Produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie są wskazane w cukrzycy

Do czego służy indeks glikemiczny?

Wybieranie produktów o niskim indeksie glikemicznym sprzyja normalizacji stężenia glukozy we krwi. Dzięki nim osoba chora na cukrzycę może uniknąć zbyt dużego wzrostu glukozy we krwi po posiłku. Jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym chroni przed hipoglikemią i ograniczają wilczy apetyt.
/ 10.10.2010 19:30
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym nie są wskazane w cukrzycy

Co to jest indeks glikemiczny?

Indeks glikemiczny (IG) to taki wskaźnik, który pokazuje w jakim stopniu wzrasta poziom glukozy we krwi po spożyciu porcji danego produktu zawierającej 50 g węglowodanów przyswajalnych, w porównaniu ze wzrostem glukozy po spożyciu takiej samej ilości węglowodanów w produkcie standardowym (takim jak glukoza lub biały chleb).

Do czego jest potrzebny?

Umożliwia uszeregowanie produktów spożywczych (które zawierają węglowodany) w zależności od tego, jak wzrasta poziom glukozy we krwi po ich spożyciu.

Czy IG oznacza się jedynie dla produktów zawierających węglowodany?

Tak. Białka i tłuszcze bowiem nie zwiększają znacznie poziomu glukozy we krwi.

Warto wiedzieć: Jak się ochronić przed cukrzycą typu 2?

Dlaczego należy unikać produktów o wysokim indeksie glikemicznym?

Pomaga to wyrównać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą typu 2, ale też i u osób zdrowych.

Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym większy powoduje on wzrost glukozy we krwi i jego utrzymanie się przez dłuższy czas. Wzrasta też po takim posiłku stężenie insuliny, a potem może dochodzić dochodzi do gwałtownego obniżenia poziomu glukozy we krwi i dochodzi do niedocukrzenia (hipoglikemii). To z kolei wywołuje napad głodu i zwiększa apetyt. Z tego powodu produkty o wysokim IG nie są wskazane (zarówno dla diabetyków, jak i osób zdrowych).

Zalety produktów o niskim indeksie glikemicznym

Powodują one powolny i stopniowy wzrost glukozy we krwi po posiłku. Dzięki temu pozwalają utrzymać jej odpowiedni poziom u chorych na cukrzycę.

Inne zalety produktów o niskim IG to:

  • powodują mniejsze wydzielanie insuliny;
  • w dalszym czasie po posiłku łagodnie obniżają poziom glukozy we krwi;
  • nie prowadzą do niedocukrzenia;
  • nie wywołują napadów gwałtownego apetytu.

Pamiętaj: aby dieta osoby chorej na cukrzycę była urozmaicona, a jednocześnie odznaczała się niskim indeksem glikemicznym, należy spożywać szczególnie produkty o indeksie glikemicznym poniżej 55!

Polecamy: Encyklopedia zdrowia