Reklama

sos beszamelowy

fot. Fotolia

Reklama

Przepis na sos beszamelowy

Składniki:

  • 3 szklanki mleka
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Masło rozpuść w rondlu. Do płynnego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Zasmażka z masła i mąki powinna mieć kolor jasnozłoty. Następnie powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tartej gałki muszkatołowej. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 20 – 30 minut mieszając trzepaczką, aby sos nabierał puszystości.
Zobacz także: Jak zrobić sos winegret?

Sos beszamelowy – wskazówki

  1. Przygotowując zasmażkę pamiętaj o energicznym mieszaniu – w przeciwnym razie powstaną grudki
  2. Zasmażkę z mlekiem gotuj nawet przez pół godziny
  3. Jeśli trzymasz mleko w lodówce poczekaj, aż będzie miało temperaturę pokojową
  4. Jeśli nie chcesz, aby sos beszamelowy był gęsty dodaj więcej mleka.
Reklama

Wypróbuj przepis na brokuły zapiekane w sosie beszamelowym

Reklama
Reklama
Reklama