Grillowanie w wersji light

Poznajcie kilka cennych rad, dzięki którym będziecie mogli maksymalnie korzystać z grillowego sezonu, nie martwiąc się o nadprogramowe kilogramy.
/ 11.08.2015 10:54

Sezon grillowy w pełni, ale jak cieszyć się smakołykami z rusztu, gdy wciąż myślimy o naszych sylwetkach? Otóż nie wszystkie grillowane potrawy muszą być niezdrowe i tuczące. Przekażemy wam kilka cennych rad, dzięki którym będziecie mogli maksymalnie korzystać z grillowego sezonu, nie martwiąc się o nadprogramowe kilogramy.

Mięso

Zrezygnujmy z wszelkich kiełbas, karkówek, boczków, żeberek i kaszanek. Najlepsze natomiast będą filety z piersi kurczaka lub indyka, bądź polędwiczka wieprzowa, które są bardzo delikatne i przyrządza się je dość szybko.

Zobaczcie przepisy na dietetyczne szaszłyki oraz piersi z kurczaka.

Grillowanie w wersji light Grillowanie w wersji light

Zrezygnujmy z gotowych, zamarynowanych już mięsnych zestawów na grilla. Obsypane przyprawami, oblane marynatą idealnie maskują świeżość i jakość mięsa. Poza tym z pewnością jest tam całe mnóstwo chemicznych dodatków i sztucznych aromatów. Dlatego też najlepiej samodzielnie marynować mięso, własnymi marynatami. Oprócz soli i pieprzu korzystaj z czosnku, który wspomaga przemianę materii oraz z ziół, które regulują pracę żołądka, takich jak np. bazylia, oregano, majeranek, tymianek, koper.

Zobaczcie przepisy na marynaty do różnych rodzajów mięs oraz marynaty na bazie wina:

Grillowanie w wersji light Grillowanie w wersji light

Ryby

Jeżeli jesteście miłośnikami ryb, jak najczęściej kładźcie je na ruszcie. Ryby z grilla są niezwykle aromatyczne, lekkie i pyszne. Grillować można praktycznie każdą rybę, ale najsmaczniejsze z grilla są pstrąg, łosoś, węgorz, sum, sandacz, dorsz, flądra. Każdą rybę dobrze jest przyprawić sokiem z cytryny lub białym wytrawnym winem, dzięki czemu zyska wyrazisty smak. Poza tym można natrzeć czosnkiem, imbirem, ziołami.

Zobaczcie przepisy na grillowanego łososia i grillowaną tilapię. Przejrzyjcie więcej przepisów na ryby z grilla.

Grillowanie w wersji light Grillowanie w wersji light

Warzywa

Grilluj warzywa. Są równie smaczne i aromatyczne, jak grillowane mięso, a co najważniejsze są niskokaloryczne i zdrowe. Grillować można bakłażany, cukinię, paprykę. Wystarczy je skropić delikatnie dobrą oliwą, oprószyć ulubionymi ziołami i podpiekać z obu stron przez kilka minut. Warzywa podawaj również w formie sałatek, będą doskonałym i zdrowym uzupełnieniem grillowanych potraw, a co najważniejsze dostarczą nam mnóstwo witamin, minerałów i błonnika.

Zobacz przepisy na grillowane warzywa oraz sałatki do dań z grilla.

Grillowanie w wersji light Grillowanie w wersji light

Sosy

Wybierajmy oczywiście te w wersji light. Unikajmy gotowych sosów, bowiem często zawierają konserwanty, ulepszacze smaku, sztuczne barwniki, zagęszczacze. Lekkie sosy i dressingi przygotujmy sami. Do ich przygotowania zrezygnujmy z majonezu i śmietany. Wybierajmy niskotłuszczowy jogurt, oliwę z oliwek.

Poniżej znajdziecie kilka przepisów na sosy w wersji light:

Sos chrzanowy light

Składniki:

1 łyżeczka startego chrzanu, ½ łyżeczka cukru, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, ½ szklanki wywaru z jarzyn, sól.

Sposób przygotowania:

Mąkę rozprowadzić częścią zimnego wywaru, dodać chrzan, resztę wywaru zagotować. Po lekkim przestygnięciu dodać przyprawy i jogurt.

Sos czosnkowy light

Składniki:

serek homogenizowany naturalny o niskiej zawartości tłuszczu, 3 ząbki czosnku, pęczek koperku, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać do serka. Koperek posiekać i dokładnie wymieszać z serkiem. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na 1/2 godziny do lodówki.

Sos koperkowy light

Składniki:

1 łyżka posiekanego koperku, ½ szklanka odtłuszczonego rosołu, 2 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki jogurtu naturalnego, sól, cukier.

Sposób przygotowania:

Mąkę rozprowadzić z małą ilością zimnego rosołu, dodać resztę rosołu, wsypać koperek, przyprawić solą i cukrem, zagotować i dodać jogurt

Sos chilli

Składniki:

2 duże pomidory, strąk czerwonej i zielonej papryki, kilka kropli sosu tabasco, szczypta chili, oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zmiksować. Paprykę i pomidora pokroić w kosteczkę, zmiksować. Dodać sól, pieprz, chili, tabasco, szczyptę cukru i oliwę z oliwek. Starannie wymieszać, schłodzić w lodówce.

Napoje

A co do picia? Lepiej zrezygnować z tuczącego piwa i słodkich kolorowych drinków. Zdecydowanie lepsze będzie czerwone wino, które poprawia trawienie i jest zdrowe. Poza tym duże ilości niegazowanej wody z dodatkiem cytryny.

Zobacz też: Szparagi w cukinii z grila w sosie light

Zdjęcia w artykule: Depositphotos

Redakcja poleca

REKLAMA