Mleko acidofilne, kefir i jogurt powstają z mleka pasteryzowanego, do którego dodaje się bakterie kwasu mlekowego. Podnosi to wartość odżywczą produktu, poprawia przyswajanie witamin i wapnia w nim zawartych.
- Do produkcji kefiru oprócz bakterii dodaje się też drożdże, które z kolei wzbogacają napój w witaminy z grupy B.
- Mleko acidofilne (ukwaszone) jest wytwarzane z dodatkiem bakterii Thermobacterium intestinale.
- Maślanka natomiast powstaje podczas wytwarzania masła, dzięki temu praktycznie w ogóle nie ma tłuszczu.
Wybierz najlepszy napój mleczny
1. Jogurt naturalny
Kalorie: 61 kcal/100 g
Jak działa? Wspomaga oczyszczanie przewodu pokarmowego z toksyn, zapobiega rozwojowi bakterii chorobotwórczych, wzmacnia odporność organizmu.
2. Kefir
Kalorie: 51 kcal/100 g
Jak działa? Kefir może hamować rozwój niektórych nowotworów, np. jelita grubego. Pobudza apetyt, ma sporo witamin z grupy B wspomagających układ nerwowy.
3. Maślanka
Kalorie: 38 kcal/100 g
Jak działa? Syci, a nie tuczy. Korzystnie wpływa na wydzielanie żółci i soków trawiennych, reguluje pracę układu pokarmowego i zapobiega zaparciom.
4. Mleko acidofilne
Kalorie: 45 kcal/100 g
Jak działa? Wzmacnia organizm i zapobiega biegunkom po kuracji antybiotykowej. Obniża poziom cholesterolu, ułatwia przyswajanie wapnia, fosforu i żelaza.
Tekst powstał na bazie artykułu, który ukazała się w miesięczniku "Vita".
Dowiedz się więcej o produktach mlecznych:
Które mleko ma najmniej kalorii? Czy niskokaloryczne mleko to najlepszy wybór?
Nieznane rodzaje mleka roślinnego. Zobacz, które wybrać!
Zrzuć kilka kilogramów w ciągu 5 dni – bez efektów ubocznych! Przetestuj dietę kefirową!