Żurek z jajkiem i kiełbasą - przepis

Prosty przepis na klasyczny żurek z kiełbasą i jajkiem - zobacz co musisz kupić i jak go krok po kroku przygotować!

fot. Fotolia

Prosty przepis na żurek - przygotowanie: 30 min

Składniki na 6 porcji żurku:

  • pęczek włoszczyzny
  • 30 dag wędzonej kiełbasy
  • 5 dag wędzonego boczku
  • 0,5 l zakwasu na żur
  • 6 jajek na twardo

Dodatki do żurku:

  • 4–5 suszonych grzybów
  • 3–4 ząbki czosnku
  • 2–3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 liście laurowe
  • 5–6 ziaren ziela angielskiego
  • majeranek
  • sól, pieprz

Przepis na żurek:

  1. Włoszczyznę obierz, opłucz, pokrój na kawałki, włóż do garnka, zalej 1,2 litra wody. Dodaj umyte i namoczone w szklance wody grzyby (z wodą z moczenia), kiełbasę, boczek oraz przyprawy i sól do smaku. Gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu 45 minut. Wywar przecedź.
  2. Zakwas w butelce dobrze wymieszaj, wlej wraz z osadem do wywaru. Żurek, mieszając, zagotuj. Kiełbasę pokrój w plasterki, grzyby w paski, boczek w kostkę i włóż z powrotem do żurku. Dopraw do smaku majerankiem, roztartym z solą czosnkiem i śmietaną.
  3. Jajka obierz ze skorupek, pokrój na plasterki. Żurek wlej do misek, wierzch posyp jajkami.

Czytaj także:

Na podstawie przepisu z Pani Domu
SKOMENTUJ (1)
Zupa ziemniaczana - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (1)
Eva/4 miesiące temu
Kucharka nie powinna mieć lakieru na paznokciach! Raz znalazłam w potrawie taki odprysk....ohyda.