Nasz przykładowy tygodniowy jadłospis diety low carb dostarcza 1800 kcal i zawiera 20-25% "węgli", czyli 360-450 kcal pochodzi w nim z węglowodanów. Wartości odżywcze są przybliżone i mogą się nieznacznie różnić w zależności od dokładnych składników i metod przygotowania. Nie jest więc to skrajna dieta bez węglowodanów, ale zawiera ich dokładnie tyle, aby mieściła się w kategorii low carb.
W jadłospisie są 3 główne posiłki i 3 przekąski. Jeśli chcesz z niego zrobić jadłospis diety low carb na 1600 kcal, wybierz jedną z 3 proponowanych przekąsek, a obniżysz kaloryczność całego menu dziennego do pożądanej. Rezygnując całkowicie z przekąsek uzyskasz jadłospis diety 1500 kcal. Dzięki dodawaniu lub eliminowaniu przekąsek ten jadłospis pomoże ci uzyskać dietę low carb 1500, 1600, 1700 i 1800 kcal.
Spis treści:
- Dzień 1. jadłospisu diety low carb
- Dzień 2. jadłospisu diety low carb
- Dzień 3. jadłospisu diety low carb
- Dzień 4. jadłospisu diety low carb
- Dzień 5. jadłospisu diety low carb
- Dzień 6. jadłospisu diety low carb
- Dzień 7. jadłospisu diety low carb
Dzień 1. jadłospisu diety low carb
Śniadanie: Owsianka z owocami i orzechami (400 kcal, 62 g węglowodanów)
Składniki:
- 40 g płatków owsianych,
- 100 ml mleka migdałowego,
- 1 banan,
- 1 łyżka orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka miodu.
Sposób przygotowania:
- Płatki owsiane ugotuj w mleku.
- Dodaj pokrojonego banana, orzechy i miód.
Lunch: Sałatka z kurczakiem, quinoa i warzywami (500 kcal, 40 g węglowodanów)
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka,
- 50 g quinoa,
- 50 g awokado,
- 100 g mixu sałat,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka oliwy,
- sok z cytryny, przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka zgrilluj i pokrój w plastry.
- Ugotuj quinoa.
- Warzywa pokrój, wymieszaj z awokado, quinoa, kurczakiem, skrop oliwą i sokiem z cytryny.
Kolacja: Pieczony łosoś z komosą ryżową i warzywami (600 kcal, 50 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g filetu z łososia,
- 50 g komosy ryżowej (quinoa),
- 100 g brokułów,
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, cytryna.
Sposób przygotowania:
- Łososia przypraw i piecz w 180°C przez 20 minut.
- Komosę ugotuj.
- Brokuły ugotuj na parze.
Przekąski:
- 1 jabłko (100 kcal, 25 g węglowodanów)
- 1 garść migdałów (100 kcal, 3 g węglowodanów)
- 1 jogurt grecki 200 g (100 kcal, 6 g węglowodanów)
fot. Dzień 1. jadłospisu diety low carb/Adobe Stock, marysckin
Dzień 2. jadłospisu diety low carb
Śniadanie: Smoothie z awokado, szpinakiem i owocami (400 kcal, 45 g węglowodanów)
Składniki:
- 1 awokado,
- 1 szklanka szpinaku,
- 1 banan,
- 200 ml mleka migdałowego.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie smoothie.
Lunch: Tacos z sałatą, wołowiną i guacamole (500 kcal, 50 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g mielonej wołowiny,
- 2 tortille kukurydziane,
- 100 g sałaty rzymskiej,
- 1 awokado,
- 50 g pomidorów,
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: kumin, chili.
Sposób przygotowania:
- Wołowinę usmaż z przyprawami.
- Awokado, pomidory i oliwę zmiksuj na guacamole.
- Podawaj w tortillach z sałatą.
Kolacja: Grillowany indyk z cukinią i batatami (600 kcal, 60 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g filetu z indyka,
- 100 g cukinii,
- 200 g batatów,
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek.
Sposób przygotowania:
- Indyka zgrilluj, a następnie pokrój w plastry lub w kostkę.
- Cukinię i bataty upiecz w piekarniku z oliwą i przyprawami.
Przekąski:
- 1 pomarańcza (100 kcal, 25 g węglowodanów)
- 1 garść orzechów nerkowca (100 kcal, 3 g węglowodanów)
- 1 jogurt grecki 200 g (100 kcal, 6 g węglowodanów)
fot. Dzień 2. jadłospisu diety low carb/Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Dzień 3 jadłospisu diety low carb
Śniadanie: Jajecznica z warzywami i pieczywem pełnoziarnistym (400 kcal, 35 g węglowodanów)
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g papryki,
- 50 g szpinaku,
- 1 kromka pieczywa pełnoziarnistego,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Jajka usmaż na oliwie z papryką i szpinakiem.
- Podawaj z pieczywem.
Lunch: Sałatka z krewetkami, awokado i komosą ryżową (500 kcal, 45 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g krewetek,
- 50 g komosy ryżowej (quinoa),
- 1 awokado,
- 100 g mixu sałat,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Krewetki usmaż, a komosę ugotuj.
- Warzywa pokrój, wymieszaj z pokrojonym awokado, quinoa, krewetkami i oliwą.
Kolacja: Pieczona pierś z kurczaka z komosą ryżową i warzywami (600 kcal, 50 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g filetu z kurczaka,
- 50 g komosy ryżowej (quinoa),
- 100 g brokułów,
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka przypraw i upiecz w 180°C przez 20 minut.
- Komosę ugotuj w wodzie, a brokuły na parze.
Przekąski:
- 1 jabłko (100 kcal, 25 g węglowodanów)
- 1 garść orzechów nerkowca (100 kcal, 3 g węglowodanów)
- 1 jogurt grecki 200 g (100 kcal, 6 g węglowodanów)
fot. Dzień 3. jadłospisu diety low carb/ Adobe Stock, Andrei Starostin
Dzień 4 jadłospisu diety low carb
Śniadanie: Jajka na miękko z pieczywem pełnoziarnistym (400 kcal, 36 g węglowodanów)
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
- 1 łyżka masła,
- 1 pomidor.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na miękko.
- Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem i pokrojonym pomidorem.
Lunch: Sałatka z tuńczykiem i quinoa (500 kcal, 45 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g tuńczyka,
- 50 g quinoa,
- 100 g mixu sałat,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Quinoa ugotuj.
- Warzywa pokrój, wymieszaj z tuńczykiem, quinoa i oliwą.
Kolacja: Pieczony dorsz z batatami i warzywami (600 kcal, 55 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza,
- 200 g batatów,
- 100 g brokułów,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Dorsza przypraw i piecz w 180°C przez 20 minut.
- Bataty i brokuły upiecz w piekarniku z oliwą.
Przekąski:
- 1 pomarańcza (100 kcal, 25 g węglowodanów)
- 1 garść orzechów włoskich (100 kcal, 2 g węglowodanów)
- 1 jogurt grecki 200 g (100 kcal, 6 g węglowodanów)
fot. Dzień 4. jadłospisu diety low carb/Adobe Stock, somegirl
Dzień 5 jadłospisu diety low carb
Śniadanie: Smoothie z owocami i jogurtem greckim (400 kcal, 45 g węglowodanów)
Składniki:
- 1 banan,
- 100 g jagód,
- 200 ml jogurtu greckiego,
- 1 łyżka masła orzechowego.
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksuj na gładkie smoothie.
Lunch: Kurczak w sosie curry z ryżem kalafiorowym (500 kcal, 40 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g piersi z kurczaka,
- 100 g ryżu z kalafiora,
- 100 ml mleka kokosowego,
- 1 papryka,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka pokrój i usmaż z papryką na oliwie.
- Dodaj mleko kokosowe i curry. Wymieszaj.
- Podawaj z ryżem kalafiorowym (drobno pokruszonym lub zmiksowanym kalafiorem).
Kolacja: Pieczony łosoś z warzywami (600 kcal, 50 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g filetu z łososia,
- 100 g cukinii,
- 100 g brokułów,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Łososia przypraw i upiec w 180°C przez 20 minut.
- Cukinię i brokuły upiecz w piekarniku z oliwą.
Przekąski:
- 1 jabłko (100 kcal, 25 g węglowodanów)
- 1 garść orzechów nerkowca (100 kcal, 3 g węglowodanów)
- 1 jogurt grecki 200 g (100 kcal, 6 g węglowodanów)
fot. Dzień 5. jadłospisu diety low carb/Adobe Stock, Terry Davis1Wirestock
Dzień 6 jadłospisu diety low carb
Śniadanie: Omlet z warzywami i serem cheddar (400 kcal, 8 g węglowodanów)
Składniki:
- 3 jajka,
- 50 g sera cheddar,
- 50 g szpinaku,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Jajka ubij, dodaj pokrojony szpinak i pomidora.
- Smaż na oliwie, a na koniec dodaj starty cheddar.
Lunch: Stir-fry z tofu i warzywami (500 kcal, 50 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g tofu,
- 100 g brokułów,
- 1 papryka,
- 1 marchewka,
- 2 łyżki oliwy,
- sos sojowy.
Sposób przygotowania:
- Tofu i warzywa usmaż na oliwie.
- Skrop sosem sojowym.
Kolacja: Pieczony dorsz z batatami i warzywami (600 kcal, 55 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g filetu z dorsza,
- 200 g batatów,
- 100 g brokułów,
- 1 łyżka oliwy.
Sposób przygotowania:
- Dorsza przypraw i piecz w 180°C przez 20 minut.
- Bataty i brokuły upiecz w piekarniku z oliwą.
Przekąski:
- 1 pomarańcza (100 kcal, 25 g węglowodanów)
- 1 garść orzechów włoskich (100 kcal, 2 g węglowodanów)
- 1 jogurt grecki 200 g (100 kcal, 6 g węglowodanów)
fot. Dzień 6. jadłospisu diety low carb/Adobe Stock, myviewpoin
Dzień 7 jadłospisu diety low carb
Śniadanie: Jajka na twardo z pieczywem pełnoziarnistym (400 kcal, 36 g węglowodanów)
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
- 1 łyżka masła,
- 1 pomidor.
Sposób przygotowania:
- Jajka ugotuj na twardo.
- Podawaj z pieczywem posmarowanym masłem i pokrojonym pomidorem.
Lunch: Sałatka z kurczakiem, quinoa i warzywami (500 kcal, 40 g węglowodanów)
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka,
- 50 g quinoa,
- 50 g awokado,
- 100 g mixu sałat,
- 1 pomidor,
- 1 łyżka oliwy,
- sok z cytryny, przyprawy.
Sposób przygotowania:
- Kurczaka zgrilluj i pokrój.
- Quinoa ugotuj.
- Warzywa pokrój, wymieszaj z awokado, quinoa, kurczakiem, oliwą i sokiem z cytryny.
Kolacja: Pieczony łosoś z komosą ryżową i warzywami (600 kcal, 50 g węglowodanów)
Składniki:
- 150 g filetu z łososia,
- 50 g komosy ryżowej (quinoa),
- 100 g brokułów,
- 1 łyżka oliwy,
- przyprawy: sól, pieprz, cytryna.
Sposób przygotowania:
- Łososia przypraw, a następnie piecz w 180°C przez 20 minut.
- Komosę ugotuj w wodzie, a brokuły na parze.
Przekąski:
- 1 jabłko (100 kcal, 25 g węglowodanów)
- 1 garść migdałów (100 kcal, 3 g węglowodanów)
- 1 jogurt grecki 200 g (100 kcal, 6 g węglowodanów)
fot. Dzień 7. jadłospisu diety low carb/Adobe Stock, somegirl
Czytaj także:
12 przepisów na śniadania, obiady i kolacje diety low carb od dietetyka
Dieta LCHF: zasady, przepisy i jadłospis
Przykładowy jadłospis i zasady diety ketogenicznej