | 91,3 | 0,3 | 0,1 | Produkty zbożowe |
Bagietki francuskie | 340 | 67,1 | 8,2 | 4,3 | Pieczywo |
Bułka tarta | 347 | 77,6 | 9,7 | 1,9 | Pieczywo |
Bułki grahamki | 258 | 56,9 | 8,2 | 1,7 | Pieczywo |
Bułki kajzerki | 296 | 59,4 | 7,5 | 3,6 | Pieczywo |
Bułki maślane | 326 | 61,8 | 7,7 | 5,9 | Pieczywo |
Bułki pszenne zwykłe | 272 | 58,5 | 7,3 | 1,5 | Pieczywo |
Bułki wrocławskie | 293 | 57,4 | 7,2 | 4,4 | Pieczywo |
Chałka | 333 | 61,6 | 7 | 7 | Pieczywo |
Chleb baltonowski | 246 | 55,9 | 5,9 | 1,5 | Pieczywo |
Chleb chrupki | 353 | 78,9 | 8,7 | 2,4 | Pieczywo |
Chleb Graham | 226 | 49,4 | 7,6 | 1,7 | Pieczywo |
Chleb mazowiecki | 248 | 56,3 | 6,3 | 1,4 | Pieczywo |
Chleb mieszany słonecznikowy | 246 | 49,2 | 6,4 | 4,5 | Pieczywo |
Chleb mieszany sojowy | 231 | 49,6 | 6,8 | 2,7 | Pieczywo |
Chleb praski | 244 | 56,2 | 5,7 | 1,3 | Pieczywo |
Chleb pszenny | 249 | 56 | 6,8 | 1,4 | Pieczywo |
Chleb staropolski | 219 | 50,5 | 5 | 1,7 | Pieczywo |
Chleb wiejski | 239 | 55,1 | 5,8 | 1,3 | Pieczywo |
Chleb zwykły | 245 | 57 | 5,4 | 1,3 | Pieczywo |
Chleb żytni jasny | 241 | 57,1 | 4 | 1,3 | Pieczywo |
Chleb żytni jasny mleczny | 253 | 58,3 | 4,8 | 1,8 | Pieczywo |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 237 | 53,9 | 6,7 | 1,8 | Pieczywo |
Chleb żytni razowy | 223 | 51,5 | 5,6 | 1,7 | Pieczywo |
Chleb żytni razowy na miodzie | 234 | 54,2 | 5,3 | 1,6 | Pieczywo |
Chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem | 244 | 50,5 | 7,9 | 3,7 | Pieczywo |
Chleb żytni wileński | 225 | 52,3 | 4,4 | 1,5 | Pieczywo |
Pieczywo chrupkie pszenne Wasa | 360 | 73 | 12 | 2,2 | Pieczywo |