Rosół - przepis Magdy Gessler

Warto wzbogacić go subtelną nutą żurawiny!
Weronika Kwaśniak / 16.04.2014 08:00
DRUKUJ PRZEPIS
Rosół - przepis Magdy Gessler Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • pół tuszki z kaczki (ważne, żeby był korpus, nóżka, szyjka, skrzydło, żołądek, serce i tłuszcz)
  • 2 l wody
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 mały seler
  • 2 pietruszki
  • 1 por
  • 2 duże gałązki świeżego lub 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 5 goździków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 6 łyżek domowej żurawiny
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na rosół!

  1. Warzywa obierz i umyj, cebule opal nad ogniem.
  2. Mięso opłucz.
  3. Mięso i warzywa zalej wodą.
  4. Dodaj lubczyk, liście laurowe, ziele angielskie i goździki.
  5. Gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny.
  6. Wyjmij mięso i warzywa, przecedź bulion.
  7. Czysty rosół z kaczki podawaj z łyżką żurawiny i natką pietruszki.
  8. Z ugotowanego mięsa i warzyw możesz przyrządzić farsz do pierogów lub pokroić je i podać z rosołem.

Więcej przepisów Magdy Gessler w książce "Kuchenne rewolucje. Nowe przepisy Magdy Gessler" (premiera 17 IV)



Sprawdź inne przepisy na zupy:

DRUKUJ PRZEPIS