Liczba porcji: 50
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 20 dag masła,
- szklanka cukru pudru,
- 20 dag drobno mielonych wiórków kokosowych,
- 2 łyżki cukru wanilinowego,
- 2 jajka,
- 170 g herbatników,
- 50 migdałów.
Przygotowanie:
Kulki Rafaello bez mleka w proszku nie wymagają też pieczenia. Jeśli nie lubisz migdałów, możesz włożyć do środka również orzechy laskowe.
- Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Masa powinna być puszysta.
- Pod koniec miksowania dodaj jajka, utrzyj razem.
- Wsyp połowę wiórków kokosowych (resztę zostaw do obtoczenia kulek Rafaello).
- Wymieszaj, masę na kulki kokosowe bez pieczenia wstaw do lodówki na 60-90 minut, aby się schłodziła.
- W tym czasie pokrusz drobno herbatniki - możesz to zrobić w moździerzu albo użyć tłuczka.
- Do schłodzonej masy wmieszaj okruchy herbatników.
- Formuj kulki Rafaello, do środka każdej wkładaj pojedynczy migdał.
- Gotowe kulki kokosowe bez pieczenia obtaczaj w wiórkach kokosowych. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Zobacz więcej przepisów na pyszne desery:
Przepisy na ciasta z kremem
Jak zrobić bezę?
Sernik z kakaową kruszonką
Przepis na krówki domowej roboty