Ryby stanowią w naszym jadłospisie znaczną odmianę od mięs innych zwierząt. Niestety jadamy je rzadko, mimo że zawierają bardzo ważne dla naszego organizmu składniki.
Polecamy: Zdrów jak ryba - kwasy omega-3
Postne zwyczaje
Co ciekawe, do XVIII/XIX wieku ryby były spożywane dość powszechnie. Wiązało się to z tym, że w przeciągu tygodnia obowiązywały trzy dni postu dla katolików, którzy stanowili większość wśród mieszkańców tych ziem.
Współcześnie pozostał nam jeden dzień postu w tygodniu, ale coraz częściej wybieramy inne produkty zamiast ryb. Pamiętajmy więc, że zawierają one dużo pełnowartościowego białka, witamin i składników mineralnych i powinny gościć na naszych stołach parę razy w tygodniu.
Polecamy: Ryby i oleje - eliksir młodości
Tabelka
Ryby wędzone |
|||
Rodzaj produktu |
Ilość (w gramach) |
kcal |
Tłuszcz (w gramach) |
Dorsz |
100 |
94 |
0,5 |
Łosoś |
100 |
162 |
8,4 |
Makrela |
100 |
221 |
15,5 |
Pikling |
100 |
215 |
14,3 |
Węgorz |
100 |
326 |
28,6 |
Ryby surowe |
|||
Rodzaj produktu |
Ilość (w gramach) |
kcal |
Tłuszcz (w gramach) |
Amur biały |
100 |
67 |
3,2 |
Dorsz |
100 |
70 |
1,3 |
Flądra |
100 |
90 |
1,3 |
Halibut |
100 |
90 |
2,4 |
Karmazyn |
100 |
110 |
4,9 |
Karp |
100 |
120 |
5,1 |
Leszcz |
100 |
61 |
2,5 |
Lin |
100 |
44 |
2,2 |
Łosoś |
100 |
182 |
12 |
Makrela |
100 |
124 |
8 |
Mintaj |
100 |
49 |
0,5 |
Morszczuk |
100 |
55 |
0,4 |
Okoń |
100 |
50 |
0,5 |
Płoć |
100 |
50 |
1 |
Pstrąg |
100 |
58 |
1,3 |
Sum |
100 |
98 |
6,8 |
Szczupak |
100 |
50 |
1 |
Śledź |
100 |
162 |
11 |
Tuńczyk |
100 |
239 |
16 |
Węgorz |
100 |
204 |
18 |
Przetwory rybne |
|||
Rodzaj produktu |
Ilość (w gramach) |
kcal |
Tłuszcz (w gramach) |
Paluszki rybne surowe |
100 |
198 |
8,9 |
Pasztet rybny homogenizowany |
100 |
265 |
21,3 |
Sardynki w oleju |
100 |
221 |
14 |
Sardynki w pomidorach |
100 |
162 |
10 |
Śledź w oleju |
100 |
340 |
29,4 |
Śledź w pomidorach |
100 |
176 |
13 |
Tuńczyk w oleju |
100 |
190 |
9 |
Polecamy przepisy: Przystawkę cytrynowa z wędzonej ryby, Ryba po grecku, Ryba w sosie imbirowym, Dorsz w curry, Zupa rybna z szynką, Łosoś pieczony, Pstrąg z migdałami, Filety z makreli w białym winie.