Rydze w śmietanie - przepis, składniki i przygotowanie

Rydze w śmietanie smaży się ok. 30 minut. Najlepiej smakują z chrupiącym pieczywem.
Edyta Liebert / 07.10.2020 09:57
DRUKUJ PRZEPIS
Rydze w śmietanie - przepis, składniki i przygotowanie fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag rydzów,
  • 0, 5 szklanki śmietany 30%,
  • sólo i pieprz,
  • 2 łyżki masła.
Przygotowanie:

Rydze w śmietanie urozmaicą jesienne menu. Możesz dodać do nich zeszkloną cebulkę, ale wówczas zadbaj o to, by danie nie było zbyt słodkie. 

  1. Rydze umyj i oczyść, pozostaw do odsączenia na papierowym ręczniku. Duże okazy przekrój na pół.
  2.  Na patelni rozgrzej masło, następnie usmaż na nim rydze - w momencie, kiedy nabiorą lekko rumianego, złocistego koloru, dodaj sól i zalej śmietaną.
  3. Rydze w śmietanie duś jeszcze kilka minut, posól i dopieprz. Łącznie powinny „przebywać” na patelni 25-30 minut. Podawaj z pieczywem lub puree z ziemniaków
DRUKUJ PRZEPIS