Tłuszcze nasycone – najbardziej szkodliwe
Tłuszcze nasycone są najbardziej szkodliwe dla zdrowia – w największym stopniu podwyższają poziom cholesterolu we krwi (co powoduje miażdżycę i chorobę wieńcową). Niestety chorzy na cukrzycę są bardziej narażeni na te choroby.
Nie więcej niż 10% kalorii w naszej codziennej diecie powinno pochodzić z tłuszczu nasyconego (według ekspertów Światowej Organizacji Zdrowia). Tymczasem w Polsce spożywamy ich aż 14%. Dla osób z chorobą wieńcową, z wysokim poziomem cholesterolu we krwi oraz dla osób z cukrzycą te zalecenia są bardziej rygorystyczne – w diecie tych osób z nasyconych kwasów tłuszczowych nie powinno pochodzić więcej niż 7% kalorii.
Gdzie znajduje się tłuszcz nasycony?
Znajdziemy go w następujących produktach:
- w tłuszczach zwierzęcych (słoninie, smalcu, boczku) i tłustych mięsach oraz wędlinach;
- w tłustych produktach mlecznych (tłustym mleku, maśle, śmietanie, serze);
- w twardych margarynach;
- w tłuszczu cukierniczym;
- w chipsach, gotowych ciastach, ciasteczkach i innych wypiekach cukierniczych.
Warto wiedzieć: Czy wszystkie tłuszcze są szkodliwe?
Tłuszcz ukryty czai się w przekąskach
Przegryzane pomiędzy posiłkami przekąski okazują się być „siedliskiem” ukrytego tłuszczu (np. w 100 g c. chipsów jest 40 gram tłuszczu, w czekoladzie – 30 gram, nieco mniej tłuszczu zawierają dwa ptysie – 25 gram i markizy – 23 gramy.
Co jeść w zamian?
Najlepiej zastąpić tłuszcze zwierzęce olejami i miękkimi margarynami. Są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które sprzyjają obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi. Wybierajmy też ryby morskie, warzywa i rośliny strączkowe. Wielu lekarzy zaleca przy tym dietę śródziemnomorską.
Polecamy: Czy leki mogą szkodzić włosom?