Potrawy mleczne w cukrzycy typu 2

Chcesz podać swoim gościom wino do obiadu, lecz nie wiesz, jak dobrać odpowiedni trunek do potrawy? A może obawiasz się, że podając wino do pewnych dań popełnisz faux pas? Sprawdź, jak odpowiednio ugościć znajomych podając im pasujący do serwowanego dania zestaw alkoholi!
Mleko jest źródłem wapnia, wysokowartościowego białka oraz witamin B2, B12. Pomimo wielu jego zalet chorzy na cukrzycę powinni wiedzieć, że mleko podwyższa poziom glukozy we krwi – jest to związane z zawartą w nim laktozą, czyli cukrem mlecznym.
/ 04.10.2010 12:16
Chcesz podać swoim gościom wino do obiadu, lecz nie wiesz, jak dobrać odpowiedni trunek do potrawy? A może obawiasz się, że podając wino do pewnych dań popełnisz faux pas? Sprawdź, jak odpowiednio ugościć znajomych podając im pasujący do serwowanego dania zestaw alkoholi!

Zalety mleka

Mleko i przetwory mleczne należą do takich produktów, które powinny się znaleźć w codziennym jadłospisie osoby chorej na cukrzycę. Zawierają one wapń (chroniący przed osteoporozą). Jest on najlepiej przyswajalny przez organizm. 

Aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na wapń, powinno się wypić 2-3 szklanki mleka, kefiru lub jogurtu i zjeść porcję białego sera (8 dag).

Wady mleka

Laktoza (zawarty w mleku i produktach mlecznych cukier mleczny) podnosi poziom glukozy we krwi. U niektórych chorych na cukrzycę wypicie mleka na śniadanie powoduje wzrost glukozy we krwi. Zaleca im się uwzględnianie mleka w późniejszych posiłkach, kilka razy w ciągu dnia (w małych porcjach).

U niektórych osób (zwłaszcza starszych) zdarza się, że po wypiciu mleka pojawiają się bóle brzucha połączone z biegunką. Przyczyną tego może być hipolaktazja (nietolerancja laktozy), czyli cukru mlecznego. W takich przypadkach organizm wytwarza zbyt mało enzymu laktazy, który rozkłada cukier mleczny. Jak sobie wówczas pomóc? Zalecane jest picie jogurtu lub kefiru zamiast mleka albo wypijanie kilka razy w ciągu dnia bardzo małych ilości mleka, np. po ćwierć szklanki. Pomocne jest również przyjmowanie przed wypiciem mleka preparatu zawierającego enzym laktazę.

Uwaga: tłuszcz!

Zawarty w mleku tłuszcz obfituje w nasycone kwasy tłuszczowe i cholesterol, a te podwyższają cholesterol we krwi i przyczyniają się do rozwoju miażdżycy tętnic (choroby występującej częściej u diabetyków niż ludzi zdrowych).

Warto wiedzieć: Jak leczyć stopę cukrzycową?

Ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w zdrowej diecie dostarczającej 1500 kcal (odchudzającej) nie powinna przekraczać 16 g na dzień.
Zarówno produkty do jedzenia, jak i do picia powinny mieć jak najmniej tłuszczu. Poleca się mleko i napoje mleczne 0,5% tłuszczu lub beztłuszczowe, sery białe chude lub półtłuste, serki homogenizowane i jogurty naturalne (owocowe są zwykle słodzone). Najlepiej ograniczyć spożywanie sera żółtego. Ponadto należy unikać dodawania śmietany do zup (można ją zastąpić jogurtem) i jedzenia tłustych miękkich serków, którymi smaruje się chleb (są to na ogół mieszanki masła z tłustym twarogiem).

Zdrowe posiłki mleczne

Mleko i produkty mleczne można wykorzystać w kuchni w rozmaity sposób. Przykłady zdrowych i pożywnych dań, to np. płatki lub musli na mleku lub z jogurtem, budyń na mleku, kisiel mleczny, galaretka z zsiadłego mleka, mleko zsiadłe z kaszą gryczaną, pasty z sera białego z rybą, z posiekaną cebulą lub czosnkiem, z pomidorami lub koncentratem pomidorowym, z tartym jabłkiem, ryż, najlepiej brązowy, z serem białym i truskawkami, pierogi leniwe, pierogi z serem białym, ruskie pierogi (z serem i gotowanymi ziemniakami) oraz deser z sera białego i posiekanych owoców.

Polecamy: Jak się oprzeć podjadaniu?

Redakcja poleca

REKLAMA