Rydze w maśle na zimę

Zachowaj smak jesieni na zimowe miesiące.

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Rydze w maśle na zimę
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • dorodne młode kapelusze rydzów
  • sól
  • masło
Dynia marynowana - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na rydze w maśle!

  1. W dużym garnku zagotuj wodę, posól i obgotuj kapelusze rydzów przez ok. 4 minuty.
  2. Wyjmij z wrzątku łyżką cedzakową. Ułóż na lnianej ściereczce, żeby dobrze przeschły.
  3. W garnku sklaruj masło: roztop na wolnym ogniu, zbierz z powierzchni pianę (w ten sposób oddziela się czysty tłuszcz od białka).
  4. W czystych, wyparzonych i osuszonych słoikach układaj warstwę rydzów i zalewaj je sklarowanym masłem.
  5. Słoiki zakręć wyparzonymi zakrętkami.
  6. Pasteryzuj przez 45 minut.
  7. Ostudź, przenieś do spiżarni.

Sprawdź inne przepisy na dania z grzybów:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)