Co to jest kuskus?
Kuskus nie jest kaszą, choć przypomina ją ze względu na swój wygląd! Kuskus to bardzo drobny makaron z pszenicy durum, który powstaje z ciasta makaronowego uformowanego w malutkie kuleczki.
Ze względu na niewielką powierzchnię kuskusu nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać go wrzącą wodą lub bulionem do poziomu około 0,5 cm ponad poziom kuskusu. Odczekaj 5 minut aż kuskus wchłonie płyn i gotowe!
Ze względu na szybkość przygotowania kuskus znajduje swoje zastosowanie jako:
- dodatek do obiadu,
- składnik sałatek,
- podstawa śniadania na słodko z owocami (np. zamiast kaszy jaglanej, którą długo się gotuje),
- „wkładka” do zupy.
Właściwości kaszy kuskus
Kuskus jest łatwostrawny
Kuskus należy do produktów łatwostrawnych, dlatego można podawać go dzieciom i osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Kuskus jest dobrze tolerowany przez osoby z zespołem jelita wrażliwego (tzw. IBS) czy chorobą wrzodową żołądka. Produkt ten powstaje z pszenicy, dlatego zawiera gluten zakazany dla osób z celiakią i innymi rodzajami nietolerancji glutenu.
Kuskus można kupić także w wersji razowej lub ze starej odmiany pszenicy – orkiszu. W sklepach dostępny jest także produkt, który wyglądem i sposobem przygotowania przypomina kuskus, ale powstaje na bazie kukurydzy (kuskus kukurydziany). Produkty kukurydziane są bezglutenowe
Wartość odżywcza kaszy kuskus
Zobacz, jaką wartość odżywczą ma 100 g suchego kuskusu.
100 g suchego kuskusu to:
- energia: 361 kcal
- białko: 13,0 g
- tłuszcz: 1,0 g
- kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g
- węglowodany: 75,0 g
- cukry proste: 0,6 g
- błonnik: 5,0 g
- sól: < 0,01 g
Kuskus dostarcza dużej ilości białka. Jest to jednak białko roślinne, niepełnowartościowe. Warto łączyć je z białkiem pochodzenia zwierzęcego np. z mięsa drobiowego, ryby, by zwiększyć jego wartość odżywczą.
W produkcie tym dominują węglowodany złożone z niewielką ilością cukru prostego. Indeks glikemiczny kuskusu jest średni i wynosi 65. Osoby z cukrzycą i insulinoopornością powinny się sięgać po niego nie częściej niż 2 razy w tygodniu.
Zawartość błonnika pokarmowego w kuskusie jest na średnim poziomie. Po jego spożyciu będziesz umiarkowanie nasycona.
Składniki odżywcze w kuskusie
Kuskus jest produktem zbożowym i dostarcza wielu składników mineralnych oraz witamin z gr. B.
Kuskus jest źródłem:
- miedzi
Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym (uszkodzeniem pod wpływem agresywnych form tlenu).
- manganu
Sprzyja utrzymaniu odpowiedniej gęstości kości.
- witaminy B3
Ogranicza uczucie zmęczenia i reguluje działanie układu nerwowego.
- witaminy B5
Wspomaga syntezę hormonów sterydowych (np. hormony płciowe męskie i żeńskie) oraz witaminy D.
Kuskus jest składnikiem uniwersalnym o wysokiej wartości odżywczej. Przygotujesz go niezwykle szybko, dlatego pamiętaj o nim planując zdrowe posiłki!
Przeczytaj także:
Jak pić młody jęczmień? (+ przepis na koktajl śniadaniowy)
Poznaj nowe oblicze kuskusu!
Czy wiesz, które produkty mają niski indeks glikemiczny?