Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 25 dag rydzów,
- 0, 5 szklanki śmietany 30%,
- sólo i pieprz,
- 2 łyżki masła.
Przygotowanie:
Rydze w śmietanie urozmaicą jesienne menu. Możesz dodać do nich zeszkloną cebulkę, ale wówczas zadbaj o to, by danie nie było zbyt słodkie.
- Rydze umyj i oczyść, pozostaw do odsączenia na papierowym ręczniku. Duże okazy przekrój na pół.
- Na patelni rozgrzej masło, następnie usmaż na nim rydze - w momencie, kiedy nabiorą lekko rumianego, złocistego koloru, dodaj sól i zalej śmietaną.
- Rydze w śmietanie duś jeszcze kilka minut, posól i dopieprz. Łącznie powinny „przebywać” na patelni 25-30 minut. Podawaj z pieczywem lub puree z ziemniaków.