Boże Narodzenie w Hiszpanii wygląda nieco inaczej niż w Polsce. Hiszpanie podczas Wigilii nie dzielą się opłatkiem, pod choinką nie ma także prezentów.
Czytaj więcej
Jeśli w żywności pojawią się szkodniki, produkty trzeba wyrzucić, a szafki przetrzeć wodą z octem. Aby robaki w mące, ryżu, kaszy lub płatkach owsianych nie pojawiły się znowu, trzymaj je w zamkniętym pojemniku.
Czytaj więcej
Wypróbuj przepisy na kaki, które świetnie smakuje po upieczeniu. Z dojrzałego kaki zrobisz dżem, tartę i zdrowy koktajl. Surowe kaki nie jest zbyt miękkie, dzięki czemu nie rozpada się podczas pieczenia.
Czytaj więcej
Gęsinę podaje się zwykle z dodatkiem pieczonych owoców (głównie jabłek) i ziemniaków, obficie przyprawioną majerankiem. Do gęsiny pasuje czerwone wino, którym można także podlać gęś w czasie marynowania.
Czytaj więcej
Gęś należy piec w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut w przeliczeniu na 1 kg mięsa. By gęś była miękka i soczysta, w trakcie pieczenia warto podlewać ją sosem.
Czytaj więcej
Gęś faszerowana po polsku ma złocistą, chrupiącą skórkę, a w środku podroby i cielęcinę. Gęś nadziewana po staropolsku wymaga około 4 - 5 godzin pieczenia.
Czytaj więcej
Kwiatowa wróżba andrzejkowa pozwala odczytać przesłanie płynące z kwiatów. Aby wróżyć z kwiatów przygotuj świeże kwiaty lub ich wizerunki na zdjęciach. Każdy z kwiatów ma inne znaczenie.
Czytaj więcej
Zachowanie na cmentarzu, zwłaszcza podczas Wszystkich Świętych i Dnia Zadusznego, pozostawia często wiele do życzenia. Przepychanie się w alejkach czy palenie papierosów nie powinny mieć miejsca na terenie nekropolii.
Czytaj więcej
Wyrok Trybunału Konstytucyjnego wywołał protesty kobiet w całym kraju. Okazuje się, że 2 lata temu Polacy mieli takie samo stanowisko w sprawie zaostrzenia prawa aborcyjnego jak dziś. Dlaczego nie zostało wysłuchane?
Czytaj więcej
Protesty kobiet odbywają się już nie tylko w polskich miastach. Głosy sprzeciwu słychać także za granicą. Wybrzmiały mocne postulaty protestujących. Dymisja rządu to tylko jeden z nich.
Czytaj więcej