fot. Fotolia
Przepis na sos beszamelowy
Składniki:
- 3 szklanki mleka
- 4 łyżki masła
- 4 łyżki mąki
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Masło rozpuść w rondlu. Do płynnego masła dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aby nie powstały grudki. Zasmażka z masła i mąki powinna mieć kolor jasnozłoty. Następnie powoli dolewaj mleko, ciągle mieszając. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną tartej gałki muszkatołowej. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 20 – 30 minut mieszając trzepaczką, aby sos nabierał puszystości.
Zobacz także: Jak zrobić sos winegret?
Sos beszamelowy – wskazówki
- Przygotowując zasmażkę pamiętaj o energicznym mieszaniu – w przeciwnym razie powstaną grudki
- Zasmażkę z mlekiem gotuj nawet przez pół godziny
- Jeśli trzymasz mleko w lodówce poczekaj, aż będzie miało temperaturę pokojową
- Jeśli nie chcesz, aby sos beszamelowy był gęsty dodaj więcej mleka.
Wypróbuj przepis na brokuły zapiekane w sosie beszamelowym