Kuskus - co to jest? Wartość odżywcza kuskusu (dlaczego warto go jeść?)

Nie ma drugiego produktu zbożowego, który przygotowuje się tak szybko! Czy znasz właściwości zdrowotne kuskusu?
Barbara Dąbrowska / 21.05.2018 05:30

Co to jest kuskus?

Kuskus nie jest kaszą, choć przypomina ją ze względu na swój wygląd! Kuskus to bardzo drobny makaron z pszenicy durum, który powstaje z ciasta makaronowego uformowanego w malutkie kuleczki.

Ze względu na niewielką powierzchnię kuskusu nie trzeba go gotować. Wystarczy zalać go wrzącą wodą lub bulionem do poziomu około 0,5 cm ponad poziom kuskusu. Odczekaj 5 minut aż kuskus wchłonie płyn i gotowe!

Ze względu na szybkość przygotowania kuskus znajduje swoje zastosowanie jako:

  • dodatek do obiadu,
  • składnik sałatek,
  • podstawa śniadania na słodko z owocami (np. zamiast kaszy jaglanej, którą długo się gotuje),
  • „wkładka” do zupy.

Właściwości kaszy kuskus

Kuskus jest łatwostrawny

Kuskus należy do produktów łatwostrawnych, dlatego można podawać go dzieciom i osobom z dolegliwościami przewodu pokarmowego. Kuskus jest dobrze tolerowany przez osoby z zespołem jelita wrażliwego (tzw. IBS) czy chorobą wrzodową żołądka. Produkt ten powstaje z pszenicy, dlatego zawiera gluten zakazany dla osób z celiakią i innymi rodzajami nietolerancji glutenu.

Kuskus można kupić także w wersji razowej lub ze starej odmiany pszenicy – orkiszu. W sklepach dostępny jest także produkt, który wyglądem i sposobem przygotowania przypomina kuskus, ale powstaje na bazie kukurydzy (kuskus kukurydziany). Produkty kukurydziane są bezglutenowe

Wartość odżywcza kaszy kuskus

Zobacz, jaką wartość odżywczą ma 100 g suchego kuskusu.

100 g suchego kuskusu to:

  • energia: 361 kcal             
  • białko: 13,0 g    
  • tłuszcz: 1,0 g     
  • kwasy tłuszczowe nasycone: 0,3 g         
  • węglowodany: 75,0 g   
  • cukry proste: 0,6 g         
  • błonnik: 5,0 g   
  • sól: < 0,01 g       

Kuskus dostarcza dużej ilości białka. Jest to jednak białko roślinne, niepełnowartościowe. Warto łączyć je z białkiem pochodzenia zwierzęcego np. z mięsa drobiowego, ryby, by zwiększyć jego wartość odżywczą.

W produkcie tym dominują węglowodany złożone z niewielką ilością cukru prostego. Indeks glikemiczny kuskusu jest średni i wynosi 65. Osoby z cukrzycą i insulinoopornością powinny się sięgać po niego nie częściej niż 2 razy w tygodniu.

Zawartość błonnika pokarmowego w kuskusie jest na średnim poziomie. Po jego spożyciu będziesz umiarkowanie nasycona.

Składniki odżywcze w kuskusie

Kuskus jest produktem zbożowym i dostarcza wielu składników mineralnych oraz witamin z gr. B.

Kuskus jest  źródłem:

  • miedzi

Przyczynia się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym (uszkodzeniem pod wpływem agresywnych form tlenu).

  • manganu

Sprzyja utrzymaniu odpowiedniej gęstości kości.

  • witaminy B3

Ogranicza uczucie zmęczenia i reguluje działanie układu nerwowego.

  • witaminy B5

Wspomaga syntezę hormonów sterydowych (np. hormony płciowe męskie i żeńskie) oraz witaminy D.

Kuskus jest składnikiem uniwersalnym o wysokiej wartości odżywczej. Przygotujesz go niezwykle szybko, dlatego pamiętaj o nim planując zdrowe posiłki!

Przeczytaj także:
Jak pić młody jęczmień? (+ przepis na koktajl śniadaniowy)
Poznaj nowe oblicze kuskusu!
Czy wiesz, które produkty mają niski indeks glikemiczny?

Redakcja poleca

REKLAMA