Polacy powoli przekonują się, że warto stawiać na jogurty naturalne, bez dodatku cukru i pulp owocowych. Sprzedaż jogurtów naturalnych rośnie, ale jak zawsze warto dokładnie przyglądać się składom i deklaracjom producenta. Często najprostsze produkty takie jak chleb, czy jogurt kryją najbardziej zaskakujące niespodzianki w składzie.
Kryteria testu
Co brałam pod uwagę testując jogurty naturalne?
Najważniejsze kryterium:
- brak mleka w proszku i białek mleka
Po co producent dodaje do jogurtu naturalnego mleko w proszku lub białka mleka? Robi się to, by poprawić konsystencję produktu, zwiększyć jego gęstość i objętość.
Jogurt a nietolerancja laktozy
Jogurt naturalny powinien składać się wyłącznie z dwóch składników mleka i bakterii jogurtowych. Jogurt jest produktem ukwaszonym, w którym laktoza została poddana częściowej fermentacji mlekowej z udziałem bakterii i uległa przemianie w kwas mlekowy.
Z tego powodu jogurty są najczęściej lepiej tolerowane niż mleko przez osoby z nietolerancją laktozy. Jeśli nie tolerujesz laktozy zwracaj uwagę na zawartość cukrów w jogurcie naturalnym, która w tym produkcie w zasadzie jest równoznaczna z zawartością laktozy. W grupie jogurtów naturalnych występują duże różnice w zawartości laktozy. Zawartość laktozy zwiększa dodatkowo dodatek mleka w proszku, czy śmietanki.
Inne kryteria:
- dokładny opis bakterii probiotycznych
Nie wszystkie bakterie w jogurcie są bakteriami probiotycznymi. Bakteria probiotyczna powinna być opisana gatunkiem (np. Lactobacillus), rodzajem (rhamonus) i szczepem (tu konkretny numer). Niewielu producentów to robi.
Pamiętajcie, że nie warto kupować jogurtów 0%. Część witamin w jogurcie rozpuszcza i wchłania się tylko w obecności tłuszczu.
Kryteria o mniejszym znaczeniu to: cena, smak i konsystencja.
Sprawdź pełen test jogurtów naturalnych, zobacz oceny od najniższej do najwyższej.
Tola (marka własna Biedronki), jogurt naturalny, kremowy
fot. materiały prasowe
Skład:
- mleko pasteryzowane,
- mleko w proszku,
- białka mleka,
- żywe kultury bakterii jogurtowych.
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna: 70 kcal
- Tłuszcz: 3,0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,9 g
- Węglowodany: 6,3 g
- w tym cukry: 6,3 g
- Białko: 4,4 g
- Sól: 0,15 g
Masa: 190 g
Cena: 0,79 zł
Ocena: 2 gwiazdki
Za niską ceną nie idzie niestety wysoka jakość. W tym jogurcie zupełnie niepotrzebnie dołożono w składzie zarówno mleko w proszku, jak i białka mleka. Jogurt broni się dobrym smakiem i gęstą konsystencją. W produkcie nie zastosowano bakterii probiotycznych.
Danone, Activia jogurt naturalny
fot. materiały prasowe
Skład:
- mleko,
- mleko zagęszczone odtłuszczone lub mleko w proszku odtłuszczone,
- białka mleka,
- żywe kultury bakterii: jogurtowe (108 jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (4X107 jtk/g).
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna: 69 kcal
- Tłuszcz: 3,4 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,2 g
- Węglowodany: 5,1 g
- w tym cukry: 5,1 g
- Białko: 4,5 g
- Sól: 0,15 g
Masa: 180 g
Cena: 1,59 zł
Ocena: 3 gwiazdki
Duży minus za dodatek białek mleka i mleka w proszku. Activia jest jedynym jogurtem na opakowaniu którego widnieje prawidłowo opisana bakteria probiotyczna wraz z podaną ilością bakterii probiotycznych. Z tego powodu Activia w stosunku do Toli zyskała jedną gwiazdkę więcej.
Bakoma, jogurt bio naturalny
fot. materiały prasowe
Skład:
- mleko pasteryzowane bio,
- śmietanka pasteryzowana bio,
- żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna: 65 kcal
- Tłuszcz: 2,0 kcal
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 1,4 g
- Węglowodany: 7,0 g
- w tym cukry: 7,0 g
- Białko: 4,8 g
- Sól: 0,1
Masa: 140 g
Cena: 1,69 zł
Ocena: 4 gwiazdki
W składzie pojawia się śmietanka, co mocno podwyższa zawartość laktozy w tym jogurcie aż do 7 g. Przez to jogurt ten, mimo dobrego składu i zastosowania surowców pochodzenia ekologicznego nie jest właściwy dla osób z nietolerancją laktozy. Producent nie podaje również konkretnego szczepu bakterii probiotycznych.
Bakoma, naturalny gęsty 2,8% tłuszczu
fot. materiały prasowe
Skład:
- mleko pasteryzowane,
- żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis.
Wartość odżywcza w 100 g
- Wartość energetyczna: 58 kcal
- Tłuszcz: 2,8 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 2,0 g
- Węglowodany: 4,9 g
- w tym cukry: 4,9 g
- Białko: 3,3 g
- Sól: 0,11 g
Masa: 150 g
Cena: 1,19 zł
Ocena: 5 gwiazdek
Jogurt o bardzo dobrym składzie, tani i powszechnie dostępny. Żadnych przykrych niespodzianek i niepotrzebnych dodatków, przyjemna, gęsta konsystencja. Szkoda tylko, że producent nie podaje konkretnych szczepów bakterii probiotycznych. Udostępnianie tej informacji to prawdziwa rzadkość.
Zobacz inne testy redaktorek polki.pl:
Test ketchupów - testuje redaktorka działu Dieta i fitness. Który okazał się najlepszy pod względem smaku i składu?
Przetestowałyśmy matowe szminki do ust! Zobaczcie, które warto wypróbować, a które lepiej omijać szerokim łukiem!
Przetestowałyśmy sery twarogowe w wiaderkach! Sprawdźcie, które najlepiej sprawdzą się do przygotowania wielkanocnych serników!