Kaki rzadko pojawia się na stołach, zwłaszcza w wersji gotowanej czy pieczonej. Warto jednak wypróbować przepisy na kaki, by przekonać się, że drzemie w nim duży potencjał. Polecamy 4 przepisy na kaki: tartę na słodko, sałatkę z kaki i łososiem, dżem z kaki oraz koktajl.
Tarta z kaki
Składniki:
- 250 g mąki,
- 150 g masła,
- 3 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- 3 owoce kaki,
- 2 łyżki miodu,
- 250 g serka mascarpone,
- 3 łyżki soku pomarańczowego,
- garść pestek granatu,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej z solą. Zimne masło zetrzyj na tarce lub posiekaj i dodaj do mąki. Wbij jajko, dodaj cukier. Zagnieć na gładkie ciasto.
- Ciasto zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażarki na 1 godzinę.
- Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem w kilku miejscach.
- Podpiecz spód w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut, następnie lekko ostudź.
- Mascarpone wymieszaj z miodem i sokiem pomarańczowym, rozsmaruj na podpieczonym spodzie.
- Owoce kaki obierz i pokrój w dość cienkie plasterki lub półplasterki. Owoce ułóż na mascarpone.
- Piecz tartę z kaki przez około 10 - 15 minut, aż lekko się zrumieni. Po wyjęciu z piekarnika posyp pestkami granatu.
fot. Adobe Stock
Dżem z kaki
Składniki:
- 10 dojrzałych owoców kaki,
- 1,5 szklanki cukru,
- sok z 1 cytryny,
- kilka łyżek wody,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej.
Sposób przygotowania:
- Kaki umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do rondla, wsyp cukier.
- Podgrzewaj owoce z cukrem na średnim ogniu, mieszając, by się nie przypaliły, przez około 20 minut.
- W miseczce wymieszaj skrobię z wodą, dodaj do owoców. Dodaj sok z cytryny i podgrzewaj jeszcze przez około 10 minut, aż dżem z kaki nieco zgęstnieje.
- Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, zakręć mocno i odstaw do wystudzenia.
fot. Adobe Stock
Sałatka z kaki i łososiem
Składniki:
- pół opakowania rukoli,
- 1 owoc kaki,
- 50 g łososia wędzonego na zimno,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 garść orzechów nerkowca,
- sól gruboziarnista.
Sposób przygotowania:
- Rukolę przepłucz na sitku i osusz. Przełóż do miski.
- Owoce kaki obierz i pokrój w kostkę. Pokrój łososia.
- Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni.
- Wszystkie składniki przełóż do miski, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw odrobiną soli.
fot. Adobe Stock
Koktajl z kaki
Składniki:
- 2 owoce kaki,
- 2 mandarynki,
- 1 pomarańcza,
- 1 jabłko.
Sposób przygotowania:
- Owoce kaki umyj, obierz i pokrój. Przełóż do misy blendera.
- Dodaj obraną i wypestkowaną pomarańczę i mandarynki. Obierz jabłko, usuń gniazdo nasienne i wrzuć do blendera.
- Wszystkie owoce zblenduj i przelej do szklanek.
fot. Adobe Stock
Zobacz więcej przepisów:
Chlebek bananowy - przepis na zdrowy deser
Chlebek bananowy sprawdzi się jako deser po sobotnim obiedzie albo śniadanie na słodko. To doskonały sposób na wykorzystanie przejrzałych bananów.
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą. Nietypowy przepis
Sałatka z granatem, kuskusem i ciecierzycą bazuje na nietypowej kombinacji smaków, którą podkręca dodatkowo smak natki pietruszki.
Jak zrobić konfiturę z granatu - przepis składniki i przygotowanie
Pomysł na nietypowe przetwory!
Sałatka z melona - przepis składniki i przygotowanie
Wspaniała sałatka z imbirem i białym winem w wydrążonych połówkach melona!