Borowik szlachetny, inaczej "prawdziwek". fot. Fotolia

Prawdziwki - marynowane w occie, w sosie oraz suszone

Prawdziwki to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które posłużą jako główny składnik zupy wigilijnej lub krokietów z grzybami.
Borowik szlachetny, inaczej "prawdziwek". fot. Fotolia

Spis treści

  1. Prawdziwki marynowane
  2. W wersji suszonej
  3. Sos do mięsa
  4. Borowiki pieczone faszerowane

Prawdziwki marynowane w occie

Składniki:

  • 2 kg prawdziwków,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki wody,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Przygotowanie:

  1. Grzyby obierz dokładnie i pozbądź się resztek mchu i piasku. Pokrój na mniejsze plasterki lub kawałki.
  2. Obmyj pod wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Zagotuj je w garnku z wodą przez kilka minut. W innym garnku wymieszaj składniki na zalewę. Gotuj przez 15 minut.
  4. Prawdziwki włóż do wyparzonych słoików i zalej wrzącą zalewą. Zakręć dokładnie i ułóż do góry dnem.
  5. Następnego dnia zagotuj w garnku wyłożonego ściereczką bawełnianą i wypełnionego wodą. Pozostaw tak przynajmniej na 30 minut.

Prawdziwki suszone

Przygotowanie:

I metoda

Prawdziwki oczyść za pomocą pędzelka i obierz skórkę. Obmyj w wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na drobne kawałki lub w plasterki. Ułóż je na blacie lub na bawełnianej ściereczce. Przygotuj długą nić rzemyk i za pomocą igły nawlekaj jeden po drugim. Zawieś nad kuchenką gazową lub w suchym pomieszczeniu. Jeżeli nie chcesz nawlekać ich na nić, ułóż na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez 4-5 godzin.

II metoda

Prawdziwki oczyść za pomocą pędzelka i obierz skórkę. Obmyj w wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym. Pokrój na drobne kawałki lub w plasterki. Ułóż je na blacie lub na bawełnianej ściereczce. Ułóż na paterach suszarki do grzybów i włącz zgodnie z wybranym programem rekomendowanym przez producenta.

Prawdziwki suszone
fot. Adobe Stock

Prawdziwki – sos do mięsa

Składniki:

  • 1 kg prawdziwków,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • średnia marchewka,
  • śmietana 30%,
  • łyżeczka skrobi ziemniaczanej.

Przygotowanie:

  1. Grzyby dokładnie obierz ze skórki i oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie  obmyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Duś na patelni przez 10 minut – dodaj opcjonalnie posiekaną cebulę.
  3. Dolej odrobinę wody i duś kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem. Zalej całość śmietaną i wymieszaj.
  4. Jeżeli wolisz nieco bardziej kremowy sos, zmiksuj go za pomocą ręcznego blendera.

Borowiki pieczone faszerowane

Składniki:

  • kilka kapeluszy prawdziwków,
  • kilka plastrów boczku,
  • natka pietruszki,
  • masło,
  • garść startego parmezanu.

Przygotowanie:

  1. Budowa kapelusza borowika różni się od pieczarki, stąd potrzeba wydrążyć w nim nieco miejsca na farsz.
  2. Zaletą jest jednak to, że jeden duży kapelusz prawdziwka z powodzeniem zastąpi kilka pieczarek.
  3. Do kapelusza wkładamy pół łyżeczki masła, pokrojony w cieniutkie plasterki boczek, parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut, ale zależy to od tego, jak dorodne są grzyby - duże okazy pieczemy dłużej, małe - krócej.

Zobacz też inne przepisy na grzyby:
Łazanki z kapustą i grzybami - sprawdzony przepis
Ranking Top 3 suszarek do grzybów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/05.10.2014 12:06
mąka zupełnie zbyteczna...
/13.10.2013 15:45
prawdziwki po prostu sa pyszne.pycha................
/06.11.2012 08:33
ja za prawdziwkami nie przepadam jakoś szczególnie, owszem może jest to rzadszy grzyb niż jakieś tam opieńki, ale...
POKAŻ KOMENTARZE (1)