Historia
Ameryka Południowa i Środkowa to rodzime obszary drzewa kakaowego. To właśnie Indianie mieszkający w dolinie Orinoko prawdopodobnie jako pierwsi mogli raczyć się napojem przyrządzanym ze sproszkowanych ziaren tej rośliny. Kakaowiec znany był również wśród plemion zamieszkujących tereny Meksyku oraz Peru. Do Europy kakao zostało sprowadzone dopiero w XVI wieku przez hiszpańskich konkwistadorów. Ponieważ napój przygotowywany w identyczny sposób w jaki czynili to Indianie charakteryzował się dużą goryczą zaczęto dodawać do niego mleka, śmietany oraz cukru. Taka mieszanka stała się chlubą Hiszpanii zaś jej dokładna receptura była strzeżona przez długie lata. Aktualnie głównym miejscem, w którym uprawiania się tę szlachetną roślinę jest Afryka.
Właściwości kakao
Kakao jest cenny źródłem flawonoidów mających właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne, rozkurczowe czy moczopędne. Zawiera również bardzo dużo chromu, wapnia oraz magnezu pozytywnie wpływającego na układ nerwowy naszego organizmu. Istnieją również badania udowadniające antykancerogenność tej rośliny. Napar z ziaren kakaowca gwarantuje lepszy wygląd skóry. To także idealny sposób na ukojenie naszych skołatanych nerwów, redukcję stresu i zmęczenia. Spożywając nieprzetworzone ziarna kakaowca dostarczymy naszemu organizmowi również bardzo dużą dawkę witaminy C. Niestety nie odnajdziemy jej, np. w czekoladzie, ponieważ podczas obróbki termicznej ulega ona zniszczeniu.
Zobacz także: Uzależnienie od czekolady i kakao
3 głównie odmiany kakao
Miejsce oraz sposób uprawy kakao jest bardzo istotny. To właśnie te dwa czynniki mają decydujący wpływ na jego smak i aromat. Możemy wyróżnić 3 główne odmiany kakao: Criollo, Forastero, Tinitario,
- Criollo – możemy je spotkać w Wenezueli, Timorze Wschodnim, na Karaibach i Jawie. Jest najrzadziej produkowaną odmianą, ale zarazem najbardziej bogatą w smaku. To wyjątkowo delikatne ziarno, któremu trzeba poświęcić dużo uwagi oraz czasu aby zapewnić mu odpowiedni i prawidłowy wzrost.
- Forastero – Odmiana znajdująca się w większości czekolad dostępnych na rynku. Najłatwiejsza w uprawie, dająca największe plony. Ma charakterystyczny, gorzki smak. Spotkamy ją głównie w Brazylii.
- Tinitario – Odmiana ta powstała w wyniku połączenia dwóch poprzednich. Jej głównym miejscem uprawy jest Trinidad.
Przepis na kakao bez mleka
Składniki:
- 3 łyżeczki kakao
- 3 łyżki miodu
- ½ sproszkowanej wanilii
- ¼ łyżeczki sproszkowanej papryczki chili
Przygotowanie:
Do garnka wlewamy 250 ml wody. Podgrzewamy. Wsypujemy kakao i rozpuszczamy. Następnie dodajemy miód, wanilię i chili. Całość dokładanie mieszamy.
Możemy także dodać odrobinę mleczka do kawy lub przygotować napar całkowicie zastępując wodę mlekiem.
Zobacz także: Czekolada - rodzaje i przechowywanie