Magda Gessler fot. ONS.pl

Drugi odcinek nowego sezonu "Kuchennych Rewolucji" w szczecińskim "Rozmarynie". Zobacz, jak zrobić prawdziwą włoską focaccię i krem z pomidorów!

Magda Gessler zawitała w ostatnim odcinku do szczecińskiego "Rozmarynu". Natrafiła na włoskie potrawy, które ją rozczarowały. Sprawdź, jak przygotować je poprawnie, aby zaskoczyć domowników!
Sylwia Kazimierczuk / 14.09.2018 10:25
Magda Gessler fot. ONS.pl

Kolejny odcinek 18 sezonu ”Kuchennych rewolucji” prowadzony przez restauratorkę Magdę Gessler, miał miejsce w Szczecinie, w „Rozmarynie”. Restauracja z kuchnią włoską, serwująca dania z kilku stron świata zaprezentowała nie do końca udane propozycje, które mijały się z tradycyjną kuchnią. Sprawdź, jak prawidłowo zrobić aromatyczną włoską focaccię z rozmarynem i krem z pomidorów!

Jesteś ciekawy, jak upiec najlepszą szarlotkę, jak od właściciela „Rozmarynu”? Mamy dla ciebie przepisy i porady, jak uzyskać perfekcyjne wypieki za każdym razem!

Focaccia z rozmarynem

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • Szklanka letniej wody
  • 5 łyżek oliwy z oliwek dobrej jakości
  • Szczypta cukru
  • Szczypta soli
  • Łyżka suszonych drożdży
  • Listki świeżego rozmarynu (opcjonalnie suszony)

Jak zrobić włoską focaccię?

  1. Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier, drożdże oraz wodę. Miksuj na średnich obrotach miksera przez około 5 minut.
  2. W razie potrzeby dolej wody. Miksuj kolejne 5 minut do uzyskania gładkiego drożdżowego ciasta.
  3. Przełóż ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia.  Przykryj drugą częścią tak, aby wierzch zbyt mocno nie spiekł się. Odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Następnie rozciągnij palcami. Posmaruj oliwą z oliwek z solą i odrobiną wody.
  5. Przygotuj niewielkie otwory palcem i włóż listki rozmarynu.
  6. Piecz przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Krem z pomidorów

Składniki:

  • Około 20 pomidorów podłużnych
  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • 4 ząbki czosnku
  • Biała cebula
  • Szczypta cukru
  • Szczypta pieprzu
  • Oregano
  • Tymianek
  • 4 szklanki bulionu

Jak zrobić tradycyjny krem z pieczonych pomidorów?

  1. Pomidory umyj pod bieżącą wodą i przekrój na mniejsze kawałki.
  2. Następnie przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polej oliwą z oliwek. Dodaj czosnek.
  3. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut do miękkości. Cebulę przesmaż na oliwie z oliwek i posyp ziołami.
  4. Przełóż warzywa do garnka i zalej bulionem. Gotuj przez 10 minut.
  5. Na koniec zmiksuj na gładki krem blenderem lub w mikserze kielichowym. Podaj z grzankami z chleba lub włoskim grissini.

Szarlotka na cieście kruchym

Składniki:

  • 250 g masła
  • Kilogram jabłek typu Szara Reneta lub Jonagold
  • ¾ szklanki cukru brązowego lub białego
  • Łyżka śmietany
  • 3 szklanki mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kaszy manny

Jak zrobić tradycyjną szarlotkę na maśle?

  1. Masło pokrój na mniejsze kawałeczki. Zagnieć z mąką, dodaj proszek do pieczenia i śmietanę.
  2. Uformuj jak najkrócej – inaczej ciasto nie będzie wystarczająco kruche. Przełóż do lodówki na godzinę do schłodzenia.
  3. Jabłka obierz, wydrąż szypułki i gniazda nasienne.
  4. Przełóż pokrojone kawałki do rondelka i duś przez 10 minut do uzyskania gęstego musu.
  5. Dopraw do smaku cynamonem (opcjonalnie). Dodaj kaszę manną. Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj.
  6. Jedną część połóż do formy. Zapiecz przez 15 minut na złoty kolor w 180 stopniach Celsjusza.
  7. Wyciągnij, włóż jabłka i dodaj koleją część ciasta startą na tarce. Piecz przez 60 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Zobacz też:
Sprawdź porady Magdy Gessler z "Kuchennych rewolucji", jak przygotować tradycyjnego de' volaille'a! Sprawdź doskonały przepis na zupę gulaszową Magdy Gessler!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)