Tabela kalorii – tłuszcze

Ile tłuszczu w tłuszczu?

Smalec  niemal w całości jest tłuszczem (95%). Zawartość tłuszczu w maśle, margarynie czy masłach roślinnych może wahać się od prawie 100% do ledwie 70%. Wybierając tłuszcz do smarowania (masło lub margarynę), warto zwrócić uwagę, czy deklarowane przez producenta 60%, 80%, 90% tłuszczu jest pochodzenia roślinnego (tłuszcze utwardzane) czy zwierzęcego. Cena kostki masła jest pochodną zawartych w nich tłuszczów mlecznych, więc im ich więcej, tym, przynajmniej teoretycznie, lepiej. Podane w tabeli wartości dotyczą 100 g danego produktu.

Produkt Kcal Węglowodany Białko Tłuszcz
Margaryna zwykła 710 0,4 0,3 80
Masło ekstra 735 0,7 0,7 82,5
Masło roślinne  666 0,4 0,3 75
Masło śmietankowe 659 1,1 1,1 73,5
Olej kukurydziany 900 0 0 100
Olej lniany 900 0 0 100
Olej rzepakowy 900 0 0 100
Olej słonecznikowy 900 0 0 100
Olej sojowy 900 0 0 100
Oliwa z oliwek 897 0,2 0 99,6
Słonina 811 0 2,4 89
Smalec 896 0 0 99,5

Redakcja poleca

REKLAMA