Prawdziwki możesz wykorzystać do aromatycznych sosów, które dodasz do makaronu, kaszy, ziemniaków czy mięs.
Spis treści:
- Sos grzybowy z prawdziwków
- Borowiki faszerowane boczkiem i parmezanem
- Prawdziwki marynowane
- Suszone grzyby - przepis na prawdziwki
Sos grzybowy z prawdziwków
Składniki:
- 500 g prawdziwków,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu,
- średnia marchewka,
- 1 cebula,
- 100 ml śmietany 30%,
- 1 łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
- Grzyby oczyść ze wszelkich zanieczyszczeń. Następnie obmyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Wrzuć grzyby do gotującej się w wody i gotuj 8 minut.
- Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Duś na patelni przez 10 minut – dodaj opcjonalnie posiekaną cebulę.
- Dolej odrobinę wody, prawdziwki na sos i duś kolejne 10 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem. Zalej całość śmietaną i wymieszaj.
fot. Adobe Stock
Borowiki faszerowane boczkiem i parmezanem
Składniki:
- kilka kapeluszy prawdziwków,
- kilka plastrów boczku,
- natka pietruszki,
- masło,
- garść startego parmezanu.
Sposób przygotowania:
- Budowa kapelusza borowika różni się od pieczarki, stąd potrzeba wydrążyć w nim nieco miejsca na farsz. Do kapelusza włóż pół łyżeczki masła, pokrojony w cieniutkie plasterki boczek, parmezan i posiekaną natkę pietruszki.
- Piecz w temperaturze 175°C przez ok. 20 minut; duże okazy piecz dłużej, małe - krócej.
fot. Adobe Stock
Prawdziwki marynowane
Składniki:
- 2 kg prawdziwków,
- 1 szklanka octu,
- 2 szklanki wody,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- szczypta cukru.
Sposób przygotowania:
- Grzyby obierz dokładnie i pozbądź się resztek mchu i piasku. Pokrój na mniejsze plasterki lub kawałki.
- Obmyj pod wodą i osusz za pomocą ręcznika papierowego.
- Zagotuj je w garnku z wodą przez 8 minut. W innym garnku wymieszaj składniki na zalewę. Gotuj przez 15 minut.
- Prawdziwki włóż do wyparzonych słoików i zalej wrzącą zalewą. Zakręć dokładnie i ułóż do góry dnem.
- Następnego dnia zagotuj w garnku wyłożonym ściereczką bawełnianą i wypełnionym wodą.
fot. Adobe Stock
Suszone grzyby - przepis na prawdziwki
Sposób przygotowania:
- Prawdziwki oczyść za pomocą pędzelka i obierz skórkę. Obmyj w wodzie i wysusz ręcznikiem papierowym.
- Pokrój na drobne kawałki lub w plasterki. Ułóż je na blacie lub na bawełnianej ściereczce.
- Przygotuj długą nić (rzemyk) i za pomocą igły nawlekaj jeden po drugim.
- Zawieś nad kuchenką gazową lub w suchym pomieszczeniu.
- Jeżeli nie chcesz nawlekać prawdziwków na nić, ułóż je na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku w temperaturze 50 stopni Celsjusza przez 4-5 godzin. Opcjonalnie: ułóż na paterach suszarki do grzybów i włącz zgodnie z wybranym programem, rekomendowanym przez producenta.
fot. Adobe Stock
Artykuł pierwotnie opublikowany 25.06.2012.
Zobacz więcej przepisów na dania z grzybami:
Przetwory z grzybów
Co zrobić z maślaków?
Grzyby duszone
Sos z podgrzybków
Rydze smażone
Potrawy z grzybów
Maślaki duszone w śmietanie
Zupa grzybowa Magdy Gessler
Grzyby w śmietanie