Parówki, kiełbasy i pasztety to morze tłuszczu i bogactwo kalorii. Wybierając mięso, warto sięgnąć po niezbyt kaloryczne i tłuste wyroby drobiowe. Zarówno indyk, jak i kurczak mogą być spożywane w dużych ilościach bez obawy o tuszę. Oczywiście, o ile nie smażymy ich w głębokim tłuszczu i nie łączymy z pieczywem, makaronem, kaszą.
Produkt | Kcal | Węglowodany | Białko | Tłuszcz |
Baleron gotowany | 21 | 6,3 | 1,1 | 0,1 |
Baranina, łopatka | 95 | 23,5 | 1 | 0,3 |
Baranina, udziec | 284 | 0 | 15,6 | 25 |
Kabanosy | 326 | 0 | 27,4 | 24,3 |
Kiełbasa krakowska sucha | 323 | 0 | 25,6 | 24,8 |
Kiełbasa mortadela | 205 | 0 | 12 | 17,7 |
Kiełbasa myśliwska sucha | 291 | 0 | 27,8 | 20,1 |
Kiełbasa parówkowa | 323 | 0 | 11 | 31,5 |
Kiełbasa podwawelska | 247 | 0,9 | 17,3 | 19,6 |
Kiełbasa śląska | 210 | 0 | 18,4 | 15,3 |
Kiełbasa zwyczajna | 209 | 0 | 17,6 | 15,6 |
Kiełbasa żywiecka | 315 | 0 | 20,3 | 26,3 |
Kiszka pasztetowa | 384 | 4,3 | 12,5 | 35,7 |
Królik, tuszka | 156 | 0 | 21 | 8 |
Mielonka | 171 | 3,7 | 12,8 | 11,7 |
Nerki wieprzowe | 102 | 0 | 16,8 | 3,8 |
Nogi wieprzowe | 274 | 0 | 23 | 20,4 |
Ozory cielęce | 106 | 0 | 17,1 | 4,2 |
Ozory wieprzowe | 166 | 0 | 16,5 | 11,1 |
Parówki popularne | 347 | 0 | 9,5 | 34,3 |
Pasztet popularny | 405 | 2 | 13,2 | 38,2 |
Polędwica wołowa | 112 | 0 | 20,1 | 3,5 |
Rostbef wołowy | 152 | 0 | 21,5 | 7,3 |
Rozbratel wołowy | 158 | 0 | 16,7 | 10,1 |
Salceson czarny | 340 | 0,5 | 12,6 | 32 |
Salceson włoski | 322 | 0 | 14,6 | 29,3 |
Sarnina | 102 | 0,4 | 20,8 | 1,9 |
Schab surowy wieprzowy | 174 | 0 | 21 | 10 |
Schab wędzony | 136 | 0 | 25 | 4 |
Serca wieprzowe | 111 | 0 | 16,9 | 4,8 |
Szponder wołowy | 218 | 0 | 19,3 | 15,7 |
Szprot wędzony | 243 | 0 | 19,3 | 18,3 |
Szynka surowa wieprzowa | 264 | 0 | 18 | 21,3 |
Szynka wędzona gotowana | 389 | 0 | 23 | 33 |
Wątroba cielęca | 124 | 4,1 | 19,2 | 3,3 |
Wątroba wieprzowa | 130 | 2,6 | 22 | 3,4 |
Wątroba wołowa | 125 | 4 | 20 | 3,1 |
Wołowina, pieczeń | 117 | 0 | 20,9 | 3,6 |
Wołowina, polędwica | 113 | 0 | 20,1 | 3,5 |
Wołowina, rostbef | 152 | 0 | 21,5 | 7,3 |
Wołowina, rozbratel | 157 | 0 | 16,7 | 10,1 |
Wołowina, szponder | 217 | 0 | 19,3 | 15,7 |