Reklama

Fit muffinki są zdrowsze od tradycyjnych babeczek, miękkie i aromatyczne. Mają również mniej kalorii, dlatego będą idealnym wyborem, gdy jesteś na diecie odchudzającej. Możesz przygotować je na słodko lub na słono, a cały proces zajmie dosłownie chwilę. Dietetyczne babeczki warto włączyć do porannego menu (dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości na długo), zjeść na deser lub zrobić dla przyjaciół, gdy wpadną do ciebie w odwiedziny.

Reklama

Poniżej znajdziesz 10 bajecznie prostych przepisów na fit muffinki z ogólnodostępnych składników, które warto wypróbować. Z podanych proporcji wyjdzie 5-6 babeczek.

Spis treści:

  1. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi
  2. Muffinki marchewkowe fit
  3. Fit muffinki czekoladowe
  4. Fit muffinki dyniowe
  5. Muffinki z cukinii fit
  6. Szybkie muffinki jajeczne fit
  7. Fit muffinki z jabłkiem
  8. Fit muffinki wytrawne
  9. Aromatyczne fit muffinki piernikowe
  10. Fit muffinki z borówkami

Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi

To propozycja doskonała na śniadanie. Dostarcza energii z banana, ale dzieki płatkom owsianym cukier we krwi nie wzrasta i nie opada zbyt gwałtownie. Spokojnie dotrwasz do obiadu. Cały przepis dostarcza ok. 1950 kcal (325 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 200 g płatków owsianych zwykłych/górskich,
  • 2 dojrzałe banany,
  • 3 jajka rozm. M,
  • 100 g mąki orkiszowej,
  • 30 ml oleju z awokado,
  • 30 g nasion chia,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wsyp płatki, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj.
  2. Rozgnieć lub zblenduj banany i dodaj do suchych składników.
  3. Następnie ubij jajka z erytrytolem.
  4. Dodaj ubite jajka do masy bananowej i wymieszaj delikatnie szpatułką.
  5. Na koniec dodaj nasiona chia oraz olej.
  6. Wypełnij ciastem natłuszczone i oprószone mąką foremki do 3/4 wysokości.
  7. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.
Fit muffinki bananowe i z płatkami owsianymi

fot. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi/iStock by Getty Images/Mariha-kitchen

Muffinki marchewkowe fit

Fajny przepis pozwalający upiec delikatne i słodkawe w smaku fit muffinki bez dodatku choćby grama cukru czy jego zamiennika. Leciutka słodka nutka to zasługa marchewki. Wypiek syci, nie obciążając za mocno żołądka i jest niskokaloryczny. Cały przepis dostarcza ok. 980 kcal (163 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 100 g startej marchewki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Dodaj olej i startą marchewkę.
  5. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Fit muffinki marchewkowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i i piecz ok. 20-25 minut.
Muffinki marchewkowe fit

fot. Muffinki marchewkowe fit/iStock by Getty Images/Sedaeva

Fit muffinki czekoladowe

To propozycja dla amatora czekoladowych smaków. Babeczki są dość sycące i dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych z orzechów. Cały przepis dostarcza ok. 1630 kcal (271 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 4 łyżki gorzkiego kakao,
  • 50 g gorzkiej czekolady, minimum 80% kakao,
  • 50 g orzechów laskowych,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem i ksylitolem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wlej olej.
  5. Na koniec pokrusz czekoladę oraz orzechy i dodaj do masy.
  6. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  7. Fit muffinki czekoladowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
Fit muffinki czekoladowe

fot. Fit muffinki czekoladowe/iStock by Getty Images/jirkaejc

Fit muffinki dyniowe

Oto propozycja szczególnie cenna na jesień, ale obecnie dynie bywają dostępne cały rok, więc i poza sezonem na te warzywa możesz upiec dyniowe fit muffinki. To zastrzyk cennej prowitaminy A. Cały przepis dostarcza ok. 1100 kcal (183 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 200 g mąki żytniej,
  • jajko rozm. M,
  • 30 ml mleka 0,5%,
  • 1/2 szklanki purée z dyni (125 ml),
  • 30 g pestek dyni,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Na koniec dodaj purée z dyni, pestki dyni oraz olej i wymieszaj szpatułką.
  5. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Fit muffinki dyniowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
Fit muffinki dyniowe

fot. Fit muffinki dyniowe/iStock by Getty Images, saschanti

Muffinki z cukinii fit

Pyszne, pełne błonnika muffiny z delikatną cukinią. Wytrawne w smaku i niskokaloryczne. Idealnie smakują z dodatkiem pieprzu, który poprawia wchłanianie cennych dla zdrowia składników. Cały przepis dostarcza ok. 636 kcal (ok. 106 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 2 mała cukinia,
  • 150 g mąki żytniej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka owsianego,
  • łyżeczka oliwy,
  • spora szczypta pieprzu,
  • mała szczypta soli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj cukinię i odkrój końcówkę z resztą łodygi. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na 10-15 minut.
  2. Odciśnij cukinię i przełóż ją do miski.
  3. Dodaj jajo, mąkę i pozostałe składniki. Nie zapomnij dodać pieprzu.
  4. Dokładnie całość wymieszaj i powlewaj do foremek, do 3/4 ich wysokości.
  5. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut w temp. 180 stopni.
Muffinki z cukinii fit

fot. Muffinki z cukinii fit/Adobe Stock, irina2511

Szybkie muffinki jajeczne fit

To pełne białka wypieki, które mogą być świetną przekąską po treningu (Zobacz: Co jeść po treningu?). Dostarczają też węglowodanów, więc nadają się zarówno na posiłek po wysiłku cardio jak i treningu siłowym. Cały przepis dostarcza ok. 583 kcal (ok. 97 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1/3 brokuła,
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
  • 15 g sera cheddar,
  • łyżeczka tymianku,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Wybij jaja do miski i bardzo mocno je roztrzep.
  2. Brokuła podziel na drobne różyczki, a łodygi drobno pokrój. Wrzuć je do jajek.
  3. Dodaj mąkę, tymianek i sól i całość bardzo dobrze wymieszaj.
  4. Powlewaj masę do foremek do 4/5 ich wysokości.
  5. Cheddara zetrzyj na drobnych oczkach tarki i posyp nim wierzch każdej babeczki.
  6. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni pierkarnika na ok. 20-25 minut. Ser powinien się stopić i leciutko przypiec.
Muffinki jajeczne fit

fot. Muffinki jajeczne fit/Adobe Stock, FomaA

Fit muffinki z jabłkiem

Dietetyczne, pyszne muffinki o niedużej kaloryczności i niskiej zawartości tłuszczu. Idealne na deser lub podwieczorek. Cały przepis dostarcza ok. 860 kcal (ok. 143 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 2 duże jabłka,
  • 200 g mąki żytniej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka owsianego,
  • 4 łyżki erytrytolu,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka kardamonu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz nadmiar soku.
  2. W misce połącz suche składniki — mąkę, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
  3. Ubij w misce jajka z olejem i mlekiem.
  4. Masę przełóż do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
  5. Na koniec dodaj starte jabłka.
  6. Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
  7. Fit muffinki z jabłkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.
Fit muffinki z jabłkiem

fot. Fit muffinki z jabłkiem/iStock by Getty Images/ALLEKO

Fit muffinki wytrawne

Jeśli musisz coś zjeść wieczorem, a na normalną kolację jest za późno, zjedz jedną z takich fit babeczek. Dostarczy białka i węglowodanów złożonych oraz nie za dużą porcję tłuszczu. Nie wypełni za bardzo żołądka, więc da zasnąć, ale i pozwoli wstać bez uczucia wilczego głodu. Cały przepis dostarcza ok. 752 kcal (ok. 250 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 150 g mąki orkiszowej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%
  • 50 g suszonych pomidorów,
  • 50 g świeżego szpinaku,
  • 50 g cebuli,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj szpinak i podsmaż razem na patelni.
  2. Pokrój suszone pomidory.
  3. W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
  4. Ubij jajka z mlekiem.
  5. Dodaj masę jajeczną do suchych składników i wymieszaj.
  6. Na koniec dodaj pokrojone warzywa.
  7. Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
  8. Fit muffinki wytrawne piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.
Fit muffiny wytrawne

fot. Fit muffiny wytrawne/iStock by Getty Images/Azurita

Aromatyczne fit muffinki piernikowe

Jeśli lubisz smak i zapach pierniczków, przyszykuj te pyszne fit babeczki. Zawierają niedużą ilość tłuszczu nasyconego, który też jest organizmowi potrzebny, ale również porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych. Błonnik z mąki pełnoziarnistej zapewni ci na dłużej sytość. Cały przepis dostarcza ok. 1000 kcal (ok. 166 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • jajko rozm. M,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 4 łyżki przyprawy do piernika,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 3 łyżki erytrytol,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
  2. Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
  3. Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Wlej olej.
  5. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  6. Fit muffinki piernikowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
Fit muffinki piernikowe

fot. Fit muffinki piernikowe/iStock by Getty Images/bhofack2

Fit muffinki z borówkami

Borówki mogą być świeże lub mrożone, ale jeśli korzystasz z tych drugich, najpierw je rozmroź. Możesz też zamienić je na jagody. Aby owoce nie opadały w fit muffinkach, przed dodaniem ich do ciasta obtocz je w mące. Owoce wzbogacą wypieki o witaminy i antyoksydanty. Cały przepis dostarcza ok. 1067 kcal (ok. 177 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).

Składniki:

  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 2 jajka rozm. M,
  • 30 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 100 g borówek,
  • 2 łyżki oleju z awokado,
  • 3 łyżki erytrytolu,
  • łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka zmiksuj z erytrytolem na gładką masę.
  2. W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj przygotowaną masę jajeczną.
  3. Na koniec dodaj olej, jogurt naturalny i owoce.
  4. Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
  5. Fit muffinki piecz w 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.
Treść artykułu pierwotnie opublikowana została 27.02.2024.

fot. Fit muffinki z borówkami/iStock by Getty Images/yumehana

Reklama

Czytaj także:
Cupcakes: jak zrobić pyszne babeczki? Przepis na waniliowe i czekoladowe cupcakes
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit desery – 8 przepisów na pyszne słodkie i zdrowe przekąski nie tylko dla aktywnych

Reklama
Reklama
Reklama