Przepis prosty jak drut, a efekt powala!
Migdałowa tarta z fasoli z malinami
(forma na tartę ok. 22-24 cm)
Spód:
- 100 ml płynnego oleju kokosowego
- 60 g syropu daktylowego
- 70 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
- 150 g mąki gryczanej
- 120 g bezglutenowych płatków owsianych
- 50 g blanszowanych migdałów / płatków migdałowych , uprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
- 1 łyżka rumu (można pominąć)
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- Wszystkie składniki zagnieć w jednolitą masę.
- Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuj olejem kokosowym.
- Spód i boki tortownicy wyklej ciastem. Całość włóż do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na ok. 15 minut.
- Upieczony spód wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostudzenia.
Cukier kokosowy – produkt, który warto kupić czy tylko kolejna moda?
Masa migdałowo-fasolowa:
- 480 g ugotowanej białej fasoli (może być z puszki, lecz wtedy musisz ją bardzo dobrze wypłukać z zalewy)
- ok. 120-140 g ksylitolu
- 200 g blanszowanych migdałów (lub płatków migdałowych), podprażonych na suchej patelni i zmielonych na mąkę
- 30 g oleju kokosowego
- 75 g mleka roślinnego, najlepiej migdałowego
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
Top:
- ok. 300 g świeżych malin (możesz zamienić na inne kwaskowate owoce np. jeżyny, wiśnie, porzeczki)
- płatki migdałowe
- Do malaksera wrzuć fasolę i pozostałe składniki. Całość dokładnie zblenduj.
- Przełóż masę na ostudzony spód. Na górze tarty ułóż świeże maliny i ozdabiam całość płatkami migdałowymi.
- Tartę włóż do lodówki na ok. 2-3 h.
Smacznego!
Detoks cukrowy – wyeliminuj cukry dodane, nie bój się cukru naturalnego!