Jak się odżywiać, jeśli mam chore jelita?

Chociaż choroby jelit różnią się między sobą, to jedno je łączy: fakt, iż niebagatelną rolę w ich leczeniu odgrywa odpowiednia dieta. Wynika to m.in. z tego, że pokarmy oddziałują na intensywność pracy jelit, bądź to nasilając ją, bądź osłabiając. W zależności od sytuacji wykorzystujemy te właściwości do walki z chorobą. Przyjrzyjmy się zatem, co robić, aby wspomóc leczenie poprzez prawidłowe odżywianie się.
/ 19.09.2010 19:58
Jak się odżywiać, jeśli mam chore jelita?

Błonnik - nieoceniony w zaparciach

Wśród zaparć najczęstsze są tzw. zaparcia idiopatyczne, czyli występujące bez określonej przyczyny chorobowej. Pojawiają się w każdym wieku i zwykle mają podłoże czynnościowe. Są skutkiem nieprawidłowej diety, niedostatecznej podaży płynów, siedzącego trybu życia i/lub czynników psychicznych.

W postępowaniu leczniczym kluczowe znaczenie ma tzw. dieta bogatoresztkowa (bogata w błonnik, który pobudza jelita do skurczów). Spożycie błonnika pokarmowego należy zwiększyć do 20-30g/dobę. Odpowiada to ponad 0,5 kg warzyw i owoców lub 4-6 łyżkom stołowym otrębów pszennych (np. 5 g błonnika to 1 łyżka otrębów, 3 jabłka, 8 dkg musli, itd.). Zaleca się także zwiększenie ilości wypijanych płynów do powyżej 3 litrów na dobę (woda mineralna gazowana nasila pracę jelit!). Niestety taka dieta może wiązać się z pewnymi ubocznymi dolegliwościami tj. wzdęcia, przelewania i kruczenia oraz dyskomfort w brzuchu, a także z niedoborami niektórych pierwiastków. Dlatego warto stosować ją we współpracy z lekarzem, który będzie miał wszystko pod kontrolą.

Sposób na biegunki

Wśród chorób biegunkowych powszechny problem stanowi ostry nieżyt żołądkowo-jelitowy, który jest najczęstszą formą zakażenia przewodu pokarmowego. Podstawę leczenia stanowi m.in. odpowiednie nawodnienie i leczenie żywieniowe. Zaleca się podawanie doustnych płynów glukozowo-elektrolitowych (np. Gastrolit, Saltoral) w dawce zależnej od fazy choroby, masy ciała pacjenta, stopnia odwodnienia oraz nasilenia biegunki i wymiotów.

Większość osób może leczyć się w domu, pozostając pod ambulatoryjną opieką lekarską. W cięższych przypadkach konieczna jest hospitalizacja i nawadnianie kroplówkami. Leczenie żywieniowe (tzw. realimentacja) rozpoczyna się po około 3-4 godzinach od rozpoczęcia nawadniania, o ile jest ono skuteczne i widać poprawę.

Stosuje się dietę opartą na gotowanej skrobi (osłabia pracę jelit) np. makaron, ryż, ziemniaki, kisiel. Można podawać również kasze, krakersy i stopniowo wzbogacać posiłki o banany, jogurty, chude, gotowane mięso i warzywa oraz zupy. Do picia, oprócz płynów nawadniających, można podawać mocną gorzką herbatę oraz wodę mineralną niegazowaną.

Polecamy: Jak wyleczyć biegunkę?

Należy wyeliminować napoje gazowane, pokarmy ciężkostrawne, smażone, tłuste, mocno przyprawione, słone lub słodkie oraz mleko i jego fermentowane przetwory. Zwiększają one perystaltykę jelit, nasilając biegunkę. Należy także spożywać większą liczbę mniejszych objętościowo posiłków oraz pić małymi porcjami (zapobiega to wymiotom).

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (8)
/06.03.2019 13:35
ja przyjmuję błonnik z taksyfoliną
/10.05.2018 21:38
Tez stosuje srodek z maslanem sodu - inteste, ktora dzieki matrycy trojglicerydowej uwalnia substancje aktywne dokladnie tam gdzie sa potrzebne :) Bardzo pomocne :)
/23.04.2018 11:00
Dieta to jedno, ale przy moim drażliwym jelicie, to nawet stres powoduje dolegliwości typu biegunka czy ból brzucha. Dlatego zaczęłam codziennie brać lek debutir z maślanem sodu, który kojąco działa na jelita i redukuje objawy choroby
POKAŻ KOMENTARZE (5)