Każdy z tych przepisów na keto naleśniki jest łatwy do przygotowania i doskonale wpasowuje się w zasady diety ketogenicznej. Dzięki niskiej zawartości węglowodanów i wysokiej ilości tłuszczu sprzyjają utrzymaniu stanu ketozy. Szykuj je w mig i zjadaj ze smakiem.
Spis treści:
- Keto naleśniki z mascarpone i masłem orzechowym
- Keto naleśniki z mąki kokosowej i mascarpone
- Keto puszyste naleśniki z mascarpone
Keto naleśniki z mascarpone i masłem orzechowym
Składniki (na 4 naleśniki):
- 3 jajka,
- 100 g serka mascarpone,
- 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej bez cukru i soli),
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia,
- szczypta soli,
- keto słodzik do smaku (opcjonalnie, np. erytrytol).
Sposób przygotowania:
- W dużej misce mocno roztrzep jajka, następnie dodaj mascarpone i dokładnie wymieszaj mikserem, aż powstanie jednolita masa.
- Dodaj masło orzechowe, sól i słodzik. Mieszaj, aż składniki się połączą i powstanie jednorodne ciasto.
- Rozgrzej patelnię i dodaj olej kokosowy lub masło klarowane.
- Na rozpuszczony tłuszcz wylewaj porcje ciasta na patelnię i smaż na średnim ogniu, aż brzegi się zrumienią, a naleśnik będzie łatwy do przewrócenia. Smaż z obu stron.
- Podawaj z dodatkowym masłem orzechowym na wierzchu.
Wartości odżywcze (na 1 naleśnik):
- Kalorie: 210 kcal
- Białko: 30 g
- Tłuszcze: 78 g
- Węglowodany: 9,5 g
fot. Keto naleśniki z mascrapone i masłem orzechowym/ Adobe Stock, olepeshkina
Keto naleśniki z mąki kokosowej i mascarpone
Składniki (na 4 naleśniki):
- 3 jajka,
- 80 g mascarpone,
- 2 łyżki mąki kokosowej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki wody lub mleka migdałowego,
- szczypta soli,
- olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- W dużej misce roztrzep jajka, następnie dodaj mascarpone, mąkę kokosową, proszek do pieczenia, wodę lub mleko migdałowe oraz sól.
- Mieszaj, aż ciasto stanie się jednolite. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.
- Rozgrzej patelnię z olejem kokosowym na średnim ogniu.
- Wylewaj cienkie warstwy ciasta na patelnię i smaż z obu stron, aż naleśniki będą złociste.
- Podawaj z dodatkiem mascarpone lub ulubionymi keto dodatkami, jak np. orzechy, wiórki kokosowe, keto czekolada.
Wartości odżywcze (na 1 naleśnik):
- Kaloryczność: około 180 kcal
- Białko: 5 g
- Tłuszcze: 16 g
- Węglowodany: 3 g
fot. Keto naleśniki z mąki kokosowej i mascarpone/ Adobe Stock, Lyudmila
Keto puszyste naleśniki z mascarpone
Składniki (na 6 naleśników):
- 4 jajka (oddzielone białka od żółtek),
- 100 g mascarpone,
- 2 łyżki mąki migdałowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- keto słodzik do smaku (np. erytrytol),
- szczypta soli,
- masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ubij białka na sztywną pianę z odrobiną soli.
- W osobnej misce wymieszaj żółtka z mascarpone, mąką migdałową, proszkiem do pieczenia, wanilią i słodzikiem.
- Delikatnie połącz masę z mascarpone z ubitymi białkami, mieszając łopatką, aby zachować puszystość.
- Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym lub olejem kokosowym na średnim ogniu.
- Wylewaj ciasto na patelnię, formując niewielkie naleśniki i smaż na złocisty kolor z obu stron.
- Podawaj z dodatkami keto, jak bita śmietana z erytrytolem, orzechy czy keto owoce.
Wartości odżywcze (na 1 naleśnik):
- Kaloryczność: około 150 kcal
- Białko: 6 g
- Tłuszcze: 13 g
- Węglowodany: 1 g
fot. Keto puszyste naleśniki z mascarpone/ Adobe Stock, whiteaster
Czytaj także:
Jak zrobić keto ciasto dyniowe?
4 przepisy na keto szarlotkę
Keto ciasto ze śliwkami: 4 propozycje