Łatwe i szybkie przepisy na keto paszteciki. Idealne na święta, śniadanie i w podróż

Keto paszteciki z kapustą i grzybami i mięsem mielonym - łatwe i szybkie przepisy na słoną keto przekąskę fot. Adobe Stock, vivoo
Keto paszteciki z mięsem mielonym lub kapustą i grzybami to pyszne, wytrawne, niskowęglowodanowe przekąski, którymi możemy zajadać się nie tylko w święta. Doskonale sprawdzą się też w podróży lub na śniadanie. Szybko zaspokoją głód i dodadzą energii. Sprawdź, jak zrobić ciasto na keto paszteciki oraz pyszny farsz.
Redaktorki Polki.pl / 22.12.2023 11:42
Keto paszteciki z kapustą i grzybami i mięsem mielonym - łatwe i szybkie przepisy na słoną keto przekąskę fot. Adobe Stock, vivoo

Keto paszteciki zasmakują nie tylko osobom będącym na diecie ketogenicznej. W przeciwieństwie do tradycyjnych wypieków, keto paszteciki mają znacznie mniej węglowodanów, dzięki czemu pozwalają uniknąć wahań insuliny. Są pożywne, pyszne i łatwe przygotowaniu. Poradzisz sobie z nimi, nawet gdy nie jesteś mistrzem w kuchni.

Keto paszteciki możesz jeść na ciepło (np. podane z pysznym keto sosem grzybowym) lub na zimno — na śniadanie, w podróży, w pracy lub w ciągu dnia, gdy chcesz szybko zaspokoić apetyt. W obu wersjach smakują wyśmienicie.

Spis treści:

  1. Ciasto na keto paszteciki
  2. Keto paszteciki z kapustą i grzybami
  3. Keto paszteciki z mięsem mielonym

Ciasto na keto paszteciki

Pyszne ciasto na keto paszteciki przygotujesz z mąki migdałowej. Z przepisu poniżej zrobisz ok. 12 sztuk keto pasztecików.

Składniki:

  • 500 g mąki migdałowej,
  • 3 całe jajka,
  • 3 żółtka,
  • sól,
  • pieprz,
  • tłuste mleko do posmarowania.

Sposób przygotowania:

  1. Do miski wbij 3 całe jajka, dodaj 2 żółtka, wlej mleko i wymieszaj mikserem.
  2. Stopniowo po łyżce dodawaj mąkę. Za każdym razem wymieszaj do jednolitej konsystencji.
  3. Dopraw solą i pieprz.
  4. Wygnieć ciasto ręcznie.
  5. Rozwałkuj na cienki, 0,5 cm placek.
  6. Pokrój na małe prostokąty 10×7 cm.
  7. Dodaj farsz z mięsa mielonego lub kapustę z grzybami.
  8. Wymieszaj mleko z żółtkiem, posmaruj wierzch keto pasztecików i włóż do piekarnika. 

Keto paszteciki z kapustą i grzybami

Keto paszteciki z kapustą i grzybami są wspaniałą alternatywą kapuśniaków. To też propozycja dla tych, którzy nie lubią lepić pierogów i szukają zamiennika. Z przepisu wyjdzie 12 pysznych keto pasztecików. 

Składniki: 

  • 0,5 kg kiszonej kapusty,
  • 40 g suszonych grzybów,
  • duża cebula,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz,
  • sól,
  • 6 liści laurowych,
  • 10 ziarenek ziela angielskiego.

Sposób przygotowania:

  1. Włóż do garnka kapustę, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, dopraw pieprzem i solą i zalej wodą.
  2. Gotuj do miękkości na średnim ogniu przez ok. 4 h.
  3. W rondelku ugotuj grzyby do miękkości.
  4. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na złoty kolor.
  5. Po ugotowaniu kapusty, odsącz płyn.
  6. Pokrój ją drobno i przełóż z powrotem do garnka.
  7. Odsącz ugotowane grzyby, pokrój drobno i połącz z kapustą.
  8. Odstaw pod przykryciem na ok. 2 godziny.
  9. Zawiń w ciasto.
  10. Keto paszteciki piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C  ok. 12 minut.

5 przepisów na keto pierogi z różnym rodzajem ciasta i farszu. Sprawdź, jak przygotować idealne niskowęglowodanowe pierogi

Keto paszteciki z kapustą i grzybami - przepis na ciasto i farsz
fot. Barszcz z keto pasztecikami/ Adobe Stock, Dar1930

Keto paszteciki z mięsem mielonym

Pyszne keto paszteciki zrobisz też z mięsa mielonego. Szybko zaspokoją apetyt.

Keto paszteciki z mięsem mielonym i cebulą

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego (np. wołowego),
  • 2 jajka, 
  • duża cebula,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę podsmaż na oleju.
  2. Do mięsa dodaj jajka i podsmażoną, ostudzoną cebulę.
  3. Dopraw pieprzem i solą.
  4. Zawiń w keto ciasto z mąki migdałowej i piecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C ok. 30 minut.

Keto paszteciki z mięsa mielonego i pieczarek

Składniki:

  • 300 mięsa mielonego (np. wołowego),
  • 2 jajka,
  • 2 pieczarki,
  • duża cebula,
  • olej,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę na patelni, dodaj pokrojone pieczarki i mięso.
  2. Dopraw solą i pieprzem i smaż całość na małym ogniu przez ok. 30 minut.
  3. Ostudź farsz i zwiń w ciasto.
  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez ok. 15-20 minut.

Czytaj także:
Keto przekąski - doskonałe pomysły na niskowęglowodanowe przystawki bez cukru
Przepisy na keto muffiny na słodko i wytrawne. Przygotuj ciasto na keto muffiny i upiecz je z niskowęglowodanowymi dodatkami

Redakcja poleca

REKLAMA