Jak stworzyć wzorki na kawie - poradnik baristy

Dowiedz się więcej!
Weronika Kwaśniak / 01.02.2016 15:31

Co łączy rozetę, serce i tulipan? Czym jest kawowa crema, a co kryje nazwa corto? Dlaczego polerowanie może kojarzyć się z mlekiem, a baristów śmiało określimy także artystami? Czy charakterystyczny stukot blaszanego dzbanka uderzanego o blat to wyłącznie kawiarniany harmider, czy dźwięk ten skrywa jakąś tajemnicę?

Poznaj sekrety latte art, czyli sztuki tworzenia mlekiem wzorów i rysunków na tafli perfekcyjnie zaparzonej kawy.

Tworzenie wzorków na kawie: od czego zacząć?

Perfekcyjnie zaparzone espresso - od najsłodszej, bardzo intensywnej w smaku pięciosekundowej cremy, przez 15-sekundowe pobudzające cortissimo, aż do klasycznego, 30-mililitrowego bogatego w smak, aromat i kofeinę espresso - na każdej z tych kaw można stworzyć piękne wzorki.
Gładkie, pozbawione bąbelków, idealnie spienione mleko jest elementem, którego nie może zabraknąć, by w fantazyjny sposób wykończyć kawowy napój.
Pod kolejnymi zdjęciami znajdziesz więcej tajników latte art!

Na podstawie materiałów prasowych COSTA COFFEE

Przy okazji sprawdź kilka przepisów na zapiekanki:

Zapiekanka gyros - przepis
Zapiekanka ze śliwkami - przepis
Zapiekanka z cukinią - przepis
Zapiekanka chłopska - przepis
Zapiekanka z karkówką - przepis

Redakcja poleca

REKLAMA