POLECAMY

Bomba witaminowa - sprawdź jak przygotować surówkę z białej kapusty

Surówka z białej kapusty to klasyczny dodatek do obiadu, który doskonale współgra z pieczonym mięsem – sprawdź nasze przepisy!

/ 2 tygodnie temu
Bomba witaminowa - sprawdź jak przygotować surówkę z białej kapusty fot. Fotolia

Surówka z białej kapusty to ogromna dawka witaminy C oraz K. Jest przy tym niskokaloryczna, pod warunkiem, że przygotujemy ja bez dodatku majonezu - można go zastąpić jogurtem lub kwaśną śmietana. Dobrym połączeniem jest siekany koperek, tarta marchewka lub chrzan, który podkreśla smak całości. Sprawdź przepisy na zdrową i doskonałą surówkę!

Surówka z białej kapusty z koperkiem

Oto składniki na surówkę z białej kapusty z koperkiem:

  • pół główki białej kapusty
  • pęczek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżeczki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić surówkę z białej kapusty z koperkiem?

Kapustę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i odwirowujemy w suszarce do sałaty. Siekamy koperek. Majonez łączymy z octem jabłkowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w misce do lodówki do schłodzenia. Tak przyrządzoną możemy zaserwować do obiadu lub przystawek.

Surówka z białej kapusty i marchewki

Oto składniki na surówkę z białej kapusty i marchewki:

  • ¼ szklanki octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta kminu
  • suszonego oregano
  • musztarda
  • pół główki białej kapusty
  • 3 marchewki
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić surówkę z białej kapusty i marchewki?

Przeciskamy czosnek przez praskę, łączymy z kminem, octem winnym, oregano, musztardą, solą i pieprzem. Marchewkę dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kapustę siekamy drobno, myjemy pod bieżąca woda i osuszamy w suszarce do sałaty. Przekładamy do miski i przykrywamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny do przegryzienia się smaków. Serwujemy do obiadu lub jako samodzielne danie.

Surówka z białej kapusty z chrzanem

Oto składniki na surówkę z białej kapusty z chrzanem:

  • oliwa z oliwek
  • pół główki białej kapusty
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ¼ szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki octu winnego
  • łyżka startego chrzanu
  • pół cebuli
  • ogórek

Jak zrobić surówkę z białej kapusty z chrzanem?

Siekamy drobno cebulę. Oliwę z oliwek mieszamy z solą, pieprzem, kwaśną śmietaną, octem oraz startym wcześniej chrzanem. Ogórek kroimy w talarki. Kapustę siekamy drobno i myjemy pod bieżąca woda. Osuszamy dokładnie. Wszystkie  składniki łączymy i odstawiamy w misce do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Tak przyrządzoną surówkę z białej kapusty możemy podawać w asyście mięsa lub pieczonej ryby.

Sprawdź inne przepisy na sałatki

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)