POLECAMY

Przepis Magdy Gessler na aromatyczną zupę gulaszową

Przepis na zupę gulaszową pochodzi z książki Magdy Gessler "Kuchnia moja pasja". Zobacz, jak słynna restauratorka przygotowuje tradycyjne danie kuchni węgierskiej!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
Przepis Magdy Gessler na aromatyczną zupę gulaszową fot. Fotolia

Zupa gulaszowa to popularne danie kuchni węgierskiej. Jej główne składniki to mięso oraz duża ilość papryki. Danie jest niezwykle rozgrzewające, a zgodnie z tradycją przyrządzano je w kociołku zawieszonym nad ogniskiem. W wersji Magdy Gessler, zupa gulaszowa bazuje na pysznym schabie karkowym. Jeśli masz ochotę, do potrawy możesz dodać także pieczarki. Dzięki temu smak dania będzie nieco łagodniejszy.

Składniki na zupę gulaszową według Magdy Gessler:

  • kilogram schabu karkowego
  • 3 łyżki smalcu
  • 6 ząbków czosnku
  • 6 łyżek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ostrej papryki w proszku
  • 4 pomidory
  • 3 upieczone papryki
  • 4 ziemniaki
  • kminek, sól

Na wywar mięsny do zupy gulaszowej:

  • gicz cielęca
  • nóżka wieprzowa

Na wywar z warzyw:

  • cebula
  • 2 marchewki
  • pół selera
  • 1 litr wody

Na zacierki do zupy gulaszowej:

  • jajko
  • mąka

​Zobacz też przepis na bogracz węgierski

Przepis na zupę gulaszową według Magdy Gessler:

  1. Kilogram schabu karkowego kroimy w kostkę i marynujemy w 3 łyżkach słodkiej papryki, 6 ząbkach czosnku roztartych z odrobiną soli i kminku. Gulasz jest ciężki, a kminek jest naszym bezpiecznikiem. To jest nasze lekarstwo na gulasz. Zostawiamy mięso na całą noc.
  2. Dwie łyżki smalcu rozgrzewamy na patelni i wrzucamy dwie duże pokrojone w paski cebule. Dodajemy mięso, które leciutko obsmażamy.
  3. Kiedy mięso zaczyna lekko puszczać sok zasypujemy je kolejnymi trzema łyżkami słodkiej papryki. Papryka w gulaszu jest wszechobecna. Wszystko razem gotujemy, uzupełniając kleistym rosołem i wywarem z warzyw.
  4. Dalej dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory, upieczoną i pokrojoną paprykę, ostrą paprykę w proszku i 4 pokrojone w kostkę ziemniaki. Kiedy wszystko jest miękkie, dodajemy zacierki, które zagniatamy z całego jajka i mąki.

Magda Gessler "Kuchnia moja pasja" Edipresse Książki, 2005

Na zlecenie Edipresse

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (21)
/miesiąc temu
Ja gulaszowa robie według starego przepisu z przepisybabci.com jest pyszna
/2 miesiące temu
ja dodaje 2 łyżki ketchupu Pudliszki zamiast pomidorów i jest super
/3 miesiące temu
uważam że zupa gulaszowa to najlepsze danie. Ale uwaga, musi być właśnie z przepisu pani Gessler ;-)
POKAŻ KOMENTARZE (18)