Keto paszteciki zasmakują nie tylko osobom będącym na diecie ketogenicznej. W przeciwieństwie do tradycyjnych wypieków, keto paszteciki mają znacznie mniej węglowodanów, dzięki czemu pozwalają uniknąć wahań insuliny. Są pożywne, pyszne i łatwe przygotowaniu. Poradzisz sobie z nimi, nawet gdy nie jesteś mistrzem w kuchni.
Keto paszteciki możesz jeść na ciepło (np. podane z pysznym keto sosem grzybowym) lub na zimno — na śniadanie, w podróży, w pracy lub w ciągu dnia, gdy chcesz szybko zaspokoić apetyt. W obu wersjach smakują wyśmienicie.
Spis treści:
Ciasto na keto paszteciki
Pyszne ciasto na keto paszteciki przygotujesz z mąki migdałowej. Z przepisu poniżej zrobisz ok. 12 sztuk keto pasztecików.
Składniki:
- 500 g mąki migdałowej,
- 3 całe jajka,
- 3 żółtka,
- sól,
- pieprz,
- tłuste mleko do posmarowania.
Sposób przygotowania:
- Do miski wbij 3 całe jajka, dodaj 2 żółtka, wlej mleko i wymieszaj mikserem.
- Stopniowo po łyżce dodawaj mąkę. Za każdym razem wymieszaj do jednolitej konsystencji.
- Dopraw solą i pieprz.
- Wygnieć ciasto ręcznie.
- Rozwałkuj na cienki, 0,5 cm placek.
- Pokrój na małe prostokąty 10×7 cm.
- Dodaj farsz z mięsa mielonego lub kapustę z grzybami.
- Wymieszaj mleko z żółtkiem, posmaruj wierzch keto pasztecików i włóż do piekarnika.
Keto paszteciki z kapustą i grzybami
Keto paszteciki z kapustą i grzybami są wspaniałą alternatywą kapuśniaków. To też propozycja dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów i szukają zamiennika. Z przepisu wyjdzie 12 pysznych keto pasztecików.
Składniki:
- 0,5 kg kiszonej kapusty,
- 40 g suszonych grzybów,
- duża cebula,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz,
- sól,
- 6 liści laurowych,
- 10 ziarenek ziela angielskiego.
Sposób przygotowania:
- Włóż do garnka kapustę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw pieprzem i solą i zalej wodą.
- Gotuj do miękkości na średnim ogniu przez ok. 4 h.
- W rondelku ugotuj grzyby do miękkości.
- Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
- Po ugotowaniu kapusty, odsącz płyn.
- Pokrój ją drobno i przełóż z powrotem do garnka.
- Odsącz ugotowane grzyby, pokrój drobno i połącz z kapustą.
- Odstaw pod przykryciem na ok. 2 godziny.
- Zawiń w ciasto.
- Keto paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C ok. 12 minut.
fot. Barszcz z keto pasztecikami/ Adobe Stock, Dar1930
Keto paszteciki z mięsem mielonym
Pyszne keto paszteciki zrobisz też z mięsa mielonego. Szybko zaspokoją apetyt.
Keto paszteciki z mięsem mielonym i cebulą
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego (np. wołowego),
- 2 jajka,
- duża cebula,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Cebulę podsmaż na oleju.
- Do mięsa dodaj jajka i podsmażoną, ostudzoną cebulę.
- Dopraw pieprzem i solą.
- Zawiń w keto ciasto z mąki migdałowej i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C ok. 30 minut.
Keto paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek
Składniki:
- 300 mięsa mielonego (np. wołowego),
- 2 jajka,
- 2 pieczarki,
- duża cebula,
- olej,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę na patelni, dodaj pokrojone pieczarki i mięso.
- Dopraw solą i pieprzem i smaż całość na małym ogniu przez ok. 30 minut.
- Ostudź farsz i zwiń w ciasto.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut.
Czytaj także:
Keto przekąski - doskonałe pomysły na niskowęglowodanowe przystawki bez cukru
Przepisy na keto muffiny na słodko i wytrawne. Przygotuj ciasto na keto muffiny i upiecz je z niskowęglowodanowymi dodatkami