Moja mama jest mistrzem sosów chrzanowych. Zawsze robi je do wielkanocnych dań: ryb, mięs oraz oczywiście jajek
Sos chrzanowy to wielkanocny klasyk - sprawdzi się jako dodatek do jajek, mięs oraz ryb. Doskonale smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło. Najlepiej będzie smakował ze świeżo startego chrzanu, ale możesz także sięgnąć po gotowy mus chrzanowy. Im więcej świeżego korzenia użyjesz, tym bardziej ostry będzie sos.

Sos chrzanowy to niemal obowiązkowy dodatek do dań, nie tylko na Wielkanoc. Pieczony łosoś lub grillowane mięso drobiowe czy wieprzowe również ciekawie komponuje się z ostrym, charakterystycznym smakiem chrzanu. Możesz złagodzić wyrazistość sosu przez dodanie kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub majonezu.
Spis treści:
Sos chrzanowy do jajek
Podstawowy przepis na sos chrzanowy wykorzystuje się przede wszystkim do jajek, jako dekorację albo dodatek. Świetnie sprawdzi się wraz z jajkami faszerowanymi, ale także zwykłymi ugotowanymi na twardo.
Składniki:
- kopiata łyżka startego chrzanu,
- pół szklanki majonezu,
- 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Świeży chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie przełóż go do miseczki. Możesz także 1/3 zetrzeć na grubych, a 2/3 na drobnych oczkach.
- Przełóż starty chrzan do miseczki, a następnie dodaj majonez oraz śmietanę.
- Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Sos chrzanowy wielkanocny do ryby
Dania rybne także dobrze komponują się z sosem chrzanowym. Możesz przygotować go na ciepło i zimno - w zależności od potrzeb i upodobań. Tak przyrządzony sos chrzanowy idealnie komponuje się z rybami pieczonymi w piekarniku lub przygotowanymi na parze.
Składniki:
- pół szklanki kwaśnej śmietany,
- ¼ szklanki majonezu,
- 3 łyżeczki startego chrzanu lub kremu chrzanowego,
- 2 łyżeczki suszonej bazylii,
- łyżka soku z cytryny lub limonki,
- łyżeczka sosu sojowego.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj chrzan na drobnych oczkach. Przełóż do miseczki.
- Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj z sosem sojowym.
- Starty wcześniej chrzan połącz z majonezem i kwaśną śmietaną.
- Dodaj sok z cytryny i sos sojowy.
- Dopraw całość suszoną bazylią.

Sos chrzanowy do mięsa
Soczyste i rozpływające się w ustach mięso na Wielkanoc również idealnie będzie pasować do sosu chrzanowego. W tej wersji zdecydowanie poleca się on na ciepło!
Składniki:
- 5 żółtek,
- łyżka startego chrzanu,
- łyżka soku z cytryny,
- łyżka wody,
- 4 łyżeczki masła,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu.
Sposób przygotowania:
- Wlej do garnka wodę i zagotuj.
- Włóż na garnek szklaną lub metalową miskę.
- Wrzuć żółtka i ubij na gładką, białą masę. Pilnuj, aby miseczka nie dotykała wody, dzięki temu jajka się sparzą, a nie zetną.
- W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny i dodaj do jajek.
- Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Dodaj całość do ubitych żółtek.
- Rozpuść masło na patelni i stopniowo dolewaj do sosu chrzanowego.
- Dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
- Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Zobacz też inne pomysły na wielkanocne dania: