Jak pić i podawać ouzo?

Ouzo fot. Adobe Stock
Ouzo to grecki trunek, który można pić solo lub z dodatkiem wody. Tradycyjnie popija się go między przekąskami, sącząc powolutku.
/ 24.06.2020 05:55
Ouzo fot. Adobe Stock

Podstawowym składnikiem ouzo jest czysty alkohol, ale tajemnicą smaku pozostaje odpowiedni zestaw przypraw. Choć w trunku tym wyraźnie wyczuwany jest przede wszystkim anyż, to nie on jeden składa się na smak ouzo. Do destylatorów dodaje się także między innymi kardamon, kolendrę, koper włoski, arcydzięgiel, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, mastikę i rumianek.

W tradycyjnym miedzianym destylatorze znajduje się od 10 do 30 kg przypraw, a proporcje poszczególnych składników pozostają tajemnicą wytwórców. Produkcja ouzo wzbudza zresztą wiele emocji i jest przedmiotem wielu dyskusji.

Alkohol wraz z przyprawami pozostawia się do maceracji, a ponieważ otrzymywany w tym procesie trunek jest niezwykle mocny, często dodaje się do niego zdemineralizowaną wodę, a także cukier, choć nie wszyscy producenci sięgają po ten składnik. Ostatecznie moc ouzo oscyluje wokół 40%.

Jak pić i podawać ouzo?

Zwolennicy tradycji zalecają, by ouzo popijać w formie czystej, bez żadnych dodatków. Tylko wtedy bowiem, ich zdaniem, można docenić anyżkowy smak trunku.

Ponieważ nie wszyscy są gotowi na tak intensywny smak, dopuszcza się rozcieńczenie alkoholu wodą, co zmienia kolor alkoholu na mleczny. Dlatego często do ouzo podaje się osobno wodę, by każdy sam podejmował decyzję, jak będzie je pił.

Nie należy natomiast mieszać ouzo z żadnymi napojami kolorowymi ani z innymi alkoholami. Tradycyjnie ouzo popija się między przekąskami, sącząc go powolutku, aby nie skończył się przez całe spotkanie z przyjaciółmi i znajomymi.

Historia ouzo

Grecy zamieszkujący tereny Azji Mniejszej chętnie doprawiali moszcz winogronowy anyżkiem, przez co zyskiwał on oryginalny i orzeźwiający smak. W roku 1922 turecka armia pokonała Grecję i zmusiła ponad półtora miliona Greków do opuszczenia Turcji. Wielu z powracających osiadło wówczas na wyspie Lesbos, która słynęła ze szczególnie intensywnego anyżu, czyniąc z wyspy centrum wytwarzania anyżowego trunku.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.08.2010

Więcej o alkoholach:

Jak poruszać się po greckiej mapie win?
Jak poruszać się po greckiej mapie win?
Greckie wina nie cieszą się takim szacunkiem jak włoskie czy francuskie. Na szczęście miejscowi winiarze coraz bardziej dbają o poziom swych wyrobów i być może wkrótce wina z Peloponezu czy Samos dołączą do europejskiej czołówki.
Degustacja wina
Degustacja wina
Dla zwykłego śmiertelnika może wydawać się rytuałem złożonym i niezrozumiałym; dla koneserów – jest oczywistością i sposobem na dokładne poznanie i ocenienie trunku.  
Grecka Retsina – pokochać czy znienawidzić?
Grecka Retsina – pokochać czy znienawidzić?
Smak Retsiny jest tak charakterystyczny, że nie sposób go pomylić z czymkolwiek innym. Niełatwo się do niego przyzwyczaić, ale potem można go pokochać.
Przewodnik po Metaxach
Przewodnik po Metaxach
Należy do najsłynniejszych greckich marek, a jej smukłą butelkę kojarzą i zwyczajni turyści, i wytrwali poszukiwacze smaków wykwintnych. Kilka słów o Metaxach.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Wino z czarnej porzeczki - 3 przepisy na domowe wino
Domowe wino z czarnej porzeczki możesz przygotować w klasyczny sposób - z cukrem, wodą i drożdżami winiarskimi albo wykorzystać przepis bez drożdży, za to z dodatkiem rodzynek.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Grzane wino - przepis na domowego grzańca
Grzane wino - przepis na domowego grzańca
Grzane wino świetnie rozgrzewa. Mamy banalny przepis na domowego grzańca z cynamonem, goździkami i pomarańczą.

Redakcja poleca

REKLAMA