Złote mleko fot. Adobe Stock

Złote mleko - co to jest, przepis i właściwości

Złote mleko to napój na bazie wody, mleka, napoju roślinnego z dodatkiem kurkumy. Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, jaki właściwości ma złote mleko.
Barbara Dąbrowska / 14.11.2019 14:57
Złote mleko fot. Adobe Stock

Złote mleko wywodzi się z medycyny ajurwedyjskiej, w której jest stosowane od wieków. To napój z dodatkiem kurkumy i innych korzennych przypraw. Obecnie stał się bardzo popularny na Instagramie, gdzie bywa nazywany golden milk lub golden latte.

Picie złotego mleka jest zalecane w sezonie jesienno-zimowym, ponieważ napój doskonale rozgrzewa, jest pomocny w leczeniu przeziębień, a także poprawia przemianę materii i wspomaga dobre samopoczucie.

Spis treści:

  1. Jak działa złote mleko?
  2. Złote mleko - przepis

Jak działa złote mleko?

Złote mleko to połączenie mleka (zwierzęcego lub roślinnego), kurkumy, goździków, cynamonu, imbiru, miodu lub syropu z agawy. Jest to niezwykle aksamitny napój o korzennym smaku, nie do podrobienia.

Za prozdrowotne właściwości złotego mleka odpowiada przede wszystkim kurkuma, żółta przyprawa, jeden ze składników curry. Zdrowotne właściwości kurkumy są znane od wieków. Zawiera ona aktywne biologicznie związki: tumeron i kurkuminę. Tumeron wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, a kurkumina to jeden z najsilniejszych na świecie przeciwutleniaczy z grupy polifenoli.

W medycynie indyjskiej jest stosowane na wiele powszechnych dolegliwości, szczególnie tych, pojawiających się w czasie chłodniejszych pór roku, lecz nie tylko. Sprawdza się również jako napój regeneracyjny po treningu.

Zdrowotne właściwości złotego mleka:

  • Dzięki korzennym przyprawom świetnie rozgrzewa.
  • Ma silne działanie przeciwzapalne.
  • Wspiera odporność organizmu.

Zastosowanie złotego mleka:

  • Przy uczuciu wyziębienia i przemęczenia.
  • Przeziębienie innych infekcjach górnych dróg oddechowych.
  • Po intensywnym treningu, kurkuma łagodzi ból mięśniowy po treningu.
  • Przy spadku samopoczucia w okresie jesienno-zimowym.

Złote mleko - przepis

Sprawdź, jak przygotować złote mleko z kurkumą, cynamonem i imbirem.

Składniki:

  •  250 ml napoju migdałowego niedosładzanego (potocznie zwanego mlekiem migdałowym),
  • ½ łyżeczki kurkumy,
  • 1 cm kawałek świeżego imbiru lub ½ łyżeczki imbiru w proszku,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka syropu z agawy,
  • ½ łyżeczki mielonych migdałów lub płatki migdałowe do posypania.

Przygotowanie:

  1. Napój migdałowy podgrzej w rondelku.
  2. Przygotuj nieduży słoik i przelej do niego ciepły napój migdałowy.
  3. Dosyp kurkumę, cynamon i imbir.
  4. Dodaj syrop z agawy.
  5. Zakręć szczelnie słoik i wymieszaj.
  6. Przelej do szklanki i podawaj z posiekanymi migdałami lub płatkami migdałowymi.

Wskazówka

Złote mleko możesz też przygotować w wersji na zimno. Co zmienić w przepisie? Nie podgrzewaj napoju migdałowego, a do słoika dorzuć  kostki lodu. Możesz także dodać łyżkę soku z cytryny, dzięki temu uzyskasz bardziej orzeźwiający smak.Golden milk można także zamrozić w foremkach do lodów i jeść zamiast deseru.

Więcej o właściwościach kurkumy:
6 najlepszych przepisów na koktajle po treningu
Koktajle z kurkumą na lepszą przemianę materii