Młoda, zgrabna kobieta w stroju sportowym je jogurt. fot. Adobe Stock

Który napój mleczny wybrać? Kefir, jogurt naturalny, maślanka? Co lepsze?

Czy znasz różnicę pomiędzy kefirem, jogurtem a maślanką? Podpowiadamy, jakie właściwości mają te produkty. Kto powinien je jeść? Sprawdź!
Julia Kot / 08.10.2018 15:01
Młoda, zgrabna kobieta w stroju sportowym je jogurt. fot. Adobe Stock

Mleko acidofilne, kefir i jogurt powstają z mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się bakterie kwasu mlekowego. Podnosi to wartość odżywczą produktu, poprawia przyswajanie witamin i wapnia w nim zawartych.

  • Do produkcji kefiru oprócz bakterii dodaje się też drożdże, które z kolei wzbogacają napój w witaminy z grupy B.
  • Mleko acidofilne (ukwaszone) jest wytwarzane z dodatkiem bakterii Thermobacterium intestinale.
  • Maślanka natomiast powstaje podczas wytwarzania masła, dzięki temu praktycznie w ogóle nie ma tłuszczu.

Wybierz najlepszy napój mleczny

1. Jogurt naturalny

Kalorie: 61 kcal/100 g

Jak działa? Wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn, zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych, wzmacnia odporność organizmu.

2. Kefir

Kalorie: 51 kcal/100 g

Jak działa? Kefir może hamować rozwój niektórych nowotworów, np. jelita grubego. Pobudza apetyt, ma sporo witamin z grupy B wspomagających układ nerwowy.

3. Maślanka

Kalorie: 38 kcal/100 g

Jak działa? Syci, a nie tuczy. Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.

4. Mleko acidofilne

Kalorie: 45 kcal/100 g

Jak działa? Wzmacnia organizm i zapobiega biegunkom po kuracji antybiotykowej. Obniża poziom cholesterolu, ułatwia przyswajanie wapnia, fosforu i żelaza.

Tekst powstał na bazie artykułu, który ukazała się w miesięczniku "Vita".

Dowiedz się więcej o produktach mlecznych:
Które mleko ma najmniej kalorii? Czy niskokaloryczne mleko to najlepszy wybór?
Nieznane rodzaje mleka roślinnego. Zobacz, które wybrać!
Zrzuć kilka kilogramów w ciągu 5 dni – bez efektów ubocznych! Przetestuj dietę kefirową!