Kasia gotuje z Polki.pl - Wegański żurek

Żurek, to klasyczna zupa, bez której nie mogą się obyć święta wielkanocne. Zobaczcie, jak przygotować ją w wersji wegańskiej, nie tracić na tym na smaku!
Sylwia Kazimierczuk / 12.03.2018 12:54

Wegański żurek według Kasi Bukowskiej

Oto składniki na wegański żurek wielkanocny:

  • 3 pieczone marchewki
  • pieczona cebula
  • 3 ząbki pieczonego czosnku
  • pieczony por
  • 2 pieczone pietruszki
  • kawałek pieczonego selera
  • 2 łyżki oleju
  • majeranek
  • tarty korzeń chrzanu
  • czarny pieprz w ziarnach
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szklanka żurku (zakwasu na żurek)
  • woda

Jak zrobić wegański żurek wielkanocny?

Do przygotowania wegańskiego żurku potrzebujemy pieczonych warzyw, w tym marchewki, selera, cebuli, czosnku i pora. Przekładamy je do garnka i zalewamy dzbankiem wody. Dodajemy przyprawy i całego pora. Gotujemy całość przez godzinę do uzyskania esencjonalnego bulionu. Wyławiamy z zupy warzywa. Dodajemy przetarty chrzan oraz majeranek. Wlewamy zakwas na żurek (przedtem mieszamy łyżką zakwas, aby mąka, która osiadła na dno wymieszała się z całością). Zagotowujemy całość jeszcze około 3-4 minuty. Żurek wegański możemy podawać z ziemniakami lub makaronem.

Polecamy!

Zobacz, jak przygotować aromatyczny wegański gulasz! 3 sprawdzone przepisy na żurek na szynce. Sprawdź!