Wegański żurek według Kasi Bukowskiej
Oto składniki na wegański żurek wielkanocny:
- 3 pieczone marchewki
- pieczona cebula
- 3 ząbki pieczonego czosnku
- pieczony por
- 2 pieczone pietruszki
- kawałek pieczonego selera
- 2 łyżki oleju
- majeranek
- tarty korzeń chrzanu
- czarny pieprz w ziarnach
- sól
- ziele angielskie
- liść laurowy
- szklanka żurku (zakwasu na żurek)
- woda
Jak zrobić wegański żurek wielkanocny?
Do przygotowania wegańskiego żurku potrzebujemy pieczonych warzyw, w tym marchewki, selera, cebuli, czosnku i pora. Przekładamy je do garnka i zalewamy dzbankiem wody. Dodajemy przyprawy i całego pora. Gotujemy całość przez godzinę do uzyskania esencjonalnego bulionu. Wyławiamy z zupy warzywa. Dodajemy przetarty chrzan oraz majeranek. Wlewamy zakwas na żurek (przedtem mieszamy łyżką zakwas, aby mąka, która osiadła na dno wymieszała się z całością). Zagotowujemy całość jeszcze około 3-4 minuty. Żurek wegański możemy podawać z ziemniakami lub makaronem.
Polecamy!
Zobacz, jak przygotować aromatyczny wegański gulasz! 3 sprawdzone przepisy na żurek na szynce. Sprawdź!