Problem z cynamonem w ciąży jest taki, że czarny PR zrobiło mu kilka badań naukowych, w których powiązano cynamon z podwyższonym ryzykiem przedwczesnego zakończenia się ciąży. Fakty jednak są takie, że do końca nie wiadomo, jakie skutki w organizmie ciężarnych może wywołać cynamon i jakie jego dawki są w pełni bezpieczne, a jakie szkodliwe. Właściwości cynamonu powodują, że to zdrowa przyprawa, ale ciężarne nie powinny przesadzać z jej spożyciem.
Spis treści:
- Czy w ciąży można jeść cynamon?
- Ile można cynamonu w ciąży?
- Zjadłam cynamon w ciąży – co robić?
- Cynamon w 3. trymestrze ciąży
Czy w ciąży można jeść cynamon?
W małych ilościach cynamon zwykle jest uważany za bezpieczny do spożycia podczas ciąży. Jednakże, gdy jest spożywany w dużych ilościach, także w postaci suplementów diety, może działać drażniąco na organizm i zwiększać ryzyko przedwczesnego porodu lub poronienia.
Cynamon zawiera kumaryny, które mają właściwości rozrzedzające krew, co może być niebezpieczne dla kobiet spodziewających się dziecka. W większej dawce kumaryny mogą też wywoływać marskość i raka wątroby.
Wpływ kumaryny na zdrowie kobiet w ciąży nie został jeszcze wystarczająco przebadany, aby można było stanowczo stwierdzić, że jedzenie cynamonu w ciąży jest w pełni bezpieczne. Są wręcz dostępne wyniki badań, które wskazują na to, że jedzenie cynamonu w ciąży może w skrajnych przypadkach zwiększać ryzyko poronienia. Na takie badania powołują się autorzy publikacji w czasopiśmie „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu”. Wszystko to sprawia, że cynamon umieszcza się na liście przypraw, których raczej nie powinny stosować ciężarne.
Ile można cynamonu w ciąży?
Wytyczne dotyczące spożycia cynamonu w ciąży nie są precyzyjne. Dzienna dawka 1/2 lub łyżeczki cynamonu (2-3 g) nie powinna jednak zaszkodzić kobiecie ciężarnej. Najważniejszy jest umiar. Pamiętaj jednak przede wszystkim, by nie stosować różnych suplementów z cynamonem, np. takich, które reklamują się jako dobre przy cukrzycy ciążowej.
Zjadłam cynamon w ciąży – co robić?
Nie panikować. Zjedzenie w ciąży cynamonowej bułeczki, pierniczka, szarlotki czy potrawy delikatnie przyprawionej cynamonem niemal na pewno nie skończy się kłopotami.
O tym, że nie trzeba przejmować się okazjonalnym zjedzeniem cynamonu w ciąży, chyba najlepiej świadczą przepisy dla ciężarnych opracowane przez specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka, w których znajduje się cynamon właśnie.
Cynamon w niewielkiej dawce, spożyty okazjonalnie, nie powinien zwiększyć ryzyka poronienia ani przedwczesnego porodu. Z całą pewnością jednak spodziewając się dziecka, nie należy przesadzać z dawką cynamonu, nie jadać go zbyt często. Lepiej też nie sięgać po suplementy, które zawierają wyciąg z cynamonu, więc dawka kumaryny może być w nich wyższa niż w potrawie czy deserze.
fot. Zjadłam cynamon w ciąży – co robić?/ Adobe Stock, Marcos
Cynamon w 3. trymestrze ciąży
Zalecenia dotyczące jedzenia cynamonu w 3. trymestrze ciąży są takie same, jak dla pozostałych ciężarnych – okazjonalnie zjedzony w normalnej ilości cynamon nie zaszkodzi, jednak stosowanie suplementów z wyciągiem z cynamonu lub jadanie go często i w dużej ilości jest niewskazane.
Niektórym kobietom w 3. trymestrze ciąży, które nie mogą już doczekać się porodu, może się wydawać, że zjedzenie cynamonu może przyspieszyć rozpoczęcie akcji porodowej. Warto jednak przed takimi zakusami przestrzegać – lepiej na własną rękę nie decydować o tym, czy i jak wywołać poród. Nawet jeśli termin porodu już minął, tę decyzję warto pozostawić lekarzom i skonsultować z nimi pomysł sięgnięcia po cynamon czy inne zioła, które mogłyby wywołać poród.
Źródła:
„Cinnamon”, National Center for Complementary Integrative Health
K. Kaławaj, M. K. Lemieszek: Prozdrowotne właściwości cynamonu. „Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu” 2015, t. 21, nr 3
Czytaj także:
Woda z cynamonem na odchudzanie – jak to działa?
Cynamonki – przepis na pyszne cynamonowe ciasteczka