Kapusta kiszona ma właściwości wspierające odchudzanie dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Jest niskokaloryczna, dostarcza tylko 16 kcal w 100 g. Kapusta kiszona jest źródłem witaminy C i potasu. To także naturalny probiotyk.
Kapusta kiszona to naturalny probiotyk
Kapusta kiszona powstaje w wyniku fermentacji mlekowej. W procesie tym biorą udział bakterie, która są korzystne dla układu pokarmowego człowieka. W wyniku fermentacji powstaje także kwas mlekowy, który w jelitach hamuje rozwój bakterii gnilnych. Kapusta kiszona ma właściwości zapobiegające zaparciom zwiększając perystaltykę.
Kapusta kiszona jest niskokaloryczna
Fermentacja powoduje rozkład węglowodanów w kapuście. Z tego powodu kapusta kiszona ma mniej kalorii niż kapusta biała.
- 100 g kapusty kiszonej dostarcza zaledwie 16 kcal.
- Porcja na surówkę (około 150 g) to tylko 24 kcal i 3,2 g błonnika pokarmowego.
Błonnik pokarmowy spowalnia trawienie, przez co dłużej czujesz się najedzona. Niskokaloryczność i zawartość błonnika pokarmowego sprawiają, że kapusta kiszona ma właściwości wspierające odchudzanie.
Wartość odżywcza kapusty kiszonej
Kapusta kiszona dostarcza witaminy C (16 mg/100 g), która wspiera układ odpornościowy i jest jednym z najsilniejszych przeciwutleniaczy (zapobiega niekorzystnym zmianom w dna komórek). Witamina C ułatwia także wchłanianie żelaza, dzięki czemu zapobiega niedokrwistości. Kapusta kiszona jest także źródłem potasu, który wykazuje właściwości wspomagające pracę układu nerwowego i prawidłową kurczliwość mięśni. W kapuście kiszonej obecne są związki siarkowe (tzw. glukozynolany), które działają przeciwnowotworowo.
Jak kupować kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona zachowuje najwięcej właściwości zdrowotnych, gdy kupujesz ją prosto z beczki. Tak przechowywana kapusta kiszona nie jest narażona na działanie światła i tlenu. Czynniki te sprzyjają zmniejszeniu wartości odżywczej i rozpadowi niektórych witamin. Uważaj, nie daj się nabrać na kapustę kwaszoną. To zwykła, poszatkowana kapusta biała z dodatkiem octu. Prawdziwa kapusta kiszona jest:
- żółta,
- ma kwaśny smak i charakterystyczny zapach fermentacji.
Przeczytaj także:
Chcesz schudnąć? Zobacz listę 20 produktów, które powinnaś wyeliminować!
Co powinnaś wiedzieć o kapuście kiszonej?
Potrzebujesz diety lekkostrawnej? Mamy dla ciebie gotowy jadłospis