Reklama

Sos chrzanowy to niemal obowiązkowy dodatek do dań, nie tylko na Wielkanoc. Pieczony łosoś lub grillowane mięso drobiowe czy wieprzowe również ciekawie komponuje się z ostrym, charakterystycznym smakiem chrzanu. Możesz złagodzić wyrazistość sosu przez dodanie kwaśnej śmietany, jogurtu greckiego lub majonezu.

Reklama

Spis treści:

  1. Sos chrzanowy do jajek wielkanocnych
  2. Sos chrzanowy do ryby
  3. Sos chrzanowy na ciepło do mięs

Sos chrzanowy do jajek

Podstawowy przepis na sos chrzanowy wykorzystuje się przede wszystkim do jajek, jako dekorację albo dodatek. Świetnie sprawdzi się wraz z jajkami faszerowanymi, ale także zwykłymi ugotowanymi na twardo.

Składniki:

  • kopiata łyżka startego chrzanu,
  • pół szklanki majonezu,
  • 1/4 szklanki kwaśnej śmietany,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Świeży chrzan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, a następnie przełóż go do miseczki. Możesz także 1/3 zetrzeć na grubych, a 2/3 na drobnych oczkach.
  2. Przełóż starty chrzan do miseczki, a następnie dodaj majonez oraz śmietanę.
  3. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.
sos chrzanowy przepis
fot. Sos chrzanowy na Wielkanoc: do jajek/Adobe Stock, Brent Hofacker

Sos chrzanowy wielkanocny do ryby

Dania rybne także dobrze komponują się z sosem chrzanowym. Możesz przygotować go na ciepło i zimno - w zależności od potrzeb i upodobań. Tak przyrządzony sos chrzanowy idealnie komponuje się z rybami pieczonymi w piekarniku lub przygotowanymi na parze.

Składniki:

  • pół szklanki kwaśnej śmietany,
  • ¼ szklanki majonezu,
  • 3 łyżeczki startego chrzanu lub kremu chrzanowego,
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii,
  • łyżka soku z cytryny lub limonki,
  • łyżeczka sosu sojowego.

Sposób przygotowania:

  1. Zetrzyj chrzan na drobnych oczkach. Przełóż do miseczki.
  2. Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj z sosem sojowym.
  3. Starty wcześniej chrzan połącz z majonezem i kwaśną śmietaną.
  4. Dodaj sok z cytryny i sos sojowy.
  5. Dopraw całość suszoną bazylią.
sos chrzanowy na ciepło do ryby
fot. Sos chrzanowy do ryb/Adobe Stock, 13smile

Sos chrzanowy do mięsa

Soczyste i rozpływające się w ustach mięso na Wielkanoc również idealnie będzie pasować do sosu chrzanowego. W tej wersji zdecydowanie poleca się on na ciepło!

Składniki:

  • 5 żółtek,
  • łyżka startego chrzanu,
  • łyżka soku z cytryny,
  • łyżka wody,
  • 4 łyżeczki masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Wlej do garnka wodę i zagotuj.
  2. Włóż na garnek szklaną lub metalową miskę.
  3. Wrzuć żółtka i ubij na gładką, białą masę. Pilnuj, aby miseczka nie dotykała wody, dzięki temu jajka się sparzą, a nie zetną.
  4. W międzyczasie wyciśnij sok z cytryny i dodaj do jajek.
  5. Zetrzyj korzeń chrzanu na tarce o drobnych oczkach. Dodaj całość do ubitych żółtek.
  6. Rozpuść masło na patelni i stopniowo dolewaj do sosu chrzanowego.
  7. Dolej wodę i dokładnie wymieszaj.
  8. Dopraw całość solą i świeżo zmielonym pieprzem.
sos chrzanowy do mięs
fot. Sos chrzanowy na ciepło/Adobe Stock, ahirao
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 12.06.2017.
Reklama

Zobacz też inne pomysły na wielkanocne dania:

Reklama
Reklama
Reklama