Reklama

Czy na diecie keto można jeść pizzę? Jasne, o ile nie jest przygotowana z mąki zbożowej i dostosowana do wymagać diety z minimalną ilością węglowodanów. Keto pizza jest smaczna i z łatwością zaspokaja apetyt na to popularne włoskie danie. Można ja przygotować w wielu odmianach i smakach. Oczywiście najlepiej to zrobić w domu, gdzie ma się pod kontrolą wszystkie składniki, a więc i wartości odżywcze takiej dietetycznej pizzy. To jedne z lepszych ketogenicznych przepisów, jakie wypróbujesz.

Reklama

Spis treści:

  1. Keto pizza – przepis na ciasto
  2. Keto pizza serowa
  3. Keto pizza z kalafiora
  4. Keto pizza z patelni

Keto pizza – przepis na ciasto

Keto ciasto na pizzę można przygotować na różne sposoby, co zobaczysz w niżej zamieszczonych przepisach. Poniżej uniwersalny przepis na ketogeniczne ciasto na pizzę, który daje możliwość wyboru rodzaju mąki niezbożowej.

Składniki na ciasto na keto pizzę:

  • 1,5 szklanki tartej mozzarelli,
  • 2 łyżki sera twarogowego jak na sernik,
  • duże jajo,
  • ¾ szklanki mąki: migdałowej, kokosowej, orzechowej.

Sposób przygotowania:

  1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki ciasta na keto pizzę w misce.
  2. Wyłóż mieszankę na blachę do pizzy wyłożoną papierem do pieczenia, formując płaską równomierną warstwę.
  3. Upiecz podstawę ketogenicznej pizzy w temperaturze 180 stopni – zwykle ok. 20 minut, aż się zrumieni.
  4. Przed obłożeniem dowolnymi dodatkami ostudź 10 minut.
fot. Keto pizza: przepis na ciasto/ Adobe Stock, fascinadora

Keto pizza serowa

Keto pizza serowa - palce lizać, w dodatku jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Cała keto pizza serowa zawiera 1200 kcal, a w jednej z 6 porcji jest 200 kcal oraz niecałe 5 g węglowodanów, blisko 17 g białka i 13 g tłuszczu. Pozbawiona pepperoni będzie lżejsza.

Składniki:

  • 1,5 szklanki tartej mozzarelli,
  • 1/3 szklanki tartego parmezanu,
  • 2 duże jaja,
  • łyżka przyprawy włoskiej,
  • 5 łyżek passaty,
  • jeszcze szklanka tartej mozzarelli,
  • 13 plastrów pepperoni lub salami (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj formę na pizze wyłożoną papierem do pieczenia.
  2. W malakserze wymieszaj (wystarczy kilka impulsów) parmezan, 1,5 szklanki mozzarelli, jaja i przyprawy.
  3. Wyłóż mieszankę na formę do pizzy, formując z niej płaski placek.
  4. Wstaw do piekarnika na 20 minut – ciasto powinno się zrumienić.
  5. Wyjmij z piekarnika, ostudź 10 minut.
  6. Obłóż spód pizzy dodatkami – wysmaruj passatą, obłóż pepperoni i mozzarellą.
  7. Wstaw do piekarnika jeszcze na ok. 15 minut.
fot. Keto pizza serowa/ Adobe Stock, MICAELA

Keto pizza z kalafiora

Kalafiorowa keto pizza będzie chrupiąca, o ile bardzo dobrze odsączysz kalafiora i upieczesz ją na rumiano. Możesz na ciasto nałożyć dowolne dodatki do smaku, które mieszczą się w zasadach diety keto: mięso, sery, oliwki, pomidory – co chcesz! Ciasto na tę keto pizzę zawiera tylko 48 kalorii!

Składniki:

  • duża główka kalafiora,
  • jajko,
  • pół szklanki tartego parmezanu (lub mozzarelli),
  • oregano, bazylia, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Podgrzej piekarnik do 190 stopni.
  2. Odkrój od kalafiora liście, opłucz go, osusz i podziel na niewielkie części.
  3. Zmiksuj na kawałki wielkości ziaren ryżu.
  4. Rozłóż rozdrobnionego kalafiora na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut.
  5. Wyjmij kalafiora i zostaw, aż ostygnie.
  6. Przełóż go na płachtę gazy lub luźną bawełnianą kuchenną ściereczkę. Zawiń i odsącz, mocno wyciskając, aż masa będzie bardzo sucha.
  7. Zwiększ temperaturę piekarnika do 220 stopni.
  8. Przełóż kalafiora do miski. Wbij jajo, dodaj przyprawy i ser. Dobrze wymieszaj.
  9. Przełóż ciasto na blachę do pizzy wyłożoną papierem do pieczenia. Rozsmaruj ciasto na równą płaską warstwę.
  10. Wstaw do piekarnika na 20 minut, obróć i piecz jeszcze kilka minut – ciasto powinno się zrumienić. Dzięki temu będzie chrupiące!
  11. Wyjmij, wysmaruj sosem, obłóż dowolnymi dodatkami, obsyp serem i wstaw do piekarnika jeszcze do czasu, aż ser się stopi. Gotowe!
fot. Keto pizza z kalafiora/ Adobe Stock, catecat

Keto pizza z patelni

Keto pizza nie wymaga piekarnika! Potrzebuje jedynie patelni z nieprzywierającą powierzchnią. Zrobisz ją w 15 minut. Sos przygotujesz, mieszając w rondelku przecier pomidorowy z obsmażoną posiekaną cebulką, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, łyżką włoskiej mieszanki ziołowej i szczyptą soli. Pizza keto z patelni z poniższego przepisu ma ok. 600 kcal i ok. 44 g białka, ok. 45 g tłuszczu i 7 g węglowodanów.

Składniki na 1 keto pizzę z patelni:

  • 3 jaja,
  • szklanka sera mozzarella,
  • łyżeczka masła,
  • 4 łyżki sosu do pizzy,
  • 40 g szynki,
  • garść oliwek,
  • 4 suszone pomidory pokrojone w kawałki,
  • 40 g tartego sera gouda,
  • listki bazylii.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie wymieszaj mozzarellę z jajami.
  2. Rozgrzej masło na patelni i wlej masę serowo jajeczną.
  3. Przykryj pokrywką i smaż na średnim ogniu, aż stężeje.
  4. Przełóż masę na druga stronę. Od razu posmaruj przypieczoną stronę ciasta sosem, obłóż wędliną, suszonymi pomidorami i oprósz serem gouda.
  5. Przykryj pokrywką i smaż, aż ser się roztopi. Zdejmij pokrywkę, udekoruj listkami bazylii i podawaj.
fot. Keto pizza z patelni/ Adobe Stock, catecat
Reklama

Czytaj także:
Pizza kcal – kaloryczność różnych rodzajów pizzy
Dieta ketogeniczna – zasady, jadłospis
Keto pączki – 3 superprzepisy

Reklama
Reklama
Reklama