Smalec niemal w całości jest tłuszczem (95%). Zawartość tłuszczu w maśle, margarynie czy masłach roślinnych może wahać się od prawie 100% do ledwie 70%. Wybierając tłuszcz do smarowania (masło lub margarynę), warto zwrócić uwagę, czy deklarowane przez producenta 60%, 80%, 90% tłuszczu jest pochodzenia roślinnego (tłuszcze utwardzane) czy zwierzęcego. Cena kostki masła jest pochodną zawartych w nich tłuszczów mlecznych, więc im ich więcej, tym, przynajmniej teoretycznie, lepiej. Podane w tabeli wartości dotyczą 100 g danego produktu.
Produkt | Kcal | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
Margaryna zwykła | 710 | 0,4 | 0,3 | 80 |
Masło ekstra | 735 | 0,7 | 0,7 | 82,5 |
Masło roślinne | 666 | 0,4 | 0,3 | 75 |
Masło śmietankowe | 659 | 1,1 | 1,1 | 73,5 |
Olej kukurydziany | 900 | 0 | 0 | 100 |
Olej lniany | 900 | 0 | 0 | 100 |
Olej rzepakowy | 900 | 0 | 0 | 100 |
Olej słonecznikowy | 900 | 0 | 0 | 100 |
Olej sojowy | 900 | 0 | 0 | 100 |
Oliwa z oliwek | 897 | 0,2 | 0 | 99,6 |
Słonina | 811 | 0 | 2,4 | 89 |
Smalec | 896 | 0 | 0 | 99,5 |