3 przepisy na naleśniki proteinowe i garść cennych informacji, które ułatwią przygotowanie proteinowych pancakes

Nalesniki proteinowe.jpg fot. Adobe Stock, shaiith
Naleśniki proteinowe zawierają zwykle od ok. 20 do 40 g białka w porcji. Mogą występować w wersji keto, bezglutenowej lub fit. Głównym źródłem białka w proteinowych pancakes są białka jaj, białko w proszku lub odżywka białkowa, ale można też zrobić potrawę z wykorzystaniem np. serka wiejskiego. Najlepiej smażyć je w postaci niewielkich placków i podawać z owocami.
Ewa Cwil / 26.10.2023 05:22
Nalesniki proteinowe.jpg fot. Adobe Stock, shaiith

Wypróbuj nasze 3 bardzo różne przepisy na naleśniki proteinowe. Sprawdź, które najbardziej odpowiadają tobie i twoim bliskim. Są zdrowsze od tradycyjnych naleśników i nie smakują gorzej. Nadają się na śniadanie lub kolację na słodko, mogą być jedzone po treningu lub przed nim. Dostarczą energii, białka i błonnika bez nadmiernego obciążania żołądka. Pasują do jadłospisu diety białkowej.

Spis treści:

  1. Jak zrobić proteinowe pancakes?
  2. Przepisy na naleśniki proteinowe

Jak zrobić proteinowe pancakes?

Najprostszy patent na naleśniki proteinowe to zakup gotowej mieszanki. Kupuje się ją w opakowaniach 400-500 g, co nie jest najtańszym rozwiązaniem, bo kosztuje średnio 35 zł. Ma natomiast wiele zalet:

  • nie trzeba się bawić w kompletowanie produktów i ich odmierzanie,
  • znany jest skład mieszanki, jej kaloryczność i zawartość białka, co ułatwia kontrolowanie diety,
  • można wybierać mieszanki na proteinowe pancakes o różnych smakach, np. waniliowym, czekoladowym czy czekoladowo-malinowym. Gotowe mieszanki są też tak opracowane, aby ciasto wyszło idealnie.

Tańsze na pewno jest samodzielne kupno niezbędnych składników i przygotowanie ciasta od A do Z. Nie wymaga to wielkiej filozofii i każdy sobie z tym poradzi. Głównymi składnikami ciasta na proteinowe naleśniki są niezbożowe mąki, jaja i mleko (np. bezlaktozowe). Odpowiednią dawkę białka zapewniają natomiast różne dodatki: białko w proszku lub twarogi.

Zaletą naleśników proteinowych jest to, że zawierają mniej tłuszczu i kalorii od zwykłych naleśników, za to mają od nich więcej białka i błonnika. Są więc po prostu zdrowsze.

Przepisy na naleśniki proteinowe

Podajemy przepisy zawierające białko w proszku lub odżywkę oraz taki, do którego wystarczą całkiem zwykłe składniki, które są dostępne w każdym spożywczym sklepie. W razie potrzeby dodawaj więcej suchych składników, np. zmielonych płatków owsianych, lub mokrych – może być woda lub mleko, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Najlepiej smaży się niewielkie naleśniczki zwane pankejkami (pancakes), które dużo łatwiej się obraca na patelni.

Wysokobiałkowe naleśniki

Ten wyjątkowy przepis nie zawiera banana ani płatków owsianych, nie wymaga też użycia blendera. Konieczna jest natomiast dowolna odżywka białkowa, o dowolnym smaku. Te proteinowe pancakes są nie tylko wysokobiałkowe (40 g białka!), ale też pasują do diety ketogenicznej i bezglutenowej.

Składniki:

  • 2 duże jaja,
  • ½ szklanki pełnotłustego jogurtu greckiego,
  • 2 miarki odżywki białkowej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • woda lub mleko,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. W dużej misce wymieszaj jajka, proszek białkowy i proszek do pieczenia. Dodawaj po trochu wodę lub mleko, aż ciasto osiągnie konsystencję ciasta naleśnikowego.
  2. Rozgrzej nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu, dodaj tłuszcz i go podgrzej.
  3. Wlewaj porcje ciasta na patelnię – można smażyć 3 pankejki naraz. Smaż, gdy na wierzchu zaczną tworzyć się bąbelki, a brzegi odklejać od patelni. Odwróć naleśniki i smaż jeszcze 1-2 minuty.
  4. Podawaj z masłem, kawałkami gorzkiej czekolady lub jagodami.

Wysokobiałkowe naleśniki proteinowefot. Wysokobiałkowe naleśniki proteinowe/ Adobe Stock, asife

Fit naleśniki proteinowe

Przekonaj się, jak zrobić wysokobiałkowe naleśniki bez białek w proszku czy odżywki – wszystkie składniki są łatwodostępne. Ten przepis zawiera 45-56 g białka. Podziel te liczby przez liczbę pankejków, a dowiesz się, ile zjesz białka w posiłku.

Składniki:

  • 2 jaja,
  • banan,
  • ¼ szklanki „mleka” migdałowego,
  • łyżka syropu klonowego lub miodu,
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 200 g serka wiejskiego,
  • szklanka zmielonych płatków owsianych,
  • łyżka oleju,
  • spora szczypta cynamonu,
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Roztrzep w misce jaja, a banana obierz i rozgnieć widelcem.
  2. Dodaj banana do jajek, dodaj napój migdałowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy, serek wiejski i wymieszaj wszystko trzepaczką.
  3. W oddzielnej misce wymieszaj zmielone płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon i sól. Dokładnie wymieszaj.
  4. Dodaj suche składniki do mokrych, dokładnie wymieszaj trzepaczką. Dodaj olej i wymieszaj.
  5. Rozgrzej patelnię z nieprzywierająca powierzchnią.
  6. Nakładaj ciasto łyżką, formując w miarę okrągłe i płaskie pankejki.
  7. Smaż aż zrumienią się od spodu. Obróć, dociśnij do patelni i znowu smaż aż nabiorą od spodu złotego koloru.
  8. Podawaj z owocami i posypane wiórkami kokosowymi lub masłem orzechowym.

Fit naleśniki proteinowefot. Fit naleśniki proteinowe/ Adobe Stock, Darya Lavinskaya

Proteinowe naleśniki błyskawiczne

Podajemy przepis bez wyszukanych składników typu zamienniki mąki wysokowęglowodanowej. Jedyny składnik, w który należy się zaopatrzyć ekstra, to proszek białkowy. Przepis przewidziano na 2 porcje. W każdej porcji będzie 31 g białka.

Składniki:

  • 3 duże jaja,
  • 75 g płatków owsianych,
  • 1 banan,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 łyżka białka w proszku (lub odżywki białkowej),
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta cynamonu,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć do blendera banana, płatki owsiane, jajka, mleko, proszek do pieczenia, cynamon i proszek białkowy. Miksuj 2 minuty, aż masa będzie gładka.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę tłuszczu. Wlewaj porcje tłuszczu na rozgrzany tłuszcz i smaż 1-2 minuty, aż na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki, a spód będzie złocisty. Obróć na drugą stronę i smaż na złoty kolor.
  3. Gotowe pankejki układaj w stosiki (może je przechować w ciepłym piekarniku, aby podać wszystkie ciepłe naraz). Podawaj z owocami.

Proteinowe naleśniki błyskawicznefot. Proteinowe naleśniki błyskawiczne/ Adobe Stock, valentinamaslova

Czytaj także:
Jak wybierać produkty wysokobiałkowe z korzyścią dla zdrowia i figury
Koktajl białkowy – w jaki sposób wspiera odchudzanie?
Za dużo białka w diecie – czym to może grozić?

Redakcja poleca

REKLAMA