Dlaczego warto stosować dietę ketogeniczną?
Dieta ketogeniczna to dieta tłuszczowa. Zapewne zastanawiasz się, jakim cudem schudniesz objadając się tłustym mięsem? W tym tkwi sekret tej diety, to paradoks: jesz tłuszcz, by spalić tłuszcz. Tłumacząc to prostym językiem: chodzi o to, by wejść w tzw. stan ketozy - energia którą organizm czerpie z glikogenu (powstałego w wyniku spożycia węglowodanów) zostaje zastąpiona przez energię uwalnianą z tkanki tłuszczowej.
Na diecie ketogenicznej efekty zauważalne są już po kilku dniach. Niemniej nie zaleca się stosować jej dłużej niż 6-8 tygodni, gdyż długotrwałe utrzymywanie ciała w stanie ketozy nie jest zdrowe dla organizmu. Jak we wszystkim – należy zachować umiar i zdrowy rozsądek!
Dieta ketogeniczna - co jeść, a czego unikać?
Na diecie ketogenicznej spożycie węglowodanów nie powinno przekraczać 30 g dziennie (dla porównania, mniej więcej tyle ma jeden banan lub 50 g ryżu).
Jedz:
- kurczaka,
- chudą wołowinę,
- ryby (bogate w kwasy tłuszczowe omega-3),
- jaja.
Nie jedz:
- ryżu,
- makaronów,
- kasz,
- chleba,
- płatków w każdej postaci,
- bułek,
- owoców,
- słodyczy.
Raz na dwa tygodnie możesz zrobić tzw. ładowanie węglowodanami, wówczas przez półtora dnia jesz to, na co masz ochotę (pizza, lody, słodycze). Po dniu ładowania – ponownie przechodzimy na ketozę.
Dieta ketogeniczna przepisy i menu
Dieta ketogeniczna to jedna z najskuteczniejszych diet odchudzających! Przed jej zastosowaniem warto zasięgnąć porady dietetyka, który pomoże zbilansować jadłospis. Zobacz najsmaczniejsze przepisy diety ketogenicznej!
Sałatka z wędzonego węgorza i awokado
Składniki:
- ½ awokado,
- garść mieszanki sałat,
- 2 łyżki oleju lnianego,
- 70 g wędzonego węgorza,
- 5-6 pomidorków koktajlowych,
- posiekana natka pietruszki,
- posiekany szczypiorek.
Sposób przygotowania:
Awokado pokrój w plasterki. Mięso z wędzonego węgorza porwij na kawałki. Do salaterki wrzuć mieszankę sałat, dodaj awokado, węgorza i pomidorki koktajlowe w połówkach. Całość polej olejem lnianym, posyp natką pietruszki i szczypiorkiem.
Sadzone jajka z fasolką szparagową i majonezem
Składniki:
- 2 jajka,
- 150 g ugotowanej fasoli szparagowej,
- łyżka majonezu,
- łyżeczka nasion słonecznika.
Sposób przygotowania:
Jajka sadzone usmaż na maśle klarowanym lub oleju kokosowym. Na talerz wyłóż jajka, obok ułóż fasolkę. jajka dopraw majonezem. Na koniec danie posyp pestkami słonecznika.
Kotlety mielone w szynce parmeńskiej z migdałowymi brokułami
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa z karkówki,
- 3 plasterki szynki parmeńskiej,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 mała cebula,
- sól, pieprz, oregano,
- 2 łyżki oleju kokosowego do smażenia,
- 300 g ugotowanych brokułów,
- 2 łyżeczki płatków migdałowych.
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz czosnek obierz i drobno posiekaj. Mięso wymieszaj z cebulą i czosnkiem. Dopraw oregano, solą i pieprzem. Do mięsa dodaj odrobinę ciepłej wody i wyrób rękami. Uformuj podłużne kotlety i zawiń je w szynkę parmeńską. Kotlety ułóż na papierze do pieczenia wysmarowanym olejem kokosowym. Piecz w temperaturze 200 stopni przez około 30-35 minut.
Kotlety podawaj z ugotowanymi brokułami posypanymi płatkami migdałowymi.
Dieta ketogeniczna przykładowy jadłospis
Śniadanie
2 jajka na twardo z pomidorkami, świeżym koperkiem i smażonym bekonem
II śniadanie
Koktajl z awokado i jarmużu
Obiad
Udka z kurczaka ze skórą pieczone z papryką i ziołami
Podwieczorek
Tuńczyk w oleju z porem
Kolacja
Tłusty twaróg z siemieniem lnianym i olejem lnianym z dodatkiem ogórka kiszonego
Zobacz także:
Dieta kopenhaska - jadłospis diety 13 dniowej. Próbowałaś?
6 najlepszych przepisów na dietetyczne smoothie!
5 najlepszych przepisów dr Ewy Dąbrowskiej! Smaczne i szybkie w przygotowaniu!