Keto ciasto z wiśniami to świetny pomysł. Wiśnie są niskokalorycznymi owocami, a ciastu dodają wyrazistości swoim cierpko-słodkawym smakiem. W 100 g wiśni ważonych z pestkami jest tylko 39 kcal. Po wydrylowaniu w 100 g wiśni jest 12,2 g węglowodanów, w tym 1,6 g błonnika, co sprawia, że taka porcja dostarcza 10,6 g węglowodanów netto. Choć nie jest to mało jak na dietę ketogeniczną, to nie wyklucza dodawania tych owoców w rozsądnej ilości do ciast czy innych potraw.
Spis treści:
Keto ciasto z wiśniami z piekarnika
W całym przepisie jest ok. 77,9 g węglowodanów netto, a w jednym z 12 kawałków ciasta będzie około 6,5 g węglowodanów netto.
Składniki:
- 150 g wiśni,
- 250 g jogurtu greckiego,
- 4 jaja,
- duża łyżka mąki kokosowej,
- 2 łyżki erytrytolu,
- kilka kropel aromatu waniliowego.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 160 stopni.
- W dużej misce wymieszaj mikserem jogurt z jajkami, mąką kokosową, erytrytolem i aromatem.
- Wiśnie wydryluj i podziel na połówki. Wmieszaj je łyżką w ciasto.
- Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i wstaw na 60 minut do piekarnika.
- Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i wystudź keto ciasto z wiśniami.
- Następnie wstaw je na 4 godziny do lodówki.
Przed podaniem możesz dodatkowo „dla urody” ciasta oprószyć je erytrytolem w pudrze.
fot. Keto ciasto z wiśniami z piekarnika/Adobe Stock, istetiana
Torcik czekoladowy z wiśniami
To szybka wersja tortu niskowęglowodanowego smaku czekoladowym. Wiśnie pasują tu idealnie. Całe ciasto dostarcza ok. 77,95 g węglowodanów. Jeśli podzielisz je na 12 kawałków, w każdym będzie ok. 6,5 g węglowodanów.
Składniki:
- 200 g wiśni, wydrylowanych,
- 250 g mleczka kokosowego gęstego,
- 130 g gorzkiej czekolady (80%),
- 3 łyżki śmietanki 36%,
- 5 łyżek keto mąki migdałowej,
- 5 łyżek zmielonych orzechów pekan,
- 10 łyżek erytrytolu,
- 5-6 kropel aromatu migdałowego,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i nieco przestudź, aby była ciepła, nie gorącą.
- Dodaj do niej śmietanę i 6 łyżek erytrytolu i wymieszaj do połączenia. Teraz dodaj mleko kokosowe i ponownie wymieszaj do uzyskania gładkiej, jednorodnej masy.
- Wsypuj po trochu mączkę z migdałów i orzechów pekan i mieszaj, aby powstało jednorodne ciasto.
- Wyłóż je do tortowniczki (20 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj z wierzchu i wstaw do zamrażalnika na 45 minut.
- W międzyczasie wydryluj wiśnie i zmiksuj je z 4 łyżkami erytrytolu, tworząc wiśniowy sos.
- Wyjmij ciasto z zamrażalnika, pokrój i podawaj polane sosem wiśniowym.
Jeśli wolisz, możesz masę czekoladową podzielić na 2 części i w jedną rzucić wydrylowane wiśnie, wymieszać i zrobić z wiśniowo-czekoladowej masy dolną warstwę keto ciasta i zalać ją czystą masą czekoladową (patrz zdjęcie niżej).
fot. Torcik czekoladowy z wiśniami/Adobe Stock, Evgenia
Keto sernik z wiśniami
W wersji podstawowej (bez spodu) to szybkie keto ciasto dostarcza ok. 50,1 g węglowodanów netto, więc w 1 z 12 kawałków będzie ok. 4,2 g węglowodanów. Jeśli zrobisz sernik na spodzie migdałowym, ciasto dostarczy 63,5 g węglowodanów netto, więc w 1 z 12 kawałków będzie ich 5,3 g.
Składniki:
- 650 g serka mascarpone,
- 2,5 łyżki żelatyny,
- 120 ml wody (60 ml zimnej i 60 ml ciepłej),
- 75 g erytrytolu w pudrze,
- 4-5 kropel aromatu waniliowego,
- 200 g wiśni.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj, osusz i wydryluj, pozostawiając kilka najładniejszych do dekoracji ciasta.
- Wsyp żelatynę do miseczki, zalej 60 ml zimnej wody, zamieszaj i odstaw na 10 minut, żeby spęczniała.
- Następnie wlej do niej 60 ml gorącej wody i mieszaj, aż żelatyna się całkowicie rozpuści.
- Przełóż mascarpone do miski i bardzo dobrze rozmieszaj mikserem, aby masa serowa zrobiła się bardziej puszysta.
- Dodaj erytrytol, aromat oraz żelatynę i bardzo dokładnie wmieszaj je do sera mikserem.
- Wrzuć wydrylowane wiśnie do masy serowej, wymieszaj łyżką, aby rozprowadzić owoce w masie serowej.
- Przełóż ją do silikonowej foremki, wygładź wierzch i wstaw do lodówki na minimum 4 godziny, aby masa stężała.
- Przed podaniem ozdób ciasto odłożonymi wiśniami.
Jeśli wolisz, możesz masę serową zrobić bez wiśni, a owoce zatopić w wylanej na wierzch ciasta galaretce bez cukrowej słodzonej słodzikiem – jak na ilustracji poniżej.
Jeśli lubisz keto sernik na spodzie, zrób spód z mąki migdałowej 100 g), masła (60 g), kakao (10 g) i łyżki erytrytolu, ugniatając wszystko na jednolitą masę i wylepiając nią dno formy pod masę sernikową.
fot. Keto sernik z wiśniami/Adobe Stock, Anna Fedorova
Czytaj także:
2 przepisy na keto kruche ciasto. Palce lizać!
Keto ciasto z rabarbarem - 4 łatwe przepisy
3 przepisy na keto deser z mascarpone