Liczba porcji: 4
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 opakowanie placków do tortilli (4 sztuki),
- czerwona cebula,
- 100 g czerwonej fasoli,
- gotowa mieszanka jarzynowa z puszki,
- duży pomidor lub garść pomidorków koktajlowych,
- 150 g tartego żółtego sera,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- słodka papryka mielona.
Składniki na sos czosnkowy:
- 1/2 opakowania jogurtu naturalnego w temp. pokojowej,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki majonezu,
- pieprz,
- sól,
- szczypta koperku.
Przygotowanie:
Tortilla wegetariańska to nie tylko świetny pomysł na obiad czy kolację. Możesz także przygotować ją jako główną część lunchboxa do pracy czy szkoły. Tak przygotowana tortilla jest pełnowartościowym posiłkiem - zawiera odpowiednią dawkę węglowodanów, a także warzywa i białko w postaci sosu jogurtowego oraz sera.
Sposób przygotowania:
- Placki tortilli rozłóż na kawałkach folii aluminiowej.
- Pomidorki koktajlowe pokrój w ćwiartki, a jeśli używasz zwykłych pomidorów - pokrój je w kostkę.
- Cebulę także pokrój w kostkę lub w piórka.
- Przygotuj sos czosnkowy. Do miski przełóż jogurt i majonez, a następnie przeciśnij czosnek przez praskę.
- Całość wymieszaj i dodaj przyprawy oraz koperek.
- Na każdym placku tortilli ułóż ser żółty oraz wszystkie warzywa.
- Dodaj po kilka kleksów sosu i zwiń tortillę. Następnie każdą z nich owiń folią, aby się nie rozpadły.
- Podgrzej lekko w piekarniku nastawionym na 150-180 stopni. Wystarczy ok. 7-10 minut.
Czytaj także:
Przekąski z tortilli
Przepis na domową tortillę
Roladki z tortilli i łososia