Moja mama jest mistrzem sosów chrzanowych. Zawsze robi je do wielkanocnych dań: ryb, mięs oraz oczywiście jajek
fot. Adobe Stock, New Africa
Sos chrzanowy to wielkanocny klasyk - sprawdzi się jako dodatek do jajek, mięs oraz ryb. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej będzie smakował ze świeżo startego chrzanu, ale możesz także sięgnąć po gotowy mus chrzanowy. Im więcej świeżego korzenia użyjesz, tym bardziej ostry będzie sos.
Sos chrzanowy to niemal obowiązkowy dodatek do dań, nie tylko na Wielkanoc.Pieczony łosoś lub grillowane mięso drobiowe czy wieprzowe również ciekawie komponuje się z ostrym, charakterystycznym smakiem chrzanu. Możesz złagodzić wyrazistość sosu przez dodanie kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub majonezu.
Podstawowy przepis na sos chrzanowy wykorzystuje się przede wszystkim do jajek, jako dekorację albo dodatek. Świetnie sprawdzi się wraz z jajkami faszerowanymi, ale także zwykłymi ugotowanymi na twardo.
Składniki:
kopiata łyżka startego chrzanu,
pół szklanki majonezu,
1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Świeży chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie przełóż go do miseczki. Możesz także 1/3 zetrzeć na grubych, a 2/3 na drobnych oczkach.
Przełóż starty chrzan do miseczki, a następnie dodaj majonez oraz śmietanę.
Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
fot. Sos chrzanowy na Wielkanoc: do jajek/Adobe Stock, Brent Hofacker
Dania rybne także dobrze komponują się z sosem chrzanowym. Możesz przygotować go na ciepło i zimno - w zależności od potrzeb i upodobań. Tak przyrządzony sos chrzanowy idealnie komponuje się z rybami pieczonymi w piekarniku lub przygotowanymi na parze.
Składniki:
pół szklanki kwaśnej śmietany,
¼ szklanki majonezu,
3 łyżeczki startego chrzanu lub kremu chrzanowego,
2 łyżeczki suszonej bazylii,
łyżka soku z cytryny lub limonki,
łyżeczka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
Zetrzyj chrzan na drobnych oczkach. Przełóż do miseczki.
Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj z sosem sojowym.
Starty wcześniej chrzan połącz z majonezem i kwaśną śmietaną.
Soczyste i rozpływające się w ustach mięso na Wielkanoc również idealnie będzie pasować do sosu chrzanowego. W tej wersji zdecydowanie poleca się on na ciepło!
Składniki:
5 żółtek,
łyżka startego chrzanu,
łyżka soku z cytryny,
łyżka wody,
4 łyżeczki masła,
szczypta soli,
szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
Wlej do garnka wodę i zagotuj.
Włóż na garnek szklaną lub metalową miskę.
Wrzuć żółtka i ubij na gładką, białą masę. Pilnuj, aby miseczka nie dotykała wody, dzięki temu jajka się sparzą, a nie zetną.
W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny i dodaj do jajek.
Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Dodaj całość do ubitych żółtek.
Rozpuść masło na patelni i stopniowo dolewaj do sosu chrzanowego.
Dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
fot. Sos chrzanowy na ciepło/Adobe Stock, ahirao
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 12.06.2017.
Święta Wielkanocne to czas rodzinnych spotkań i domowych wypieków. Warto zapatrzyć się w urządzenie, które będzie wsparciem w kulinarnych przygotowaniach. Taki właśnie jest piekarnik Candy Black Collection - elegancki z zewnątrz i praktyczny w środku. Posiada rozwiązania, które pozwolą ograniczyć zużycie tłuszczu. Urządzeniem można wygodnie sterować za pomocą aplikacji, a dzięki wysokiej klasie efektywności energetycznej zapewnia również niższe rachunki za prąd.
Biała kiełbasa według przepisu dziadka po prostu nie może nie wyjść. Idealnie smakuje w żurku, a także jako samodzielna przekąska podczas wielkanocnego śniadania. Aby przygotować idealną białą kiełbasę, potrzebujesz odpowiednich proporcji między chudym i tłustym mięsem, a także dobrze dobranych przypraw.
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Keto żurek jest smaczny i niskowęglowodanowy. Kluczem do jego przygotowania jest zakwas, którego nie można zrobić z mąki żytniej. Zastępuje się ją innymi produktami, np. mąką łubinową, która nie zawiera tak dużo węglowodanów jak mąki zbożowe. Kolejna niezbędna modyfikacja to zrezygnowanie z ziemniaków, ale i te da się zastąpić tak, aby zupa była smaczna.
Rzeżucha rośnie ok. 7 dni. Jeśli chcesz wysiać rzeżuchę na Wielkanoc, najlepiej siać ją w okolicach Niedzieli Palmowej. Możesz przyspieszyć wzrost rzeżuchy, wystawiając ją na słońce i dbając o nawilżenie podłoża. Rzeżucha jest najładniejsza, gdy wyrasta na wysokość ok. 4-5 cm, możesz ją wtedy ściąć, lub hodować dłużej na mikrolistki.
Wielkanoc to czas, w którym na talerzach królują wędliny, jajka oraz aromatyczne, lekkie sałatki. Oto wiosenne propozycje prosto od siostry Anastazji. Znajdziesz tu pomysły na sałatki z wykorzystaniem jajek, serka wiejskiego i twarożku, a także nowalijek - przede wszystkim rzodkiewki i szczypiorku.
Jeśli chcesz zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole i przygotować nietypowe, nowoczesne potrawy na świąteczne śniadanie czy obiad, postaw na owocowe dodatki i zmodyfikuj nieco tradycyjne przepisy. Nie musisz tworzyć zupełnie nowych dań - wykorzystaj to, co dla Wielkanocy charakterystyczne i dodaj coś od siebie.
Keto Wielkanoc może być równie smaczna jak ta tradycyjna. Zresztą wiele potraw wielkanocnych wpisuje się w zasady diety keto, (np. pieczona kaczka, biała kiełbasa), a pozostałe można bez trudu zmodyfikować. Jaja, kiełbasy, wędliny, mięsiwa – wszystko to pasuje do diety niskowęglowodanowej. Nawet polewa do babki może być keto!
Co przygotować na świąteczny obiad w Niedzielę lub Poniedziałek Wielkanocny? Możesz postawić na mięsne potrawy albo przygotować dania wegetariańskie. Wykorzystaj białą kiełbasę z żurku albo przygotuj pyszny, soczysty schab. Możesz także postawić na makaron z kremowym, wiosennym sosem albo dania mączne.
Tradycyjnie czy nowocześnie? Bez względu na to, jak spędzasz święta wielkanocne, na pewno nie mogą się obejść bez pysznych wypieków do porannej kawy. Wielkanoc kojarzy się przede wszystkim z mazurkiem i paschą, ale możesz przygotować także wiele innych pyszności. Zobacz nasze pomysły na ciasta na Wielkanoc 2023.
Fit Wielkanoc nie musi zabierać ci przyjemności z wielkanocnych posiłków. Sprawdź, jakie mamy rady na odchudzanie wielkanocnych potraw i podejście do świąt, by nie przytyć, ale też nie przesadzać z dietą przy stole. Wskazówki dietetyczki pozwolą ci pozostać fit i nie zniweczyć efektów odchudzania w Wielkanoc.
Jakie sosy do jajek przygotować? Sięgnij po sprawdzony klasyk i przygotuj sos tatarski. Na Wielkanoc sprawdzi się także sos chrzanowy, a jeśli szukasz delikatniejszych smaków - sos koperkowy poleca się na stół. Możesz także zaszaleć i przygotować sos miodowo-musztardowy, który łączy w sobie smak ostry i słodki.
Dietetyczny majonez ma mniej kalorii, więc możesz z niego korzystać nawet jeśli jesteś na diecie. Wypróbuj przepisy na najlepsze fit majonezy: majonez z awokado, majonez z fasoli i białkowy majonez z serka wiejskiego. Są kremowe, zdrowe, pyszne i stanowią świetny zamiennik klasycznego majonezu. Do tego mają kilkukrotnie mniej kalorii.
Babka bananowa w smaku przypomina chlebek bananowy, jest jednak od niego bardziej puszysta i lekka. Możesz udekorować ją lukrem i karmelizowaną skórką pomarańczy.
Mazurek z mlekiem w proszku to świetna propozycja dla zabieganych. Zagnieć kruche ciasto i wstaw je do lodówki. W tym czasie w kilka minut przygotuj mleczną masę.
Jajka faszerowane szpinakiem to ciekawy i pyszny przepis na wielkanocną przekąskę. Aby miały wyrazisty smak, dopraw je czosnkiem, sokiem z cytryny i koperkiem.
Żurek wielkanocny to jedno z najbardziej ulubionych dań wśród tych na wielkanocnym stole. Robi się go na zakwasie i z dodatkiem kiełbasy oraz ziemniaków.
Babka czekoladowa jest tak pyszna, że zasmakuje każdemu – szczególnie dzieciom! Ozdób ją ulubionymi orzechami i bakaliami, by jeszcze bardziej wzbogacić jej smak.