Przepisy na prawdziwki - nie tylko sos

Spożytkowanie prawdziwków na zwykły sos to raczej marnotrawstwo tych grzybów. Zobacz, co w sezonie grzybowym zrobić z prawdziwkami. Oto propozycje na prawdziwkowe przystawki.
Przepisy na prawdziwki - nie tylko sos fot. Fotolia

Są tacy, którzy sezon grzybowy zaczynają 24 czerwca, a więc w dzień św. Jana. Kiedy pierwszego dnia znajdzie się kilka dorodnych prawdziwków już wiadomo, że grzybobranie tego roku będzie obfite!

Zobacz także: Przepis na wyśmienitą zupę-krem z kurek

Jego prawdziwa nazwa to borowik szlachetny. "Prawdziwek" to krakowski regionalizm, który jednak przyjął się w całej Polsce, stąd chyba każdy wie, o jakiego grzyba chodzi. Najłatwiej spotkać go w lasach iglastych, a także bukowych oraz dębowych. Najłatwiej - chociaż tak naprawdę o dorodnego prawdziwka trudno. Jest celem każdego grzybiarza, stąd raz zauważony natychmiast znika w głębi kosza.

Prawdziwki na maśle

Nie jest to może propozycja szczególnie dietetyczna, ale na pewno niezwykle smaczna. Smażone na maśle z przyprawami to propozycja np. na śniadanie.

Składniki:

  • 60 dag kapeluszy prawdziwków
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka mąki
  • niepełna szklanka śmietany
  • masło do smażenia
  • sól, pieprz, świeże zioła.

Sposób przygotowania:

Kapelusze grzybów kroimy w grubsze plasterki. Cebule siekamy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy cebulkę, a gdy się zeszkli - dodajemy grzyby. Smażymy cały czas mieszając, by nie przywarły do dna. Do śmietany dodajemy mąkę, po podsmażeniu wlewamy ją na patelnię. Mieszamy, smażymy jeszcze przez chwilę. Podajemy doprawione solą, pieprzem i dowolnymi świeżymi ziołami - może to być np. bazylia lub pietruszka.

Zobacz także: Jak sprawnie oczyścić grzyby?

Borowiki pieczone faszerowane

Dosyć popularne są faszerowane kapelusze pieczarek - my proponujemy, by nadziać i podpiec kapelusze prawdziwków. To dopiero przystawka!

Składniki:

  • kilka kapeluszy prawdziwków
  • kilka plastrów boczku
  • natka pietruszki
  • masło
  • garść startego parmezanu

Sposób przygotowania:

Budowa kapelusza borowika różni się od pieczarki, stąd potrzeba wydrążyćw nim nieco miejsca na farsz. Zaletą jest jednak to, że jeden duży kapelusz prawdziwka z powodzeniem zastąpi kilka pieczarek. Do kapelusza wkładamy pół łyżeczki masła, pokrojony w cieniutkie plasterki boczek, parmezan i posiekaną natkę pietruszki. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 20 minut, ale zależy to od tego, jak dorodne są grzyby - duże okazy pieczemy dłużej, małe - krócej.

Pieczone kapelusze doskonale smakują serwowane z zimnym sosem, np. tatarskim lub czosnkowym.

Polecamy: Kisimy grzyby

Prawdziwki zapiekane z gorgonzolą

Składniki:

  • kilka kapeluszy prawdziwków
  • 10 dag sera gorgonzola
  • łyżka masła
  • kilka owoców białych winogron
  • drobno krojona natka pietruszki lub świeży tymianek
  • garstka wyłuskanych ziaren dyni

Sposób przygotowania:

Kapelusze grzybów odwracamy, na gąbczastej stronie kładziemy plasterek sera, odrobinę masła, przekrojone na pół winogrona, ziarenka dyni. Posypujemy świeżą natką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20 minut.

Zobacz także: Wartości odżywcze grzybów

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/4 lata temu
mąka zupełnie zbyteczna...
/5 lat temu
prawdziwki po prostu sa pyszne.pycha................
/6 lat temu
ja za prawdziwkami nie przepadam jakoś szczególnie, owszem może jest to rzadszy grzyb niż jakieś tam opieńki, ale...
POKAŻ KOMENTARZE (1)