Co zrobić z prawdziwków - przepisy na dania obiadowe i pyszny sos grzybowy

Borowik szlachetny, inaczej "prawdziwek". fot. Fotolia
Prawdziwki, czyli borowiki szlachetne, to jedne z najsmaczniejszych grzybów, które posłużą jako główny składnik zupy wigilijnej lub krokietów z grzybami. Borowiki szlachetne oczyść i obierz, następnie pokrój w plasterki na suszenie lub zalej zalewą do słoików. Możesz przygotować sos z prawdziwków na śmietanie i cebuli, który jest idealny do mięsa.
Edyta Liebert / 01.10.2020 10:43
Borowik szlachetny, inaczej "prawdziwek". fot. Fotolia

Prawdziwki możesz wykorzystać do aromatycznych sosów, które dodasz do makaronu, kaszy, ziemniaków czy mięs. 

Spis treści:

  1. Sos grzybowy z prawdziwków
  2. Borowiki faszerowane boczkiem i parmezanem
  3. Prawdziwki marynowane
  4. Suszone grzyby - przepis na prawdziwki

Sos grzybowy z prawdziwków

Składniki:

  • 500 g prawdziwków,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • średnia marchewka,
  • 1 cebula,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • 1 łyżka mąki.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie  obmyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Wrzuć grzyby do gotującej się w wody i gotuj 8 minut.
  2. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Duś na patelni przez 10 minut – dodaj opcjonalnie posiekaną cebulę.
  3. Dolej odrobinę wody, prawdziwki na sos i duś kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem. Zalej całość śmietaną i wymieszaj.

Sos grzybowy z prawdziwkówfot. Adobe Stock

Borowiki faszerowane boczkiem i parmezanem

Składniki:

  • kilka kapeluszy prawdziwków,
  • kilka plastrów boczku,
  • natka pietruszki,
  • masło,
  • garść startego parmezanu.

Sposób przygotowania:

  1. Budowa kapelusza borowika różni się od pieczarki, stąd potrzeba wydrążyć w nim nieco miejsca na farsz. Do kapelusza włóż pół łyżeczki masła, pokrojony w cieniutkie plasterki boczek, parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
  2. Piecz w temperaturze 175°C przez ok. 20 minut; duże okazy piecz dłużej, małe - krócej.

Prawdziwki faszerowanefot. Adobe Stock

Prawdziwki marynowane

Składniki:

  • 2 kg prawdziwków,
  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki wody,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • szczypta cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby obierz dokładnie i pozbądź się resztek mchu i piasku. Pokrój na mniejsze plasterki lub kawałki.
  2. Obmyj pod wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
  3. Zagotuj je w garnku z wodą przez 8 minut. W innym garnku wymieszaj składniki na zalewę. Gotuj przez 15 minut.
  4. Prawdziwki włóż do wyparzonych słoików i zalej wrzącą zalewą. Zakręć dokładnie i ułóż do góry dnem.
  5. Następnego dnia zagotuj w garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą i wypełnionym wodą.

Prawdziwki marynowane w słoikachfot. Adobe Stock

Suszone grzyby - przepis na prawdziwki

Sposób przygotowania:

  1. Prawdziwki oczyść za pomocą pędzelka i obierz skórkę. Obmyj w wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym.
  2. Pokrój na drobne kawałki lub w plasterki. Ułóż je na blacie lub na bawełnianej ściereczce.
  3. Przygotuj długą nić (rzemyk) i za pomocą igły nawlekaj jeden po drugim.
  4. Zawieś nad kuchenką gazową lub w suchym pomieszczeniu.
  5. Jeżeli nie chcesz nawlekać prawdziwków na nić, ułóż je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez 4-5 godzin. Opcjonalnie: ułóż na paterach suszarki do grzybów i włącz zgodnie z wybranym programem, rekomendowanym przez producenta.

Prawdziwki suszone
fot. Adobe Stock

Artykuł pierwotnie opublikowany 25.06.2012.

Zobacz więcej przepisów na dania z grzybami:
Przetwory z grzybów
Co zrobić z maślaków?
Grzyby duszone
Sos z podgrzybków
Rydze smażone
Potrawy z grzybów
Maślaki duszone w śmietanie
Zupa grzybowa Magdy Gessler
Grzyby w śmietanie

Redakcja poleca

REKLAMA