Kolejny odcinek 18 sezonu ”Kuchennych rewolucji” prowadzony przez restauratorkę Magdę Gessler, miał miejsce w Szczecinie, w „Rozmarynie”. Restauracja z kuchnią włoską, serwująca dania z kilku stron świata zaprezentowała nie do końca udane propozycje, które mijały się z tradycyjną kuchnią. Sprawdź, jak prawidłowo zrobić aromatyczną włoską focaccię z rozmarynem i krem z pomidorów!
Jesteś ciekawy, jak upiec najlepszą szarlotkę, jak od właściciela „Rozmarynu”? Mamy dla ciebie przepisy i porady, jak uzyskać perfekcyjne wypieki za każdym razem!
Focaccia z rozmarynem
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- Szklanka letniej wody
- 5 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
- Szczypta cukru
- Szczypta soli
- Łyżka suszonych drożdży
- Listki świeżego rozmarynu (opcjonalnie suszony)
Jak zrobić włoską focaccię?
- Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier, drożdże oraz wodę. Miksuj na średnich obrotach miksera przez około 5 minut.
- W razie potrzeby dolej wody. Miksuj kolejne 5 minut do uzyskania gładkiego drożdżowego ciasta.
- Przełóż ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj drugą częścią tak, aby wierzch zbyt mocno nie spiekł się. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Następnie rozciągnij palcami. Posmaruj oliwą z oliwek z solą i odrobiną wody.
- Przygotuj niewielkie otwory palcem i włóż listki rozmarynu.
- Piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Krem z pomidorów
Składniki:
- Około 20 pomidorów podłużnych
- Pół szklanki oliwy z oliwek
- 4 ząbki czosnku
- Biała cebula
- Szczypta cukru
- Szczypta pieprzu
- Oregano
- Tymianek
- 4 szklanki bulionu
Jak zrobić tradycyjny krem z pieczonych pomidorów?
- Pomidory umyj pod bieżącą wodą i przekrój na mniejsze kawałki.
- Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Dodaj czosnek.
- Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut do miękkości. Cebulę przesmaż na oliwie z oliwek i posyp ziołami.
- Przełóż warzywa do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 10 minut.
- Na koniec zmiksuj na gładki krem blenderem lub w mikserze kielichowym. Podaj z grzankami z chleba lub włoskim grissini.
Szarlotka na cieście kruchym
Składniki:
- 250 g masła
- Kilogram jabłek typu Szara Reneta lub Jonagold
- ¾ szklanki cukru brązowego lub białego
- Łyżka śmietany
- 3 szklanki mąki
- Łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki kaszy manny
Jak zrobić tradycyjną szarlotkę na maśle?
- Masło pokrój na mniejsze kawałeczki. Zagnieć z mąką, dodaj proszek do pieczenia i śmietanę.
- Uformuj jak najkrócej – inaczej ciasto nie będzie wystarczająco kruche. Przełóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
- Jabłka obierz, wydrąż szypułki i gniazda nasienne.
- Przełóż pokrojone kawałki do rondelka i duś przez 10 minut do uzyskania gęstego musu.
- Dopraw do smaku cynamonem (opcjonalnie). Dodaj kaszę manną. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.
- Jedną część połóż do formy. Zapiecz przez 15 minut na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza.
- Wyciągnij, włóż jabłka i dodaj koleją część ciasta startą na tarce. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Zobacz też:
Sprawdź porady Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji", jak przygotować tradycyjnego de' volaille'a! Sprawdź doskonały przepis na zupę gulaszową Magdy Gessler!