Najlepsze fit muffinki na odchudzanie, dla zdrowia, dla sportowców i dzieci. 10 przekąsek za grosze
Fit muffinki to idealny pomysł na pożywne śniadanie, przekąskę w ciągu dnia lub poczęstunek, gdy spodziewasz się gości. Możesz przygotować je na słodko lub na słono. W obu wersjach smakują wyśmienicie, a ich zrobienie zajmuje kilka-kilkanaście minut. Odkryj przepisy na puszyste fit muffinki z bananami i płatkami owsianymi, czekoladowe, dyniowe, z cukinią, ze świeżymi owocami oraz wytrawne jajeczne.

- Ewa Cwil
Fit muffinki są zdrowsze od tradycyjnych babeczek, miękkie i aromatyczne. Mają również mniej kalorii, dlatego będą idealnym wyborem, gdy jesteś na diecie odchudzającej. Możesz przygotować je na słodko lub na słono, a cały proces zajmie dosłownie chwilę. Dietetyczne babeczki warto włączyć do porannego menu (dodadzą energii i zapewnią uczucie sytości na długo), zjeść na deser lub zrobić dla przyjaciół, gdy wpadną do ciebie w odwiedziny.
Poniżej znajdziesz 10 bajecznie prostych przepisów na fit muffinki z ogólnodostępnych składników, które warto wypróbować. Z podanych proporcji wyjdzie 5-6 babeczek.
Spis treści:
- Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi
- Muffinki marchewkowe fit
- Fit muffinki czekoladowe
- Fit muffinki dyniowe
- Muffinki z cukinii fit
- Szybkie muffinki jajeczne fit
- Fit muffinki z jabłkiem
- Fit muffinki wytrawne
- Aromatyczne fit muffinki piernikowe
- Fit muffinki z borówkami
Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi
To propozycja doskonała na śniadanie. Dostarcza energii z banana, ale dzieki płatkom owsianym cukier we krwi nie wzrasta i nie opada zbyt gwałtownie. Spokojnie dotrwasz do obiadu. Cały przepis dostarcza ok. 1950 kcal (325 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 200 g płatków owsianych zwykłych/górskich,
- 2 dojrzałe banany,
- 3 jajka rozm. M,
- 100 g mąki orkiszowej,
- 30 ml oleju z awokado,
- 30 g nasion chia,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Do miski wsyp płatki, proszek do pieczenia, mąkę i wymieszaj.
- Rozgnieć lub zblenduj banany i dodaj do suchych składników.
- Następnie ubij jajka z erytrytolem.
- Dodaj ubite jajka do masy bananowej i wymieszaj delikatnie szpatułką.
- Na koniec dodaj nasiona chia oraz olej.
- Wypełnij ciastem natłuszczone i oprószone mąką foremki do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.

fot. Fit muffinki bananowe z płatkami owsianymi/iStock by Getty Images/Mariha-kitchen
Muffinki marchewkowe fit
Fajny przepis pozwalający upiec delikatne i słodkawe w smaku fit muffinki bez dodatku choćby grama cukru czy jego zamiennika. Leciutka słodka nutka to zasługa marchewki. Wypiek syci, nie obciążając za mocno żołądka i jest niskokaloryczny. Cały przepis dostarcza ok. 980 kcal (163 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 100 g startej marchewki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, sól, pieprz i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Dodaj olej i startą marchewkę.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki marchewkowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i i piecz ok. 20-25 minut.

fot. Muffinki marchewkowe fit/iStock by Getty Images/Sedaeva
Fit muffinki czekoladowe
To propozycja dla amatora czekoladowych smaków. Babeczki są dość sycące i dostarczają zdrowych kwasów tłuszczowych z orzechów. Cały przepis dostarcza ok. 1630 kcal (271 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 4 łyżki gorzkiego kakao,
- 50 g gorzkiej czekolady, minimum 80% kakao,
- 50 g orzechów laskowych,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 3 łyżki ksylitolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem i ksylitolem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlej olej.
- Na koniec pokrusz czekoladę oraz orzechy i dodaj do masy.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki czekoladowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

fot. Fit muffinki czekoladowe/iStock by Getty Images/jirkaejc
Fit muffinki dyniowe
Oto propozycja szczególnie cenna na jesień, ale obecnie dynie bywają dostępne cały rok, więc i poza sezonem na te warzywa możesz upiec dyniowe fit muffinki. To zastrzyk cennej prowitaminy A. Cały przepis dostarcza ok. 1100 kcal (183 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 200 g mąki żytniej,
- jajko rozm. M,
- 30 ml mleka 0,5%,
- 1/2 szklanki purée z dyni (125 ml),
- 30 g pestek dyni,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodaj purée z dyni, pestki dyni oraz olej i wymieszaj szpatułką.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki dyniowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

fot. Fit muffinki dyniowe/iStock by Getty Images, saschanti
Muffinki z cukinii fit
Pyszne, pełne błonnika muffiny z delikatną cukinią. Wytrawne w smaku i niskokaloryczne. Idealnie smakują z dodatkiem pieprzu, który poprawia wchłanianie cennych dla zdrowia składników. Cały przepis dostarcza ok. 636 kcal (ok. 106 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 2 mała cukinia,
- 150 g mąki żytniej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka owsianego,
- łyżeczka oliwy,
- spora szczypta pieprzu,
- mała szczypta soli,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Umyj cukinię i odkrój końcówkę z resztą łodygi. Zetrzyj cukinię na grubych oczkach tarki. Posól i odstaw na 10-15 minut.
- Odciśnij cukinię i przełóż ją do miski.
- Dodaj jajo, mąkę i pozostałe składniki. Nie zapomnij dodać pieprzu.
- Dokładnie całość wymieszaj i powlewaj do foremek, do 3/4 ich wysokości.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 20-25 minut w temp. 180 stopni.

fot. Muffinki z cukinii fit/Adobe Stock, irina2511
Szybkie muffinki jajeczne fit
To pełne białka wypieki, które mogą być świetną przekąską po treningu (Zobacz: Co jeść po treningu?). Dostarczają też węglowodanów, więc nadają się zarówno na posiłek po wysiłku cardio jak i treningu siłowym. Cały przepis dostarcza ok. 583 kcal (ok. 97 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 6 jajek,
- 1/3 brokuła,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 15 g sera cheddar,
- łyżeczka tymianku,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Wybij jaja do miski i bardzo mocno je roztrzep.
- Brokuła podziel na drobne różyczki, a łodygi drobno pokrój. Wrzuć je do jajek.
- Dodaj mąkę, tymianek i sól i całość bardzo dobrze wymieszaj.
- Powlewaj masę do foremek do 4/5 ich wysokości.
- Cheddara zetrzyj na drobnych oczkach tarki i posyp nim wierzch każdej babeczki.
- Wstaw do nagrzanego do 180 stopni pierkarnika na ok. 20-25 minut. Ser powinien się stopić i leciutko przypiec.

fot. Muffinki jajeczne fit/Adobe Stock, FomaA
Fit muffinki z jabłkiem
Dietetyczne, pyszne muffinki o niedużej kaloryczności i niskiej zawartości tłuszczu. Idealne na deser lub podwieczorek. Cały przepis dostarcza ok. 860 kcal (ok. 143 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 2 duże jabłka,
- 200 g mąki żytniej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka owsianego,
- 4 łyżki erytrytolu,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- łyżeczka kardamonu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jabłka zetrzyj na tarce na grubych oczkach i odsącz nadmiar soku.
- W misce połącz suche składniki — mąkę, cynamon, kardamon, proszek do pieczenia oraz erytrytol.
- Ubij w misce jajka z olejem i mlekiem.
- Masę przełóż do suchych składników i dokładnie wymieszaj.
- Na koniec dodaj starte jabłka.
- Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki z jabłkiem piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.

fot. Fit muffinki z jabłkiem/iStock by Getty Images/ALLEKO
Fit muffinki wytrawne
Jeśli musisz coś zjeść wieczorem, a na normalną kolację jest za późno, zjedz jedną z takich fit babeczek. Dostarczy białka i węglowodanów złożonych oraz nie za dużą porcję tłuszczu. Nie wypełni za bardzo żołądka, więc da zasnąć, ale i pozwoli wstać bez uczucia wilczego głodu. Cały przepis dostarcza ok. 752 kcal (ok. 250 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 150 g mąki orkiszowej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%
- 50 g suszonych pomidorów,
- 50 g świeżego szpinaku,
- 50 g cebuli,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól,
- pieprz,
- oregano.
Sposób przygotowania:
- Pokrój w drobną kostkę cebulę, posiekaj szpinak i podsmaż razem na patelni.
- Pokrój suszone pomidory.
- W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia oraz przyprawy.
- Ubij jajka z mlekiem.
- Dodaj masę jajeczną do suchych składników i wymieszaj.
- Na koniec dodaj pokrojone warzywa.
- Ciasto przelej do natłuszczonych foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki wytrawne piecz w piekarniku nagrzanym do 180ºC ok. 20-25 minut.

fot. Fit muffiny wytrawne/iStock by Getty Images/Azurita
Aromatyczne fit muffinki piernikowe
Jeśli lubisz smak i zapach pierniczków, przyszykuj te pyszne fit babeczki. Zawierają niedużą ilość tłuszczu nasyconego, który też jest organizmowi potrzebny, ale również porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych. Błonnik z mąki pełnoziarnistej zapewni ci na dłużej sytość. Cały przepis dostarcza ok. 1000 kcal (ok. 166 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- jajko rozm. M,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 4 łyżki przyprawy do piernika,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 3 łyżki erytrytol,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszaj mąkę, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem i erytrytolem.
- Masę wymieszaj z suchymi składnikami do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Wlej olej.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki piernikowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

fot. Fit muffinki piernikowe/iStock by Getty Images/bhofack2
Fit muffinki z borówkami
Borówki mogą być świeże lub mrożone, ale jeśli korzystasz z tych drugich, najpierw je rozmroź. Możesz też zamienić je na jagody. Aby owoce nie opadały w fit muffinkach, przed dodaniem ich do ciasta obtocz je w mące. Owoce wzbogacą wypieki o witaminy i antyoksydanty. Cały przepis dostarcza ok. 1067 kcal (ok. 177 kcal w muffince, przy 6 babeczkach).
Składniki:
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 2 jajka rozm. M,
- 30 g gęstego jogurtu naturalnego,
- 100 g borówek,
- 2 łyżki oleju z awokado,
- 3 łyżki erytrytolu,
- łyżeczka proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Jajka zmiksuj z erytrytolem na gładką masę.
- W misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj przygotowaną masę jajeczną.
- Na koniec dodaj olej, jogurt naturalny i owoce.
- Przelej ciasto do foremek do 3/4 wysokości.
- Fit muffinki piecz w 180ºC i piecz ok. 20-25 minut.

fot. Fit muffinki z borówkami/iStock by Getty Images/yumehana
Czytaj także:
Cupcakes: jak zrobić pyszne babeczki? Przepis na waniliowe i czekoladowe cupcakes
Fit ciasta bez pieczenia – 5 najlepszych przepisów. Są tak pyszne, aż ciężko uwierzyć, że dietetyczne
Fit desery – 8 przepisów na pyszne słodkie i zdrowe przekąski nie tylko dla aktywnych