Błonnik – eliksir dla jelit
Błonnik chroni przede wszystkim przed szybkim wzrostem cukru we krwi po spożyciu produktów zbożowych, ponieważ przedłuża proces trawienia i wchłaniania węglowodanów. To jednak nie jedyna zaleta błonnika – poprawia on też pracę przewodu pokarmowego, zwiększa perystaltykę jelit. To powoduje, że nie mamy problemów z zaparciami i zmniejszamy ryzyko wystąpienia uchyłkowatości jelita grubego, a nawet jego nowotworów.
Błonnik rozpuszczalny, zawarty w niektórych produktach (np. w płatkach owsianych) ma właściwości obniżania „złego” cholesterolu LDL, który powoduje miażdżycę. Błonnik jest też ważny dla osób, które chcą schudnąć – produkty, które go zawierają, wypełniają przewód pokarmowy i tym samym dają uczucie sytości oraz szybciej zaspokajają głód. Dziennie powinno się spożywać 20-40 g błonnika. W których produktach zbożowych jest go najwięcej? Przede wszystkim w płatkach owsianych, jęczmiennych, pszennych, żytnich, pumperniklu, chlebie razowym z soją i słonecznikiem, kaszy jęczmiennej, gryczanej, beżowym ryżu, chlebie razowym i chrupkim.
Warto wiedzieć: Cukrzycy są bardziej narażeni na udar mózgu
Witaminy
W produktach zbożowych znajdziemy sporo witaminy B1 i PP. Żadna z nich nie jest gromadzona w organizmie i dlatego musimy dostarczać je do organizmu każdego dnia. Dlaczego są tak ważne?
Witamina B1:
- jest potrzebna do prawidłowego trawienia, zwłaszcza węglowodanów;
- wpływa pozytywnie na czynność serca, pracę mięśni i układu nerwowego.
Witamina PP:
- uczestniczy w przemianach białek, tłuszczów i węglowodanów;
- jest konieczna do prawidłowej pracy mózgu i układu nerwowego.
Składniki mineralne
Wśród nich znajduje się konieczny do właściwej pracy nerwów i mięśni magnez. Przeciwdziała on stresowi, pełni też istotną rolę w procesach spalania cukru. Jego niedobór może odgrywać rolę w insulinooporności, nietolerancji glukozy i w nadciśnieniu. U chorych na cukrzycę poziom magnezu we krwi – szczególnie u osób, które mają źle kontrolowaną glikemię i są leczone lekami moczopędnymi – jest często badany.
Cynk bierze udział w syntezie insuliny, białek, czuwa nad kurczliwością mięśni, poprawia sprawność umysłową. Co ciekawe, osoby chore na cukrzycę na ogół mają niższy poziom cynku niż osoby zdrowe.
Potas poprawia zaopatrzenie mózgu w tlen i obniża ciśnienie krwi. Jest poza tym potrzebny do utrzymania prawidłowego rytmu serca. Potas możemy stracić w wyniku hipoglikemii i w czasie przyjmowania leków na odwodnienie.
Kolejnym składnikiem mineralnym obecnym w produktach zbożowych jest żelazo. Jego przyswajalność zwiększa obecność witaminy C. Chroni także przed anemią, na którą są szczególnie narażone kobiety miesiączkujące i osoby starsze (u których żelazo jest gorzej wchłaniane).
Dowiedz się więcej: Tabletki czy insulina - jak się leczyć?
Gdzie szukać tych witamin i składników mineralnych?
Przede wszystkim w produktach zbożowych mało oczyszczonych: w ciemnym pieczywie, kaszach gruboziarnistych (gryczanej, jęczmiennej, jaglanej, ryżu brązowym), płatkach owsianych, jęczmiennych, żytnich i pszennych. Nie znajdziemy ich (w takiej ilości) w białym pieczywie, a zwłaszcza w bułkach, w kaszach drobnych (manna, jęczmienna drobna), mące i białych makaronach.