Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem

Smaczny pomysł na wiosenny obiad!

Weronika Kwaśniak / 7 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Zapiekanka z młodą kapustą i mięsem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • średniej wielkości główka białej kapusty, najlepiej młodej
  • cebula
  • 5 dag smalcu
  • sól
  • pieprz
  • 50 dag mięsa mielonego wołowego
  • 2 pomidory

Sos beszamelowy:

  • 10 dag masła
  • 8 dag mąki
  • 500 ml mleka
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na zapiekankę z mięsem i kapustą!

  1. Z kapusty wytnij głąb, liście zblanszuj we wrzątku.
  2. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  3. Podsmaż na smalcu razem z mięsem.
  4. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Masło stop na patelni, dodaj mąkę i chwilę podsmaż, nie rumieniąc.
  6. Rozprowadź mlekiem, ciągle mieszając, zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  7. Zdejmij z ognia i wymieszaj z żółtkami.
  8. Formę wysmaruj smalcem i posyp bułką tartą.
  9. W formie układaj warstwami liście kapusty, mięso z cebulą, liście kapusty.
  10. Całość zalej sosem beszamelowym i obłóż plastrami pomidora.
  11. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni C około 40 minut. Podawaj na gorąco.

Zobacz więcej przepisów na zapiekanki:

Zapiekanka chłopska - przepis
Jak zrobić orientalną zapiekankę?
Zapiekanka szpinakowa z ziemniakami - przepis
Zapiekanka z brukselką - przepis
Zapiekanka z cukinią - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)