Dieta OXY to popularna dieta białkowo-rotacyjna. Jeśli chcesz odchudzać się z dietą OXY musisz wykupić jadłospis. Cena diety OXY zależy od wybranego pakietu. Miesięczny pakiet Starter kosztuje 49 zł, zaś 3-miesięczny pakiet Premium 79 zł.
Przygotowaliśmy dla was 10 najlepszych przepisów, na bazie których możesz samodzielnie opracować jadłospis diety OXY na cały tydzień, za darmo!
Dieta OXY jadłospis
Zobacz przepisy, które możesz wykorzystać w diecie OXY:
-
Pierś z kurczaka
-
Łosoś pieczony
-
Pierś z indyka
-
Roladki z kurczaka
-
Sałatka ze szpinakiem
-
Krem z soczewicy
-
Chłodnik ogórkowy
-
Krem z groszku
-
Razowe naleśniki
-
Wołowina z kaszą gryczaną
Wykorzystaj nasze przepisy, by samodzielnie skomponować jadłospis diety OXY.
Przykładowy jadłospis diety OXY
- Śniadanie:
Razowe naleśniki ze szpinakiem
- Przekąska:
- Obiad:
- Przekąska 2:
- Kolacja:
Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i awokado
Dieta OXY przepisy
1. Pierś z kurczaka na parze z serem Feta, sałata zielona
Składniki:
- 200 g piersi z kurczaka,
- plaster sera feta,
- 10 liści sałaty,
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka posyp przyprawami i ugotuj na parze. Oliwę wymieszaj z przyprawami. Liście sałaty umyj i polej doprawioną oliwą. Ser pokrój w kostkę i całość posyp.
2. Łosoś pieczony z koperkiem i warzywami, sałatka z ogórków kiszonych
Składniki:
- 150 g łososia,
- 150 g brokułów,
- 150 g kalafiora,
- 2 szt. ogórka kiszonego,
- odrobina musztardy.
Sposób przygotowania:
Filet z łososia umyj, posyp przyprawami, posmaruj musztardą i posyp koperkiem. Owiń w folię aluminiową. Piecz 20-30 minut w temperaturze 175°. Warzywa ugotuj na parze. Ogórki kiszone pokrój w plasterki.
3. Pierś z indyka pieczona w folii z Mozzarellą, mizeria
Składniki:
- 180 g piersi z kurczaka,
- 50 g sera mozzarella,
- 2 szt. ogórka zielonego,
- pieprz, czosnek, zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
Pierś umyć i rozbić. Posyp przyprawami. Na wierzch połóż mozzarellę i posyp ziołami. Piecz w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 175°.
4. Roladki z kurczaka z serem typu feta i sałatka z selera
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 30 g fety,
- 1 ogórek kiszony,
- 200 g selera naciowego,
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek,
- 200 g papryki czerwonej.
Sposób przygotowania:
Pierś rozbić, przyprawić. Na środku ułóż pokruszoną fetę i ogórka. Zawiń, zepnij wykałaczkami i smaż na patelni bez tłuszczu ok. 15-20 minut. Seler i paprykę pokrój w kostkę. Dodaj oliwę i przyprawy.
5. Sałatka ze szpinakiem, kurczakiem i awokado
Składniki:
- 200 g świeżego szpinaku,
- 100 g piersi z kurczaka,
- 10 szt. oliwek,
- plaster sera feta,
- 100 g awokado,
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
Umyj składniki i dokładnie wymieszaj. Dopraw ulubionymi przyprawami.
6. Krem z soczewicy
Składniki:
- 80 g czerwonej soczewicy,
- 200 g marchwi,
- cebula,
- kostka rosołowa,
- oliwa z oliwek,
- przyprawy.
Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj w bulionie z kostki rosołowej. Po 15 minutach dodaj resztę warzyw pokrojonych w kostkę. Gotuj, aż zmiękną. Cebulę zeszklij na oliwie i dodaj do gotujących się warzyw. Na koniec wszystko zmiksuj blenderem.
7. Chłodnik ogórkowy z kefirem
Składniki:
- 300 g ogórków zielonych,
- kefir naturalny 200 g,
- przyprawa tzatziki lub czosnek, zioła, pieprz, sól.
Sposób przygotowania: Wymieszaj wszystkie składniki, dopraw do smaku.
8. Krem z groszku
Składniki:
- groszek zielony świeży lub mrożony,
- ziemniaki,
- kostka rosołowa,
- jogurt naturalny,
- mąka razowa.
Sposób przygotowania:
Wrzuć kostkę rosołową, rozpuść, dodać groszek. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i dodaj do groszku. Wszystko gotuj do momentu, aż groszek zmięknie. Następnie zmiksuj wszystko razem. Mąkę rozpuścić w 100 ml wody i zagęść krem.
9. Razowe naleśniki ze szpinakiem
Składniki:
- 1 szt. jajka,
- 50 g mąki razowej,
- 100 ml mleka,
- otręby pszenne,
- szpinak mrożony,
- czosnek,
- mały jogurt naturalny,
- ulubione przyprawy.
Sposób przygotowania:
Przygotuj naleśniki. Czosnek rozgnieć i wymieszaj z jogurtem. Szpinak do farszu rozmróź i podgrzej na patelni.
10. Wołowina z kaszą gryczaną
Składniki:
- pół woreczka kaszy gryczanej,
- mrożonka warzywna 200 g,
- 100 g wołowiny,
- cebula,
- olej rzepakowy,
- ogórek kiszony.
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę. Warzywa podsmaż na patelni. Dodaj ugotowaną kaszę i duś przez parę minut. Mięso wołowe uduś na cebulce z przyprawami.
Przeczytaj także:
Przyjmujesz spalacze tłuszczu? Poznaj ważne zasady ich stosowania!
7 przepisów na pyszne koktajle odchudzające na każdy dzień tygodnia!
Jak stracić w tydzień 3 kg? Znamy sposób! + jadłospis na 7 dni