Składniki na 4 porcje cukinii faszerowanej pieczarkami:
- 2 cukinie
- 6 pieczarek
- cebula
- 15 dag wędliny (szynki, kiełbasy)
- 2 pomidory
- 10 dag żółtego sera
- olej
- sól
- pieprz
Przepis na cukinię faszerowaną pieczarkami:
- Cukinie rozetnij wzdłuż na połówki, wydrąż środki, lekko posól.
- Na oleju podsmaż drobno pokrojone pieczarki, posiekaną cebulą i drobno pokrojoną wędliną.
- Przypraw solą i pieprzem.
- Ser zetrzyj.
- Pomidory pokrój na połówki, usuń gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę.
- Cukinie nadziej podsmażonymi składnikami, posyp serem.
- Zapiekaj około 20 minut w temperaturze 180 st. C. Gotowe cukinie posyp pomidorami.
- Polej ketchupem.