Puszysty keto mus czekoladowy to rarytas dla osób na diecie niskowęglowodanowej i każdego, kto ma ochotę na czekoladowy deser, który nie podbije za mocno poziomu glukozy we krwi. Wszystkie przepisy robi się w mig, wykorzystując jedynie blender i podstawowe składniki ketogenicznych przepisów. Oto 3 doskonałe przepisy na mus czekoladowy w wersji low carb.
Spis treści:
- Najprostszy keto mus czekoladowy z 2 składników
- Keto mus czekoladowy z awokado
- Keto mus czekoladowy z mascarpone
Najprostszy keto mus czekoladowy z 2 składników
Oto wiralowy przepis na mus czekoladowy, tu w wersji niskowęglowodanowej: keto. Wystarczy dobrze napowietrzyć i zblendować czekoladę bez cukru z gorącą wodą we właściwych proporcjach. Dobry pomysł na deser na szybko. Mus czekoladowy wyjedzie też z keto białej czekolady.
Składniki:
- 100 g keto czekolady bez cukru o zawartości kakao >80%,
- 140 ml wrzątku.
Sposób przygotowania:
- Pokrusz keto czekoladę.
- Przełóż keto czekoladę do blendera kielichowego. Zalej wrzątkiem i rozpocznij blendowanie.
- Blenduj przez ok. 5 minut, by dobrze napowietrzyć całą masę.
- Przelej masę do pucharków, słoiczków lub innego pojemnika.
- Włóż do lodówki na ok. 60 minut.
- Wyciągnij keto mus z lodówki. Udekoruj np. kakao w proszku lub niskocukrowymi owocami.
fot. Szybki keto mus czekoladowy/ Adobe Stock, Liv Friis-larsen
Keto mus czekoladowy z awokado
Ten keto mus czekoladowy z awokado jest nie tylko niskowęglowodanowy, ale też bardzo zdrowy. Dostarcza cennego potasu, magnezu i innych cennych mikroskładników. Ta wersja czekoladowego keto musu jest też źródłem zdrowego tłuszczu i nie podnosi poziomu cukru we krwi. Dobrze sprawdzi się też jako nadzienie do keto naleśników.
Składniki:
- awokado,
- 20 g erytrolu w proszku,
- 20 g naturalnego kakao,
- 30 g orzechów lasowych.
Sposób przygotowania:
- Obierz awokado ze skórki.
- Orzechy posiekaj i opcjonalnie podpraż na suchej patelni.
- Zblenduj awokado z kakao i erytrolem do osiągnięcia gładkiej masy.
- Dodaj orzechy laskowe i wymieszaj.
- Podawaj keto mus czekoladowy od razu lub wcześniej schłodź w lodówce przez ok. godzinę.
fot. Keto mus czekoladowy z awokado/ Adobe Stock, Inga
Keto mus czekoladowy z mascarpone
Keto mus czekoladowy z mascarpone to naprawdę wykwintny keto deser, który zasmakuje każdemu: nie tylko fanom diet niskowęglowodanowych. Jest sycący i dość kaloryczny, więc sprawdza się szczególnie w diecie na masę, w której trzeba podbić kaloryczność.
Składniki:
- 50 g gorzkiej czekolady bez cukru (np. słodzonej maltitolem),
- 150 g mascarpone,
- kilka kropli olejku kokosowego,
- 10 g płatków kokosowych do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Rozpuść w kąpieli wodnej czekoladę. Miksuj za pomocą blendera.
- Partiami dodawaj do czekolady mascarpone, cały czas ubijając.
- Dodaj olejek kokosowy i miksuj jeszcze ok. 5 minut do napowietrzenia i zwiększenia objętości.
- Przełóż keto mus do pucharków lub wybranych naczyń i włóż do lodówki na minimum godzinę.
- Przed podaniem posyp płatkami kokosowymi.
fot. Keto czekoladowy mus z mascarpone/ Adobe Stock, monikavychodilova
Czytaj także:
Keto pączki – 3 przepisy na pyszne niskowęglowodanowe pączki niemal bez cukru i bez glutenu
Keto sernik – 5 niskowęglowodanowych przepisów na doskonały sernik ketogeniczny bez cukru
Brownie keto – 3 doskonałe przepisy na niskowęglowodanowe ciasto czekoladowe bez cukru i mąki